2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot

„A jelen helyzet olyan innovatív megoldások előtt tisztítja meg az utat, amelyekkel javítható az energiabiztonság, előrelépést tehetünk az éghajlatvédelmi célok elérése felé, és még a fogyasztók költségei is mérsékelhetők” – húzta alá a Világgazdaság oldalán megjelent írásában ifj. Chikán Attila, az ALTEO Nyrt. vezérigazgatója.

Az orosz–ukrán háborús konfliktus nem új energetikai irányba tereli a világot, hanem csupán felgyorsítja az átmenetet, amelynek a szükségessége már korábban megfogalmazódott a klímaválság miatt – mutatott rá ifj. Chikán Attila.

Besorolunk egy gyorsítósávba, hogy azon haladva érjük el a 2050-re megfogalmazott szén-dioxid-mentesítési törekvéseket – fogalmazott az ALTEO Nyrt. vezérigazgatója.

„Sőt, akár korábban is, hiszen az energiaárak megbokrosodása elérhetőbb közelségbe hozza azokat a technológiákat, amelyek a fegyveres összetűzések előtt még túl drágának számítottak.”

A termelési profiljukat tekintve a hagyományos erőműveknél nagyobb volatilitással rendelkező, időjárásfüggő megújulók – a geopolitikai konfliktus miatt várhatóan még inkább felgyorsuló – terjedésével a fenntarthatósági szakértő szerint a minél rugalmasabb energiaellátást biztosító technológiák is tovább fognak fejlődni.

Ifj. Chikán Attila egyetért azokkal, akik szerint a most zajló geopolitikai konfliktus rövid távon minden olyan energiaformának javítja az esélyeit, amelynek segítségével Európa közelebb jut az önellátáshoz energetikai téren. Ugyanakkor biztos benne, hogy az átállással minden korábbinál közelebb kerülnek egymáshoz az üzleti és az energiabiztonsági érdekek, ez pedig szárnyakat adhat a nettó nulla százalék elérésére irányuló erőfeszítéseknek.

Fotó: nullplus/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam