2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Átadták a Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjakat

Budapest hőhullámokkal szembeni sérülékenységének feltárását, az inváziós pontyfélék ikrájának vándorló vízimadarak általi terjedését, valamint a részvénybefektetőknek az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival kapcsolatos viszonyát vizsgálta az a három fiatal kutató, aki pályázatával elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíját.

Az elismerést ebben az évben Buzási Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszék docense, Lovas-Kiss Ádám, az Ökológiai Kutatóközpont (MTA Kiváló Kutatóhely) tudományos munkatársa, valamint Fain Máté, az OTP Hungaro-Projekt Kft. szenior tanácsadója vehette át az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság javaslatára Szathmáry Eörs akadémikustól, a bizottság elnökétől szerdán az MTA-n.

Buzási Attila Budapest 23 kerületének hőhullámokkal szembeni sérülékenységét vizsgálta. Kutatása során Budapest kerületeire sikerült meghatároznia a hőhullámokkal szembeni sérülékenység értékét.

Az eredmények alapján megállapítható, hogy a hőhullámokkal szembeni sérülékenység a budai oldalon szignifikánsan alacsonyabb, mint a pesti oldalon; ugyanakkor három délkelet-pesti kerület (XVII., XVIII., XXIII.) kiemelkedően jó értéke érdekes térbeli differenciálódásra mutat rá.

Lovas-Kiss Ádám kísérleti úton bizonyította az inváziós pontyfélék ikrájának vándorló vízimadarak általi terjedését. Kontrollált etetéses kísérletet végezve arra volt kíváncsi kutatótársaival, hogy a kozmopolita tőkésréce képes-e terjeszteni két inváziós kozmopolita hal, a ponty (Cyprinus carpio) és az ezüst kárász (Carassius gibelio) életképes, fejlődésben levő ikráit.

Mindkét faj esetében találtak a tápcsatornán épségben átjutó, élő embriókat, amelyek kikeltek a tojásból.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Váli Miklós

Fain Máté közgazdász ESG-tematikájú megatrendbefektetések teljesítményértékelését végezte el globális részvénypiacokon. Fain Máté tanulmányában kilenc SDG-kihívásra reflektáló befektetési stratégia pénzügyi teljesítményét elemezte, köztük az energiahatékonyság, az élelmezésbiztonság és a vízhiány kezelése is szerepelt.

A közgazdász legfontosabb eredménye, hogy e portfóliók szignifikáns nemnegatív alfát realizáltak, vagyis a befektetők hozamáldozat nélkül segíthetik egyes SDG-k elérését – írják.

Neked ajánljuk
Párizsban elismerésben részesült a BudaPart fejlesztése Digitális tanösvényt alakítottak ki a mátraverebély-szentkúti kegyhelyen Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam