2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai

A kutatók szerint elég lenne a napfény töredékét visszaverni ahhoz, hogy az emberiség által okozott globális felmelegedés teljes mértékben visszafordítható legyen.

A közelmúltban az MIT mérnökei egy olyan szoláris geomérnöki koncepcióval álltak elő, amely a napsugarakat kitakaró anyagokat nem a Föld légkörébe, hanem a Föld és a Nap közé, a világűrbe helyezné el – írta meg a Gizmodo nyomán a Rakéta.

A kutatók szerint ha a Földet érő napsugárzás mindössze 1,8%-át egy gigantikus buborékfelhővel kitakarnánk, akkor az emberiség által eddig okozott globális felmelegedés teljes mértékben visszafordíthatóvá válna.

Az űrbéli buborékfelhőt az L1 Nap–Föld Lagrange-pont közelében, azaz attól a ponttól nem messze kellene elhelyezni, ahol a Föld és a Nap gravitációs ereje kiegyenlítik egymást. 

A nagyjából Brazília-méretű felhőt alkotó buborékok pontos anyagában még nem állapodtak meg a tudósok – szilíciumalapú olvadékok, valamint grafénnal megerősített ionos folyadékok jöhetnének szóba. Ahhoz, hogy a buborékok visszaverjék a fényt, 400–600 nm között kell lennie a vastagságnak, ami így a fény hullámhosszához igazodna.

A tudósok a kutatásaik során már sikerrel elő is állították az űrbéli buborékok kicsinyített mását.

Forrás: Kapook2981/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam