2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tengeri vírusok is a segítségünkre lehetnek

5500, nemrégiben azonosított mélytengeri RNS-vírusfaj vizsgálata során kiderült, hogy több közülük segíthet a légkörből felszívott szén-dioxidnak az óceánfenéken történő tartós tárolásában.

A Greendex által ismertetett elemzés arra is utal, hogy az újonnan azonosított fajok egy kis része az általuk megfertőzött szervezetektől „lopott” géneket, ami segít a kutatóknak azonosítani feltételezett gazdatestüket és a tengeri folyamatokban betöltött funkcióikat.

Az alapvető ökológiai adatok feltérképezésén túl a kutatás az óceáni ökoszisztémában e parányi részecskék által játszott óriási szerep teljesebb megértéséhez vezet.

„Az eredmények fontosak a modellek fejlesztéséhez és annak előrejelzéséhez, hogy mi történik a szénnel” – mondta el Ahmed Zayed, az Ohio Állami Egyetem mikrobiológiai kutatója és a tanulmány társszerzője.

Az egyetem közleménye szerint a kutatók bíznak benne, hogy az ember által generált szén-dioxid-többlet felszívásában és megkötésében jelentős szerepet játszó óceáni ökoszisztéma pontosabb megértésével akár erősíthetjük is a tengerek szénmegkötő képességét, és időt nyerhetünk a klímaváltozás legsúlyosabb következményeit illetően.

Fotó: Just Amber/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással Ausztrália szívesen lenne az ENSZ-klímacsúcs házigazdája Ezeket esszük 25 év múlva? A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam