2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új kutatóhajóra van szükség a sarkvidéken zajló vizsgálatok folytatásához

A Polarstern jégtörő kutatóhajó négy évtizede szolgál a sarkvidéki vizeken, ám az idő eljárt felette.

1982 decemberében kezdhette meg működését a Polarstern kutatóhajó az Alfred Wegener Intézet (AWI) üzemeltetésében. A hajó lehetővé tette, hogy Németország vezető szerepet vállalhasson a sarkkutatásban, s egyúttal a Neumayer-kutatóbázis (Antarktisz) ellátását is biztosította.

A negyven évi munkája alatt a hajó 1,8 millió tengeri mérföldet (3,3 millió kilométert) tett meg, ez akkora távolság, mintha 82,5-szer körbehajózta volna az Egyenlítőt, ám ennek ellenére is mind a mai napig az egyik legjobb sarki munkára készült kutatóhajó a világon.

Ahhoz, hogy Németország továbbra is e tudományos munka élén maradhasson, szükség van a Polarstern utódjára, és 2022. június elején a német törvényhozás elfogadta az utód megépítésének indítványát.

Az utód egyelőre csak Polarstern-II néven fut, a hajó elkészültét 2027-re tervezik, addig meghosszabbították a 20 éve nagyjavításon átesett Polarstern műszaki engedélyét is. Az AWI pedig máris elindítja a hajó megépítésére vonatkozó, egész Európára kiterjedő közbeszerzési eljárást.

A közeli jövő sarkvidéki kutatásai kulcsfontosságúak lesznek a klímaváltozás miatt, s ahhoz, hogy a világszínvonalú kutatásokban Európa továbbra is aktív résztvevő maradhasson, szükség van a folyamatos kutatói jelenlétre.

A jövőbeli hajónak a mostaninál jobb jégtörő kapacitása lesz, így olyan helyekre is eljuthat, amelyhez a jelenlegi technika még kevés (pl. a déli Weddell-tenger), és legalább 30 éven át funkcionálhat majd.

Fotó: Mohssen Assanimoghaddam/picture alliance/Getty Images
Neked ajánljuk
Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással A tengeri vírusok is a segítségünkre lehetnek A majmok jobban kedvelik a zenét, mint a videót Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam