2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újra a kormányok tétlenségének veszélyeire figyelmeztetett az ENSZ-főtitkár

A globális klímaváltozás elleni harc fokozására szólította fel a világ államait António Guterres az Ausztriában rendezett klímakonferencián, kiemelve, hogy mélyül a szakadék a kormányok klímaváltozás elleni fellépése és a szakértők, valamint az emberek elvárásai között.

Az ENSZ-főtitkár videóüzenetében kiemelte: minden halogatás drámai következményekkel jár. Figyelmeztetett:

jóllehet, az üvegházhatású gázok kibocsátását az évtized végére 45 százalékra kellene csökkenteni, az előrejelzések szerint a kibocsátás 14 százalékkal nőni fog.

A főtitkár leszögezte, hogy az ukrajnai háború a klímaváltozást is súlyosbítja, mert a világ vezető gazdaságai a harcok kirobbanását követően megduplázták a globális felmelegedésért leginkább felelős fosszilis tüzelőanyagok kitermelését. Az ilyen kitermelést célzó támogatások csak háborút, szennyezést és klímakatasztrófát okoznak – szögezte le António Guterres.

A főtitkár felszólította az országokat, függetlenedjenek a szénenergiától 2040-ig – fejlett gazdaságok esetében 2030-at jelölte meg céldátumként –, és a fosszilis energiahordozók helyett térjenek át a megújuló energiára, amit „a 21. század béketervének” nevezett.

Fotó: Spencer Platt/Getty Images
Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam