2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Árvizek, erdőtüzek és kánikulai hőhullámok sújtják az Egyesült Államokat

Csaknem 120 millió amerikait érintenek a középnyugaton és az ország déli részében kiadott különböző fokozatú hőségriadók.

Az országos meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a nagy nyomású légtömegek miatt a megszokottnál jóval magasabb, sőt rekordhőmérsékletek várhatók a héten. A magas nedvességtartalmú, forró levegő miatt a hőmérséklet helyenként a 37 Celsius-fokot is meghaladhatja.

Alex Lamers amerikai meteorológus – akit több amerikai lap is megszólaltatott – azt jósolja:

a hőhullámok sújtotta vidékeken viharok, tornádók, váratlan árvizek és özönvízszerű esőzések is előfordulhatnak.

Az ország nyugati vidékein, a nemzeti parkok hivatala által közzétett felvételek tanúsága szerint, a Yellowstone parkban hömpölygő árvizek okoznak roppant károkat. Az óriási – több tagállamra kiterjedő – nemzeti parkot szerdától le is zárták. 

A heves esőzések miatt a megáradt folyók által elsodort lakóház a Yellowstone Nemzeti Park északkeleti bejárata közelében lévő Red Lodge településen 
Fotó: MTI/AP/David Goldman

Kalifornia és Arizona államokban, ahol a krónikus aszályt erdőtüzek is súlyosbítják, hőségriadót rendeltek el. Kedden Új-Mexikóban már több mint 120 ezer hektáron tomboltak a lángok. 

Az Egyesült Államok szinte teljes délnyugati részében történelmi aszály pusztít, és többtucatnyi erdőtűz ütött ki már a nyár kezdete előtt.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Aggasztóan magas hőmérséklet és erdőtüzek Spanyolországban Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam