2019. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Közlekedés 

Még Elon Musk is gratulált a Daimler bejelentéséhez

Nagyon úgy tűnik, hogy egy évszázados uralkodása után a belső égésű erőátviteli rendszer a végéhez közeledik. Korábban már a Peugeot és a Volvo is tényként közölte, hogy nem fejlesztenek többé új generációs belső égésű motorokat. Most pedig a Daimler tett olyan bejelentést, melyhez még Elon Musk is gratulált.

Közlekedés 

Folyamatosan nő az elektromos töltőpontok száma

Stratégiai megállapodást kötött a Mercarius Flottakezelő Kft. és az NKM Mobilitás Kft. az Európai Mobilitási Héten azért, hogy 2020-tól a kezelésében lévő és ügyfeleknek átadott elektromos autók töltését is biztosítani tudja – írja a Világgazdaság.

Közlekedés 

Biciklivel tüntettek a klímavédők a Frankfurti Autókiállításon

Bár a Frankfurti Autókiállításon egyre nagyobb teret kapnak a tisztán elektromos autók, sajnos még mindig elég sok fosszilis gépjármű debütált. Az eseményen már az első nap több ezer tiltakozó jelent meg, többen kerékpárral érkeztek, jelezve, hogy a zéróemissziós járművek mindennapi használata jelenti a hatékony küzdelmet a globális felmelegedés ellen.

euronews.com
Közlekedés 

A Ford 2022-ig egymillió villanyautót értékesítene Európában

A Ford 2022-re egymillió új elektromos autó értékesítését tervezi Európában, ez a szám akkorra meghaladhatja a benzines és dízelüzemű járművek eladását.  

Közlekedés 

Lassan a repülés is kimehet a divatból?

Köztudott, hogy a repülés a leginkább szennyező közlekedési mód. Szerencsére ezt sokan felismerték. Svédországban például az emberek 23 százaléka kevesebbet vagy egyáltalán nem repült tavaly annak érdekében, hogy csökkentse az üvegházhatást.

hvg.hu
Közlekedés 

Ezek a Frankfurti Autószalon legfontosabb újdonságai

Az idei Frankfurti Autószalonon az elektromobilitás kapta a főszerepet. A Villanyautó stábja is ellátogatott az év egyik legfontosabb autóipari rendezvényére, hogy első kézből számolhasson be a zéróemissziós újdonságokról. 

villanyautosok.hu
Közlekedés 

Mit kíván a Greenpeace az autóipartól?

A Greenpeace jelentése szerint a globális autóipar üvegházgáz-kibocsátása 2018-ban nagyobb volt, mint az egész Európai Unióé együttvéve. A tanulmány ráadásul megjelölte a klímát és az egészséget leginkább szennyező 12 autógyártó céget is.

Közlekedés 

Öt éven belül érkezhetnek a 10 ezer eurós villanyautók

Egyre komolyabb problémát jelentenek a hagyományos autók környezetre és az emberi egészségre mért káros hatásai. Ha azonban minden jól megy, akkor kevesebb mint öt éven belül elérhetőek lesznek a 10 ezer euró körüli Renault villanyautók.

Közlekedés 

A közhiedelemmel ellentétben mégsem környezetbarát a villanyroller

Bár az elektromos rollerek ökológiai lábnyoma jóval kisebb, mint az autóké, a kerékpárnál lényegesen környezetszennyezőbb megoldást jelentenek, és nem nyújtanak vele szemben előnyös közlekedési alternatívát – derült ki az Umweltbundesamt (UBA) tanulmányából. 

Közlekedés 

A FlixBus hozhatja el Európába az üzemanyagcellás távolsági buszokat

Európa legnagyobb távolsági buszszolgáltatója alternatív üzemanyag-technológiába invesztál. A FlixMobility a tervek szerint a világon elsőként tesztel majd üzemanyagcellás buszokat távolsági viszonylatban  – közölte a cég az Élő Bolygónkkal. 

Közlekedés 

Fénnyel zöldít egy amszterdami repülőtér

Az amszterdami Schiphol repülőtér a világ egyik leginkább fenntartható módon működő ilyen létesítménye. A cég ráadásul nemrég a Philipstől világítástechnika helyett fényt vásárolt annak érdekében, hogy tovább csökkentse ökológiai lábnyomát. 

Közlekedés 

Íme a hidrogénmeghajtású villanybringa

Nagy reményeket fűznek az Alpha biciklihez, melyet nem hagyományos töltés működtet, hanem hidrogén. Az üzemanyagcellákat gyártó Pragma Industries azt ígéri, hogy a villanybringák minden problémáját ki fogja küszöbölni. 

Közlekedés 

Ingyenes tömegközlekedés? Egy francia városban bejött az ötlet

A francia Dunkerque-ben komoly változások történetek az elmúlt hónapokban. A 90 ezres városban egymást követik a zöldberuházások: a tengerbe szélerőműfarmot építenek, a városközpontot a gyalogosok érdekében szabják át, a tömegközlekedést pedig mindenki számára ingyenessé tették. 

Közlekedés 

Érzékeny piac az elektromos autóké

Júliusban 14 százalékkal, 128 ezerre csökkent az eladott elektromos autók száma a Sanford C. Bernstein befektetési tanácsadó cég adatai szerint. A történelmi csökkenést főleg az okozta, hogy visszaesett az eladás Kínában, ahol mérsékelték a villanyautók vásárlásának állami támogatását. 

Közlekedés 

Sokakat megdöbbentett a hamarosan debütáló Volkswagen ID.3 ára

Szeptember 9-én debütál a Volkswagen legújabb reménysége, az ID.3. Nemrég ráadásul az is kiderült, hogy mennyibe fog kerülni a márka első olyan modellje, melyet a kezdetektől fogva elektromosra terveztek: ha minden igaz, akkor még a Leafnél is olcsóbb lehet. 

Közlekedés 

Kínában megéri Teslát venni

Elon Musk Kínában tett látogatása nem volt eredménytelen: a kínai kormány ugyanis felvette a Teslákat a forgalmi adó alól mentes járművek listájára. Az adómentességnek köszönhetően a Model 3 kínai ára akár 12 654 euróval csökkenhet.

villanyautosok.hu
Közlekedés 

Egyre népszerűbb Budapesten az autómegosztás

A car sharing, vagyis a megosztásos autóhasználat jelentős, százalékosan két számjegyű bővülését várja a következő években a fővárosban a DriveNow – közölte a cég magyarországi ügyvezetője. Fischer Péter becslése szerint Budapesten 400 ezeren érdeklődhetnek a megosztásos autózás iránt. 

Közlekedés 

Különadót vetne ki az olcsó repülőjegyekre a bajor CSU

Napjainkban a repülőgépek számítanak az egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátónak. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) az éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében ezért is  vetne ki különadót az 50 eurónál (16 500 forint) olcsóbb, európai útvonalakra szóló repülőjegyekre. 

Közlekedés 

A Volkswagen bejelentette, hogy mikor jelenhet meg az utolsó belső égésű motor a kínálatukban

A Volkswagen is az elektromobilitás felé fordul: ha minden jól megy, akkor a 2030-as évek végén jelenik meg az utolsó új fejlesztésű belső égésű motor a német autógyártó kínálatában. 

Közlekedés 

A földgázüzemű autó környezetkímélőbb lenne, mint az elektromos?

Az autók környezetvédelmi „lábnyomának” tényleges megítéléséhez az előállításához szükséges, valamint a teljes élettartam folyamán felhasznált, illetve a roncsok újrahasznosításához szükséges összes energiát figyelembe kell venni – szögezi le az ADAC tanulmánya, amely szerint a földgázüzemű autó környezetkímélőbb, mint a tisztán elektromos. 

alternativenergia.hu