2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bécsben tanulhatnak a zöldülni vágyó városok

A bécsi Smart City Summit célja, hogy inspiráljon, és összekösse azokat, akik Európa-szerte a saját városuk zöldítésén és élhetőbbé tételén dolgoznak.

Doris Österreicher, a bécsi Természeti Erőforrások és Élettudományok Egyetemének (BOKU) kutatója Galavits Patrik Forbeson megjelent beszámolója szerint a rendezvényen arról beszélt, miképp kell újragondolnunk a városokban az építkezéseket – és hogy milyen lehetőségeket kell meglátnunk a zöldítési célok eléréséért.

„Sok nemzetközi szervezet és egyezmény is előtérbe helyezi a klímavédelemben a városokat”, ami nem véletlen – mutatott rá Österreicher: a károsanyag-kibocsátások 40 százaléka ugyanis a városok bővüléséhez és az ottani építkezésekhez köthető. A városi népesség növekedésével a helyzet nem lesz könnyebb: 

a városoknak gyorsan kell reagálniuk, különben – sok esetben eleve meglévő, csak még súlyosabb – lakhatási válsággal néznek szembe.

A BOKU kutatója szerint három fő feladatuk van a városoknak: a hatékonyságuk,
a rugalmasságuk és az állapotromlás terén kell előrelépniük.

Österreicher szerint a sűrűn lakott városoké jövő: a nagyobb kiterjedés több utazást, ezzel együtt több üvegházhatású gáz légkörbe jutását eredményezi. A zsúfoltság elkerülésére a kutató szerint a betontól és az acéltól kellene visszahódítanunk a területeket.

A meglévő lakóépületeket is újra lehet tervezni, bontás helyett felújítani, de egyes épületek helyett rendszerben érdemes gondolkodni – mutatott rá a kutató, aki szerint fel kell tenni a kérdést: mit adhatnak a környező épületek az enyémnek? „Lehet, hogy valamilyen közös fűtési megoldásban is gondolkozhatunk. Esetleg az én társasházam előnyösebb elhelyezkedése miatt a napelemek több energiát tudnak rajta termelni. A másik meg egy zöldfal telepítéséhez van jobb helyen”.

Fotó: Vladislav Zolotov/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: forbes.hu
Vissza
Hírfolyam