2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A legnagyobb kibocsátók cserben hagyták a klímaváltozás pénzben is mérhető árát megfizető elesett országokat

Az Oxfam legújabb jelentése szerint a gazdag országok csak mintegy felét biztosítják annak az összegnek, amire a fejlődő országoknak szüksége lenne a klímaváltozás által okozott veszteségek és károk klímavédéséhez. Ezek pedig tetemesek: a klímaváltozás által okozott katasztrófák költségei az elmúlt húsz évben 800 százalékkal nőttek.

„Ahogy a klímaváltozás hatásai egyre eszkalálódnak, a segítségnyújtó rendszerek egyre nagyobb nyomás alá kerülnek, és képtelenek megfelelő válaszokat adni. Az Oxfam kutatásai alapján úgy becsüli, hogy az elmúlt öt évben az ENSZ a klímaváltozással kapcsolatos károk fedezésére mindössze az 54 százalékát tudta biztosítani a szükségesnek – idézte a The Guardian alapján a Népszava.

Ezek a hatások leginkább az alacsony jövedelmű országokban érezhetők, ahol milliók szenvedik meg a szárazság, a kieső termés, a tüzek hatásait, ami éhezéshez, halálhoz vezet 

– mutatott rá a jelentés. 2017-ben az ENSZ már azt jelentette, hogy a segítség iránti kérelmek legfőbb oka az extrém időjárás volt. Miközben a károk enyhítéséhez szükséges pénzek óriásit nőttek, ugyanakkor arányaiban az erre juttatott összeg nem változott. Az elmúlt évben a szárazságok, tüzek, árvizek okozta gazdasági károk összességében 329 milliárd dollárt tettek ki, ennek nem egészen felét adták össze a gazdagabb országok.

A szegény országok 63-75 milliárd dollár azonnali humanitárius segélyért folyamodtak az elmúlt öt évben, de mindössze 35-42-t kaptak, ami az Oxfam szerint alamizsna és fájdalmasan kevés.

Danny Sriskandarajah, az Oxfam igazgatója kedden Bonnban – a diplomaták első olyan találkozóján, amelyre azért gyűltek össze, hogy a klímaváltozás anyagi költségeiről tárgyaljanak – a két összeg közötti különbséget „elfogadhatatlannak” nevezte.

Májusban a G7-ek külügyminiszterei közleményükben első ízben ismerték el, hogy a probléma valós, illetve kötelezték el magukat a megelőző intézkedések megtételére. 

Etiópia, Kenya és Szomália a szárazságnak leginkább kitett országok, míg Dél-Szudánban ötödik éve extrém árvizek okoznak katasztrófákat. A négy ország jelenleg a káros kibocsátások mindössze 0,1 százalékáért felelős, míg a gazdag, iparosodott országok a 37 százalékáért Fotó: Claudiovidri/iStock Editorial/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással Ausztrália szívesen lenne az ENSZ-klímacsúcs házigazdája Ezeket esszük 25 év múlva? A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam