2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Spanyolországban és Franciaországban is felszökött a hőmérséklet

Hőségriasztás van érvényben, két kivétellel Spanyolország összes tartományában – közölte a spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet), amely három mérőállomásán is júniusi hőségrekordot mért.

A dél-spanyolországi Granada repülőterén 41,8 Celsius-fokot mutattak a hőmérők, a város melletti légibázison 40,1 Celsius-fokkal dőlt meg az eddigi rekord, míg a szintén andalúziai Jaén városában 40,5 Celsius-fokra emelkedett a hőmérséklet.

A meteorológiai szolgálat közölte:

a hőmérséklet az ország nagy részén meghaladja a 34 Celsius-fokot, számos régióban 40 Celsius-fok feletti a napi maximális hőmérséklet, de Andalúziában vagy Kasztília és Leónban helyenként 43 Celsius-foknál is több.

Az Aemet felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a hőmérsékleti értékek nem ritkák a dél-európai országban, viszont idén a szokásosnál hamarabb köszöntött be az első nagy nyári forróság. A napi maximális hőmérséklet 7-12 Celsius-fokkal haladja meg az ilyenkor megszokott értékeket, a napi minimum pedig 4-13 Celsius-fokkal több, mint általában.

Fotó: Marcos del Mazo/LightRocket via Getty Images

Eközben helyenként 39-40 Celsius-fokos hőmérséklettel rendkívüli és korai hőhullám érkezett kedden Franciaországba, s az előrejelzések szerint legalább szombatig eltart, ami június első felében nagyon szokatlan az országban.

Az ország délnyugati részén 34 és 36 fok közötti hőmérsékleteket mértek, s helyenként a 40 Celsius-fokot is elérte a hőmérő higanyszála.  

Szakemberek szerint a héten várhatóan megdőlő rekordhőmérsékletek a jövőbeni éghajlatot vetítik előre annak emberi és egyre költségesebb gazdasági vonzataival. A hőhullám kifejezetten meleg és száraz tavasz után érte el Franciaországot – kritikussá tette a talajszárazságot, és már erdőtüzeket is okozott.

Elisabeth Borne miniszterelnök kedden a prefektusokkal és a regionális egészségügyi ügynökségekkel tartott egyeztetést követően jelezte, hogy a kormány minden elővigyázatossági intézkedést életbe léptet, és egy 500 millió eurós alapot is létrehoz az úgynevezett renaturációs (visszatermészetesítési) programok finanszírozására.

Neked ajánljuk
A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Aggasztóan magas hőmérséklet és erdőtüzek Spanyolországban Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam