2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet

Egy friss kutatás szerint a légkör felsőbb rétegeiben mérhető 1,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés már befolyásolhatja a Föld hőmérséklet-viszonyait is.

2021-ben összesen 135 sikeres rakétaindítást regisztráltak, ebből 31 esetben használták a SpaceX Falcon 9-es indítórakétáját, amely az üzemanyagként használt kerozint hozzáadott folyékony oxigénnel dúsítva égeti el a tolóerő létrehozásához – ismertette a New Scientist nyomán a Qubit.

A kerozin eleve magas környezeti lábnyommal rendelkező kőolajszármazék, amit üzemanyagként használnak.

A rakétakilövések kapcsán még nagyobb gondot jelent, hogy égésterméke, a fekete korom a sztratoszférában rakódik le: itt akár évekig is megmaradhat, fokozza az üvegházhatást, és károsítja az ózonréteget.

Christopher Maloney, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) munkatársa és kollégái modellezték, mi történne, ha a jelenlegi kilövésszám 2040-re a tízszeresére emelkedik. Ez nemcsak forgalmasabbá tenné a sztratoszférát, hanem kb. tízszer szennyezettebbé is: hozzávetőlegesen 10 millió kilogramm korom lerakódását eredményezné.

Ez együtt járna azzal, hogy a sztratoszféra átlaghőmérséklete kb. 1,5 Celsius-fokkal nő, ami már befolyásolhatja a Föld légkörében tapasztalható időjárási jelenségeket is, átalakíthatja viharok és ciklonok útvonalát.

Ugyanakkor megoldást jelenthet a problémára, ha tisztább üzemanyagokra térnek át.

Fotó: Daniel Hull/iStock Editorial/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam