2020. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Közlekedés 

A német vasút is napenergiával zöldít

Egy 42 megawatt kapacitású naperőmű termelését veszi meg a Deutsche Bahn (DB) annak érdekében, hogy még tisztább legyen a működése. Ez az első alkalom, hogy közvetlenül napelempark ad energiát a vasútnak. 

Közlekedés 

Nagy keletjük van a Renault villanyautóinak is

Egyre nagyobb a kereslet az elektromos autók iránt – ez a többi között a folyamatosan bővülő kínálatnak is köszönhető. A Reanult-nak például 2019-ben sikerült eladási rekordot döntenie a villanymodelljei értékesítésével.

Közlekedés 

A Subaru is villanyra vált

Egyre több autógyártó mond nemet a belső égésű motorra. Ezúttal a Subaru jelentette be, hogy a 2030-as évek közepére már csak és kizárólag elektromos autók alkotják majd a portfólióját. 

Közlekedés 

Megvan a pénz a napelemes autóra!

A  Sono Motorsnak egy olyan napelemes járgányt sikerült megalkotnia, amely bármikor „feltankolhat” egy másik, lemerülőben lévő villanyautót. Sokáig úgy tűnt, hogy befektetők hiányában nem tudják elkezdeni a sorozatgyártást, ám a csapat közösségi finanszírozási kampányba kezdett, és végül összejött az 50 millió euró. 

Közlekedés 

Vezeték nélküli villanyautó-töltővel kísérleteznek a britek

Vezeték nélküli töltőbázist telepítenek egy taxidroszthoz a nottinghami vasútállomásnál. A technológiának köszönhetően a városban közlekedő elektromos autóval fuvarozó taxisok akár utasra várva is fel tudják tölteni akkumulátoraikat.

Közlekedés 

Villanyautóként térhet vissza a Hummer?

Egy évtized kihagyás után ismét helyet kérhet magának a Hummer. Az ikonikus terepjáróról azonban azt rebesgetik, hogy tisztán elektromos autóként születhet újra. 

Közlekedés 

Újabb elektromosautó-megosztó terjeszkedne Európában

A car sharing piacon a kereslet mellett a kínálat is folyamatosan nő. Ezúttal a dán GreenMobility lépett egy nagyot előre: a kizárólag villanyautókból álló autómegosztó Belgiumban is megkezdte működését. 

Közlekedés 

Bemutatkozott a Lexus első villanyautója

A Toyota „luxusmárkája” annak idején letarolta a piacot hibrid autóival, aztán nagy csend lett körülöttük. Jelenleg 10 modellt kínálnak, és palettájuk hamarosan kiegészül egy teljesen elektromos autóval. 

Közlekedés 

Hidrogénvonat? Az Alstom már mutatná a vasúti jelet: mehet!

Az Akasol akkumulátorrendszereit építik bele az Alstom hidrogénvonataiba. Az együttműködéstől a motorvonatgyártó kibocsátásmentes vonatközlekedést és további megrendeléseket is remél.

Közlekedés 

Villanyautót használtan?

A Villanyautósok átfogó cikket írtak arról, hogy milyen kínálat várja azokat, akik idehaza bármilyen okból használtan vásárolnának elektromos autót. Az összefoglalóban nemcsak a kínálatról, de az elérhető árakról is szó esik. 

villanyautosok.hu
Közlekedés 

Két év múlva már csak villanybuszok állíthatók forgalomba a hazai tömegközlekedésben

A kormány tervei szerint 2022 után már csak és kizárólag tiszta üzemű autóbuszokat vásárolhatnak az állami tulajdonú közösségi közlekedés szolgáltatói. A hazai gyártók már jelentős fejlesztéseket végeztek annak érdekében, hogy legyárthassák a villanybuszokat.  

Közlekedés 

Több spanyol és belga városban is korlátozzák a szennyező autók forgalmát

Egyre több város mond nemet a fosszilis gépjárművekre. Barcelona, Madrid és Belgium több városa is úgy döntött, hogy jelentősen korlátozza a leginkább környezetszennyező autók forgalmát. 

Közlekedés 

Ha ezt kitalálja, kap egy Tesla Model 3-at és akár 225 millió forintot

Úgy tartják, hogy a Teslákban találhatók az autóipar legkomolyabb informatikai újításai. Emiatt persze sokan aggódnak a rendszer kiberbiztonsága miatt. Muskék azonban annyira biztosak a dolgukban, hogy egy Model 3-at és nagyjából 150 millió forintot adnak annak az etikus hackernek, aki feltöri a rendszert.

Közlekedés 

2019-ben jelentősen nőtt a zöld rendszámos autók száma

2019-ben 7161 zöld rendszámos autóval bővült a hazai járműállomány. Ezek 41 százaléka, vagyis 2941 jármű új autóként került az országba. Az összes tavaly regisztrált plug-in autó 44,1 százaléka tisztán elektromos volt.

villanyautosok.hu
Közlekedés 

Brillíroztak a villanyautók az európai törésteszten

Az európai törésteszteket végző EuroNCAP bejelentette, hogy a 2019-ben tesztelt 55 típus közül ők kategóriánként melyeket tartják a legbiztonságosabbnak. A listára két közkedvelt villanyautó is felkerült. 

Közlekedés 

Több százezer Tesla talált gazdára 2019-ben

A Tesla 2019-ben mintegy 50 százalékkal növelte az eladásokat, és 367 500 autót szállítottak ki a világon. 2019 negyedik negyedévében 112 ezer autót adtak el, ami messze felülmúlta még a legoptimistább becsléseket is.

villanyautosok.hu
Közlekedés 

Kansas City: ingyenes tömegközlekedés, zéró kibocsátás

A klímaváltozás elleni harcot jelentősen támogatná, ha legalább a városokban az emberek az autók helyett a tömegközlekedést választanák – főleg akkor, ha az utazás zéróemissziós. Kansas City most a buszok, a vonatok és a villamosok használatát is ingyenessé tette. 

Közlekedés 

A Fisker leénekelné a Teslát

Egyre több márka szeretné maga mögé utasítani a villanyautók királyának tartott Teslát. Ezúttal a Fisker mutatta be a tisztán elektromos SUV-ját, amely nemcsak olcsóbb, mint a Model 3, de vezetés közben akár még karaokézni is lehet benne. 

Közlekedés 

Munkába állhat a világ első elektromos tűzoltóautója

Hamarosan munkába állhat a világ első elektromos tűzoltóautója, amely a kaliforniai Szilícium-völgyben teljesíthet majd szolgálatot. A különleges járgányt az osztrák Rosenbauer cég álmodta meg, amely 1866 óta készít tűzoltóautókat. 

Közlekedés 

2040-re 9 milliárdra nőhet a repülővel utazók száma

A német légi közlekedési és űrhajózási kutatóintézet (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt – DLR) előrejelzése szerint évente közel 4 százalékkal növekedhet a repülőgéppel utazók száma. Ez azt jelenti, hogy a következő húsz évben a légi utasok száma meghaladhatja az évi 9 milliárdot.