2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről

A hosszas tárgyalások ellenére a németországi, Bonnban rendezett találkozón sem tudtak megegyezni a tárgyaló felek arról, miként és mekkora összeg illeti meg a fejlődő országokat, amelyek amiatt követelnek kártérítést, mert szerintük sokkal jobban megszenvedik a klímaváltozás következményeit, mint mások.

A Kis Szigetországok Szövetsége (AOSIS) hiába tett meg mindent a megegyezés érdekében a tárgyalóasztalnál, az Egyesült Államok és az Európai Unió továbbra sem szeretne kártérítést fizetni – számolt be a találkozóról a BBC nyomán az Index.

A fejlődő országoknak amiatt lenne szükségük a pénzre, mert saját forrásból nem tudnak a klímavészhelyzet elleni harcban részt venni, az éghajlatváltozás pedig sokkal erősebben érinti az ő nemzeteiket, mint azon gazdag országokat, amelyeknek van elég forrásuk a szükséges intézkedések megvalósításához.

Az érintett kis nemzetek a kialakult helyzetért a jóval fejlettebbeket okolják, ugyanis ezekben az országokban rendkívül magas még a mai napig is a szén-dioxid-kibocsátás – Európának és az Egyesült Államoknak szerintük kötelessége, hogy az okozott károk miatt kártérítést fizessen.

A fizetésre felszólított országoknak azonban eszük ágában sincs egyelőre beadni a derekukat, a tárgyalóasztalnál kitartanak amellett, hogy nem az ő kötelességük a helyzet orvoslása.

A tavalyi glasgow-i COP26-konferencián a szigetállamok és a fejlődő országok megállapodtak abban, hogy prioritásként kezelik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését azon ígéretek mellett, hogy a gazdagabb nemzetek idén végre bevezetnek egy kompenzációs eljárást. Ez a kompromisszum azonban nem bizonyult kifizetődőnek.

Az EU következetesen blokkolta a veszteségek és károk finanszírozásával kapcsolatos vitákat Bonnban. Az elmúlt két hét megmutatta az EU képmutató álláspontját – mondta Harjeet Singh, a Climate Action Network International munkatársa.

Fotó: hadynyah/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam