2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb csúcsot ért el a szén-dioxid szintje

A légkör szén-dioxid-koncentrációja májusban 50 százalékkal magasabb volt, mint az iparosodás előtti korszakban. A légkörben lévő szén-dioxid mennyisége átlépte a 420 milliomodrésznyi (ppm) küszöbértéket – közölte a Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal (NOAA).

A Greendex magyarázata szerint a PPM egy olyan mértékegység, amelyet a légkör szennyezettségének számszerűsítésére használnak. A méréseket a hawaii Mauna Loa obszervatóriumban végzik, amely egy magas vulkánon helyezkedik el, lehetővé téve, hogy kiszűrjék a helyi szennyezés esetleges hatását.

Tavaly májusban a légkör szén-dioxid-koncentrációja 419 ppm, 2020-ban pedig 417 ppm volt, vagyis egymillió levegőrészecskéből mintegy 417 volt szén-dioxid.

A NOAA szerint az ember által okozott globális felmelegedés, különösen a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásával történő villamosenergia-termelés, a közlekedés, a cementgyártás vagy éppen az erdőirtás felelős az új csúcsért.

Az ipari forradalom előtt a NOAA szerint a szén-dioxid szintje állandóan 280 ppm körül volt, és ezt a szintet az iparosodást megelőző emberi civilizáció körülbelül 6000 évig tartotta fenn.

„A szén-dioxid olyan szinten van, amilyet fajunk még soha nem tapasztalt” – mondta el Pieter Tans, a NOAA Globális Megfigyelő Laboratóriumának tudósa. „Fél évszázada tudunk erről, és mégsem tettünk semmi érdemlegeset ellene. Mi kell ahhoz, hogy felébredjünk?”

Mérőállomás Hawaiin Fotó: mikeuk/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam