2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Finnország komolyan veszi a klímavédelmet

Ambiciózus klímacélokat tűzött ki maga elé Finnország, melyeket június másodikán törvénybe is foglalt. Az észak-európai ország már 2035-re nullára csökkentené ipari szén-dioxid-kibocsátását.

Ha sikerül teljesíteniük a finn parlament által elfogadott két ambiciózus klímacélt, az azt jelentené, hogy jóval hamarabb érik el a nettó kibocsátást, mint a többi 26 uniós tagállam. Ehhez azonban szinte minden ipari szektorban azonnali változtatásokra van szükség – ismertette az Euronews.

Az északi állam az unió által kitűzött 2050-es céldátum helyett már 2035-re elérné a zéró szén-dioxid-kibocsátást, 2040-re pedig negatív kibocsátóvá válna.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ország több szén-dioxidot semlegesítene, mint amennyit kibocsát – amit más országoktól megvásárolt szén-dioxid-kvóták segítségével akarják elérni.

Ha sikerül mindezt teljesíteni, a finnek világelsők lehetnek a kibocsátáscsökkentés területén. Egyedül Dél-Szudánnak van a finnekénél is korábbi céldátuma: ők 2030-ra szeretnék elérni a szén-dioxid-semlegességet, fejlődő országként ennek teljesítését azonban nagyban befolyásolhatja a nemzetközi pénzügyi környezet.

Finnországnak nagyszerű természetes adottságai vannak ahhoz, hogy elérje a kitűzött célokat, miután az ország 75 százalékát nagy kiterjedésű „hóerdők” borítják. Ezeket az erdőket megvédeni azonban kulcsfontosságú. Csakhogy a finn statisztikai hivatal friss adatai szerint az eddig szén-dioxidot elnyelő erdők 2021-ben először szén-dioxid-kibocsátóvá váltak: az erdőirtások több szén-dioxidot termelnek, mint amennyit a még megmaradt fák el tudnak nyelni.

Fotó: wmaster890/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam