2019. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Közlekedés 

Újra Kis Teleki-virág Vetélkedő

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástára, a Teleki-Szováta Alapítvánnyal, valamint a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesülettel közösen 2019-ben nyolcadik alkalommal hirdeti meg általános iskolák számára az Erdély kultúrtörténetével és természeti értékeivel kapcsolatos vetélkedősorozatát.

Közlekedés 

Vandálok miatt fuccsolt be egy villanyautó-megosztó program

Ígéretesnek indult, mégis hamar véget ért az elektromosautó-megosztó program az angliai Solihullban. Alig néhány hónapnyi működés után a vandálok ugyanis tönkretették a flotta 18 darab tisztán elektromos Renault Zoéját.

Közlekedés 

Vidéken is egyre több a villanyautó

Vidéken is egyre többen döntenek a környezetbarát autók mellett: a Belügyminisztériumhoz beérkezett zöldrendszám-igénylések alapján februárban új lendületet vett a környezetkímélő gépkocsik forgalomba állítása.

Közlekedés 

Mit érdemes tudni a hidrogénautókról?

Mindenki hallott már a hidrogén üzemanyagcellás autókról, ám érdemes egy picit közelebbről is megismerni ezeket a járgányokat. Rácz Tamás, a 444 újságírója most a legfontosabb infókat gyűjtötte össze. 

444.hu
Közlekedés 

Már Magyarországon is elérhető a villámgyors villanyautó-töltő

Hazánkba is megérkezett a 350 kW-os csúcsteljesítményű elektromosautó-töltő, az Ionity. A szupergyors villanykutat az OMV bábolnai töltőállomásán helyezték üzembe. 

Közlekedés 

A németek is támogatják a villanyautók elterjedését

Németországban is elindult az elektromos gépjárművek vásárlását ösztönző program, amellyel akár 4000 euró támogatást lehet kapni a zéróemissziós járművek vásárlására. A 2016-ban indult pályázatot ráadásul most 2020 végéig meghosszabbították.

Közlekedés 

Norvégiában nincs hiány villanyautóból

Norvégiáról köztudott, hogy kiemelten fontos számára a környezetvédelem – ám nemcsak a megújuló energiák területén ért el jelentős eredményeket, hanem a zéróemissziós közlekedésben is. A HVG nemrég az országban járt, és izgalmas beszámolót írt az ottani villanyautó- forradalomról. 

hvg.hu
Közlekedés 

Eldőlt: a szmog miatt újabb dízeleket tiltanak ki Budapestről

Budapesten az eddigieken túl a 12-es, 13-as és 14-es környezetvédelmi osztályú – együttesen Euro 5-ös dízelüzemű – gépjárműveket is korlátozás alá vonják magas légszennyezettség idején – döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Közlekedés 

Balesetet akadályozott meg a Tesla Autopilot-rendszere

A Tesla Model 3 jelenleg 8 darab, az autó környezetét figyelő kamerával van felszerelve – ezek felelnek a sofőr és a jármű biztonságáért. A napokban egy videófelvétel is megjelent arról, ahogy az Autopilot-rendszernek élesben sikerült megakadályoznia egy esetleges balesetet. 

Közlekedés 

Egyre több követője van a repülésellenes mozgalomnak

Roger Tyers, a Southamptoni Egyetem környezetszociológusa ösztöndíjat kapott Kínába, ahol a klímaváltozás hatásait és az ember erre vonatkozó felelősségét kutathatja. Tyers nem akart képmutató lenni, ezért inkább vonattal utazott. Az eset nem egyedi: egyre többen vannak, akik a repülésmentességet választják. 

Közlekedés 

Fizetni kell a villanyautók tankolásáért

Idehaza is véget ér az ingyenes „villanytankolás”, ám ennek ellenére még mindig sokkal költséghatékonyabb elektromos autóval közlekedni. Elsőként az ELMŰ-ÉMÁSZ vezet be kWh-alapú fizetést az e-autó-töltőin. A tesztüzem május 28-án elindult. 

Közlekedés 

Így is lehet: íme a zéróemissziós folyami hajó

Ha minden jól megy, akkor hamarosan vízre szállhat a világ első, hidrogénmeghajtású folyami hajója. A jármű az Európai Unió által finanszírozott, nullakibocsátású belvízi és tengerpart menti kereskedelmi célú hajók fejlesztését célzó Flagship program keretében épül.

Közlekedés 

Tesla-teszt: ennyire biztonságos Musk villanyjárgánya

A Tesla a világ egyik legnépszerűbb villanyautója: nemcsak megjelenésével, de teljesítményével is folyamatosan elkápráztatja rajongóit. A sebesség és a külső mellett azonban nagyon nem mindegy, hogy milyen eredménnyel teljesít a jávorszarvasteszten. Videón mutatjuk, mi lett a vége.

Közlekedés 

Villanyautó-verseny lesz a Hungaroringen

Abu-Dzabi és Andorra után Magyarországon is megrendezik az Eco Grand Prix-t. A tisztán elektromos autók versenye a Hungaroringen június 1-jén debütál. A megmérettetés után egyebek mellett villanyautó-kiállítás, szimulátorok, tesztvezetés és Eco GP4 KIDS verseny várja az ingyenes programra látogatókat.

bytech.hu
Közlekedés 

Gyalogos kontra kerékpáros

A gyalogos és a kerékpáros a közlekedés két legsérülékenyebb résztvevője.  A gyakorlatban a gyalogos-bringás találkozások elég gyakoriak, ezért a Flowcycle magazin ezúttal a legfontosabb (illem)szabályokat gyűjtötte össze.

flowcycle.hu
Közlekedés 

Budapesten fontos változás jöhet a dízelautókkal kapcsolatban

A 12-es,13-as és 14-es környezetvédelmi osztályú (együtt Euro 5-ös dízelüzemű) járművek forgalmát is korlátoznák szmogriadó esetén Budapesten – derült ki a Fővárosi Közgyűlésnek benyújtott, a szmogrendelet módosításáról szóló javaslatból. A módosított rendelet október 1-jén lépne hatályba.

Közlekedés 

A francia postások élesben tesztelhetik a Renault EZ-Flexet

A Renault a párizsi Viva Technology kiállításán mutatta be legújabb kisáruszállítóját, az EZ-FLEX-et. Elsőként a La Poste francia posta veheti igénybe a tisztán elektromos kisteherautót, melyet kifejezetten városi használatra terveztek.

Közlekedés 

Kína mint villanyautó-nagyhatalom?

Ha minden jól megy, már nem kell sokat várni a villanyautók nagy áttörésére – az elektromos autók forradalmában azonban a frontvonalban nem az Egyesült Államok, hanem Kína állhat. A pekingi kormány ugyanis komoly ösztönzőkkel támogatja a fordulatot, melyhez az autógyártók is kénytelenek lesznek alkalmazkodni. 

origo.hu
Közlekedés 

Lefotózták az első tisztán elektromos Škodát

A Škoda sem akar kimaradni a nagy villanyautó-forradalomból – a cseh autógyártó május 23-án mutatja majd be hivatalosan első elektromos járgányát. A debütálás előtt azonban felkerült néhány fotó a netre a nagy reménységről, amint az Prága utcáit rója. 

Közlekedés 

Várni kell még a világ legcukibb villanyautójára

Csúszik a Microlino piaci bevezetése, pedig a jelek szerint kereslet lenne az Isetta-alapokra építkező aprócska villanyautóra. A svájci illetőségű Micro Mobility Systems tulajdonosa és alapítója, Wim Ouboter nyilatkozata alapján a késés legfőbb okát a minőségi problémák jelentik.

e-cars.hu