2018. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Közlekedés 

Jön a 100 kilométeres hatótávú elektromos hibrid

A Daimler élén hamarosan Dieter Zetschét váltó Ola Källenius bejelentette, hogy az iparág hamarosan kitolja a hibridek elektromos hatótávját 30-ról 50 kilométerre, ráadásul már nem kell sokat várnunk az 50-ről 100 kilométerre történő előrelépésre sem. 

Közlekedés 

London után Párizs is villanytaxikra vált

Aki jövőre Párizsban jár, ne csodálkozzon, ha időnként londoni hangulatba keveredik: hamarosan szolgálatba állnak a Szajna partján azok a TX eCity elektromos taxik, amelyeket eredetileg a legendás londoni fekete taxik környezetbarát alternatívájának fejlesztettek ki.

Közlekedés 

Tovább bővül a debreceni töltőpontok száma

Debrecen útjain is egyre több a villanyautó, ezért a város vezetése úgy döntött, tovább bővíti az elektromos töltőpontok számát: néhány héten belül 10 új, bárki által használható áramkutat helyeznek üzembe. 

haon.hu
Közlekedés 

A koboldok fémje nélkül villanyautó-forradalom sincs?

Az elektromos autók térnyerésével együtt a lítiumionos akkumulátorokban nélkülözhetetlen kobalt iránti kereslet folyamatosan nő. A zéróemisszós közlekedés forradalma azonban jelentősen függ a kibányászható kobalt mennyiségétől, és persze az árától is. 

hvg.hu
Közlekedés 

Hogyan óvjuk villanyautónk akkumulátorát?

Egyre többen döntenek a zéróemissziós autózás mellett, ám azt már kevesen tudják, hogyan tehetik hosszabbá járművük egyik legdrágább alkatrészének, az akkumulátornak az élettartamát. A villanyautosok.hu most csokorba szedte a legfontosabb tudnivalókat. 

villanyautosok.hu
Közlekedés 

Jönnek a villanymotoros Kamazok

A Cummins és a Kamaz együttműködési szerződést kötött egymással, melynek értelmében a közeljövőben villanymotoros, akkumulátoros Kamaz teherautókat, illetve buszokat dobnak piacra. 

Közlekedés 

Mire elég a villanyautó hatótávja?

Az elektromos autók viszonylag rövid hatótávolsága nem lenne akadálya mindennapi használatuknak és tömeges elterjedésüknek – derült ki a HUK Coburg biztosítótársaság felméréséből.

Közlekedés 

Az akkumulátorgyártókon múlik majd az elektromos autók sikere?

Míg 2017-ben az utakon világszerte összesen egymillió teljesen elektromos vagy hibrid jármű közlekedett, addig az újonnan forgalomba kerülő elektromos járművek száma 2030-ra 20 millió fölé emelkedhet. A villanyautók áttörő sikeréhez azonban az akkumulátorgyártókra is szükség van. 

autoblog.hu
Közlekedés 

Íme a villanyautó, amely dízeláron lesz kapható

A Volkswagen korábban már pedzegette, hogy az elektromos autókat milliók és nem pedig milliomosok számára készítenék el. A napokban ráadásul Thomas Ulrich, a gyártó elektromos mobilitásért felelős részlegének vezetője elárulta, hogy jövőbeni villanyautóikat „dízeláron” dobják piacra. 

Közlekedés 

Tisztább lesz Berlin felett az ég: hamarosan kitilthatják a dízelautókat

A levegőtisztasági követelmények teljesítése érdekében korlátozni kell az Euro 6-osnál alacsonyabb környezetvédelmi besorolású dízelmotorral működő járművek használatát Berlinben a német főváros közigazgatási bíróságának nem jogerős döntése szerint. 

Közlekedés 

Tovább kell csökkenteni az autók szén-dioxid-kibocsátását

Megszületett a kompromisszum a környezetvédelemért felelős európai uniós szakminiszterek között az új autók szén-dioxid-kibocsátásáról. A döntés értelmében 2030-ra 35 százalékkal kellene leszorítani az új autók szén-dioxid-kibocsátását a 2021-re előirányzott értékekhez képest.

Közlekedés 

A német posta saját elektromos kisteherautókat gyárt

A Ford kölni üzemében megkezdődött a Deutsche Post StreetScooter Work XL áruszállító gyártása, melyet elektromos hajtáslánccal is kiegészítenek. Mint kiderült, naponta akár 16 darab Work XL modellt is elkészíthetnek, így az éves gyártókapacitás elérheti a 3500 darabot is. 

Közlekedés 

Közel már a villanykamionok kora

Sokan még mindig kétkednek abban, hogy az elektromos kamionok felválthatják dízelüzemű társaikat, ám több tanulmány is az ellenkezőjére mutat rá: a villanykamionok kora közelebb van, mint gondolnánk. 

Közlekedés 

A Kalasnyikov Oroszországban teszi kerékre a villanyautózást

Az oroszok sem akarnak kimaradni az elektromos autók sikersztorijából, ugyanis a napokban bejelentették, hogy a Kalasnyikov-gyár hamarosan piacra dobja a retró kinézetű villanyjárgányát, a CV-1-et. 

Közlekedés 

Felére csökkentette szén-dioxid-kibocsátását a Budapest Airport

A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) friss jelentése szerint 347 ezer tonnával csökkent a Budapest Airport reptereinek szén-dioxid-kibocsátása. Az egy évvel korábbihoz képest ekkora mértékű csökkentést több mint 8 millió elültetett fa tíz év alatt lenne képes elérni. 

Közlekedés 

Fenntartható Zoom-zoom: jön a villany Mazda

A világ egyre nagyobb érdeklődést mutat a zéróemissziós közlekedés iránt, ezért nem meglepő, hogy sorra debütálnak az újabb villanyautó-modellek. Most a Mazda is bejelentette, hogy a „Fenntartható Zoom-Zoom 2030” égisze alatt 2020-ban piacra dobja első elektromos hajtásláncú személyautóit. 

Közlekedés 

Európai Parlament: tovább kell csökkenteni az autók szén-dioxid-kibocsátását

Az Európai Parlament határozatot fogadott el az új autók szén-dioxid-kibocsátásáról. Ennek értelmében még a korábban javasoltnál is nagyobb mértékben, 40 százalékkal kellene csökkenteni a járművek károsanyag-kibocsátását 2030-ra.

Közlekedés 

Tigrisorr és díszbetétek: itt a Kia (d)eNiro

A Kia bemutatta első tisztán elektromos hajtású crossoverét eNiro néven, amely tulajdonképpen a Soul EV utódjának is tekinthető. A villanyautót stílusosan az Oscar-díjas színész, Robert de Niro népszerűsít majd Európában.

Közlekedés 

A Proterra villanybuszai is itt vannak ám!

Ha a Szilícium-völgyre és annak környezetére gondolunk, nagy valószínűséggel a Teslák vagy a Waymo önvezető robotautói jutnak eszünkbe. Rajtuk kívül azonban akadnak még a környékeken technológiai úttörők: ott van például a Proterra is, amely akkumulátoros buszokat gyárt. 

Közlekedés 

A zöld autózás ára

Folyamatosan bővül a hazai elektromosautó-töltők hálózata, Magyarországon jelenleg 580 töltőállomás üzemel. Az e-autózás virágzásával megkezdődött a fizetős töltés Magyarországon, de még így is megéri villanyautóval közlekedni.