2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímavédelem jó üzlet is lehet

Az elmúlt két hónapban vállalkozások és befektetők nagyjából 2 milliárd dollárt ajánlottak fel olyan új technológiák támogatására, amelyek ígéretük szerint képesek eltávolítani a szén-dioxidot a légkörből, ami kulcsfontosságúnak tekinthető az éghajlatváltozás elleni harchoz.

Az elmúlt időszakban mintegy 30-szorosára nőtt a szén-dioxid-eltávolítással foglalkozó cégek fejlesztéseire szánt pénzügyi támogatások mennyisége. A Wall Street Journal a pitchbook adatainak elemzése alapján azt állítja, hogy a szén-dioxid-kivonás gyorsabban növeli a finanszírozását, mint bármely más éghajlatvédelmi ágazat – írja az Index.

Az elmúlt hónapokban olyan technológiai óriások, mint a Google és a Facebook, a McKinsey és a BCG tanácsadó cégek, a UBS és a Swiss Re pénzügyi cégek, valamint a liechtensteini királyi család ígéretet tettek arra, hogy bőkezűen fizetnek a légkörből eltávolított és tárolt szén-dioxidért.

Azzal, hogy a támogatók előre kötelezettséget vállalnak a sikeres vállalatok kifizetésére, ugyanolyan típusú ösztönzőket hoznak létre, mint amilyeneket a maláriához hasonló betegségek elleni vakcinák kutatásának finanszírozására és a nagy értékű infrastrukturális projektek, például a cseppfolyósítottföldgáz-terminálok finanszírozására használnak.

A szén-dioxid-leválasztás iránti felfokozott érdeklődés oka, hogy a kibocsátás csökkentésére tett erőfeszítések nem érték el azt a mértéket, amire a Föld éghajlatát érintő veszélyes változások megelőzéséhez szükséges lenne. 

A szén-dioxid-leválasztó technológiák alkalmazására sor kerülhet közvetlenül a kibocsátás helyén (például egy szennyező létesítmény füstjének megtisztításával), de közvetlenül a levegőből is eltávolításra kerülhet a problémás üvegházgáz – ennek a megvalósítása ugyanakkor sokkal nehézkesebb.

Fotó: TarikVision/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással Textilszűrők segíthetnek kivonni a légkörből a felesleges szén-dioxidot A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam