2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Textilszűrők segíthetnek kivonni a légkörből a felesleges szén-dioxidot

Az Észak-karolinai Állami Egyetem kutatóinak megoldása egy pamutszövetet és a szénsav anhidráz nevű enzimet kombinálva ígéretes sebességgel képes kiszűrni a levegőből a szén-dioxidot.

A kezdeti laboratóriumi tesztek eredményei előrelépést jelentenek egy lehetséges új szén-dioxid-megkötési technológia kifejlesztésében, amely csökkenthetné a szén- vagy földgázerőművek szén-dioxid-kibocsátását – számolt be róla a Greendex.

Bár a szűrő méretét jelentősen meg kellene növelni, a kutatók úgy vélik, hogy az általuk kidolgozott konstrukció más javasolt megoldásokhoz képest könnyebben megvalósítható.

„Ezzel a technológiával a szén-dioxid-kibocsátást a forrásnál akarjuk megállítani, ami az erőműveket jelenti, hiszen jelenleg ezek a szén-dioxid fő kibocsátói” – nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Jialong Shen, az NC State Egyetem posztdoktori kutatója.

Fotó: Luca Piccini Basile/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Kék Bolygó Podcast: Pálferi a szellemi fenntarthatóságról (2. rész) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam