2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ürge-Vorsatz Diána szerint forró és száraz nyárra számíthatunk

Az egész nyári átlaghőmérséklet akár 2 fokkal is a szokásos felett lehet, a csapadék pedig különösen Közép-Európa felett csökken – hívta fel a figyelmet a Közép-európai Egyetem professzora a Facebookon.

A magyar fizikus, klímakutató, a Közép-európai Egyetem professzora a hvg.hu szerint bejegyzésében a La Niña nevű óceáni légköri jelenségről írt, és amely a korábbi előrejelzések szerint több térségben magasabb hőmérsékletet eredményezhet.

A klímakutató a poszthoz mellékelte a Severe Weather Europe előrejelzését is, mely szerint

a La Niña hatása miatt a szokásosnál melegebb és szárazabb nyár várható az Egyesült Államok és Európa egyes részein is – ezalól csak Észak- és Északnyugat-Európa területei jelenthetnek kivételt.

Az előrejelzések alapján az Egyesült Államok nyugati, déli, valamint középső részén az átlagosnál melegebb nyár várható, emellett Közép- és Kelet-Kanadában is átlagon felüli hőmérsékletet jósolnak.

Ürge-Vorsatz Diána szerint mindez aszályokhoz vezethet, de még így is „ez lehet a maradék életünk egyik leghűvösebb nyara.”

Fotó: courtneyk/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam