2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az EP az uniós klímavédelmi jogszabályjavaslatok több elemét elutasította

Az elutasított – az uniós szén-dioxid-kereskedelmi rendszer (ETS) kiterjesztésére, a szén-dioxid-határadó bevezetésére és a szociális klímavédelmi alap létrehozására vonatkozó – javaslatok a Fit for 55 (Irány 55 százalék) uniós klímavédelmi csomag kulcsfontosságú részeit képezik.

A képviselők 365 ellenszavazattal, 265 támogató szavazattal és 34 tartózkodással utasították el Peter Liese, az Európai Néppárt képviselője által készített, a kibocsátáskereskedelmi rendszer kiterjesztéséről és felülvizsgálatáról szóló jelentést.

Az európai baloldal és a Zöldek szerint a jelentés nem elég ambiciózus.

A törvényhozók megállapodtak abban, hogy a szöveget, valamint a szén-dioxid-határadóval és a szociális klímavédelmi alappal foglalkozó, egymással összefüggő jelentéseket visszautalják átdolgozásra a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsághoz.

Az ETS kiterjesztéséről és felülvizsgálatáról szóló jelentést azért utasították el, mert olyan előterjesztéseket is tartalmazott, amelyek az ENVI-szakbizottság által a múlt hónapban javasoltnál enyhébb szén-dioxid-kibocsátás-csökkentést eredményeztek volna, és késleltették volna az ingyenes szén-dioxid-kibocsátási egységek kivezetését.

Fotó: querbeet/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam