2018. április 19., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Közlekedés 

Bemutatkozott a Volvo villanykamionja

Egyebek mellett városi áruelosztásra és kommunális feladatok ellátására is ideális a Volvo legújabb, teljesen elektromos hajtású teherautója, a Volvo FL Electric. Európában jövőre indulhat el a villanykamion sorozatgyártása és értékesítése.

Közlekedés 

Fullasztó közlekedés: egyre csak nő a szén-dioxid-kibocsátás

Negyedével nőtt a közlekedés szén-dioxid-kibocsátása 1990 óta Európában. Az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség tanulmánya szerint az ok az autóiparban keresendő: szerintük az autógyártók tartják vissza a villanyautók, valamint az üzemanyag-hatékonyabb járművek előretörését. 

Közlekedés 

Tudta, hogy Svédországban akár menet közben is feltöltheti a villanyautóját?

Átadták az eRoadArlanda elnevezésű svédországi projekt keretében megépített, közel két kilométer hosszú útszakaszt, amely a világon elsőként teszi lehetővé a villanyjárművek számára, hogy menet közben vegyenek fel elektromosságot az útból –  adta hírül a The Local nyomán a villanyautosok.hu. 

Közlekedés 

A németek olcsó Teslát szeretnének

Peter Altmaier a Bild című lapnak beszélt arról, hogy az elektromos autók elterjedéséhez az akkumulátorok fejlesztésére van szükség. A német gazdasági miniszter a megoldást a gyártásban látja: szerinte ugyanis a német autógyártóknak a Teslához hasonló, ám annál jóval olcsóbb villanyjárgányokat kellene fejleszteniük.

Közlekedés 

Kicsi a Smart, de erős

A Smartról sokan úgy tartják, hogy csak hétköznapi, városi közlekedésre lehet használni. Az aprócska járgány villanyváltozata azonban most megmutatta: extrém körülmények között is kiválóan teljesít. Sőt! Még az is kiderült róla, hogy a cuki külső mögött egy mindenre elszánt terepjáró lakozik. 

Közlekedés 

Zéró emisszió, zéró útdíj? Németországban ingyen furikázhatnának az elektromos teherautók

Az elektromos teherautók mentesítését javasolja az úthasználati díj megfizetése alól a német közlekedési miniszter, Andreas Scheuer.  Az új szabályozás járművenként és évente több ezer euró megtakarítást hozhatna a fuvarozó cégeknek – ez pedig még vonzóbbá tehetné az emissziómentes fuvarozást. 

Közlekedés 

Itt az elektromos formaautó-bajnokság legújabb gyöngyszeme, a BMW iFE.18

Hamarosan kollektív teszt keretében is látható lesz a bajor gyártó saját fejlesztésű hajtásláncával felvértezett járgánya, a BMW iFE.18. A második generációs Formula E-autóra épülő kocsit a BMW és a MINI Vezetéstechnikai Akadémiáján a gyártó versenyzője, a brit Tom Blomqvist is kipróbálta már. 

Közlekedés 

Már nem kell sokat várni a Škoda elektromos terepkupéjára

A Volkswagen konszern úttörő szeretne lenni az elektromos autózás világában, és ennek megfelelően nemcsak az anyamárka kínálatában, hanem a többi tulajdonában lévő gyártó palettáján is megjelennek majd érdekes villanyautók. Az például már biztos, hogy 2020-ban érkezik a Škoda Vision E elektromos terepkupé.

Közlekedés 

Villanymárka lesz a Smart?

Eldőlt, hogy az évtized végére Európában kizárólag elektromos meghajtású modelleket értékesít a Smart. Az emissziómentes változat fogadtatása Amerikában nem volt túl pozitív, de nálunk – a jelentős támogatásoknak köszönhetően – sikert hozhat a márka döntése. 

Közlekedés 

Múltidéző forma, modern technológia: íme a csehek legújabb villanyautója

Szinte a semmiből gurult elő a csehországi MW Motors, amely most mutatta be az első autóját. A Luka EV csak a formájával régies, mert a technikája, mint a neve is mutatja, elektromos hajtást rejt. Szerény, de a hétköznapi használathoz elég lehet a teljesítménye.

Közlekedés 

Egy hónap alatt kétszáz elektromos autóval bővültek a magyar utak

Az elektromos autók itthon is egyre nagyobb rajongótáborral büszkélkedhetnek. Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke az MTI-nek számolt be arról, hogy egy hónap alatt több mint kétszáz villanyautóval bővültek a hazai utak. 

Közlekedés 

Sora sorakozó: már gyártják az üzemanyagcellás buszokat

Az abszolút zöld, melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás technológia fejlesztésében élen járó Toyota és Lexus bejelentette, hogy megkezdte a Sora elnevezésű autóbusz forgalmazását. Külön érdekesség, hogy ez az első olyan üzemanyagcellás jármű Japánban, amely típusengedélyt kapott. 

Közlekedés 

A FedEx is befizet a Tesla szuperkamionjaira

Már a debütálás első pillanatában hatalmas sikert aratott a Tesla elektromos kamionja, amely hamar felkeltette a multik érdeklődését: a Pepsi például 100 kamionra adott előleget Elon Muskéknak. Most a FedEx is csatlakozott a tudatos vásárlók köréhez. 

Közlekedés 

Németország több millió tonnával csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását

Németországban tavaly csaknem ötmillió tonnával csökkent a globális éghajlatváltozást gyorsító üvegházhatású gázok kibocsátása. A kormányzati adatok szerint azonban a közlekedési szektor kibocsátása tovább nőtt.

Közlekedés 

Kína szabványosítaná a villanyautók gyártástechnológiáját

Az elektromos autók gyártástechnológiájának egységes szabványosítására törekszik Kína az ipari minisztérium nemrégiben kiadott közleménye szerint. Első ízben a töltéstechnológia, az akkumulátorok kivitelezése és az energiafogyasztás kerül a fejlesztési program napirendjére.

Közlekedés 

Villanycsoda a bajoroktól: már nem kell sokat várni a BMW i4-re

Eldőlt: biztosan lesz i4 névre hallgató tagja a BMW elektromos modellcsaládjának, amely jelenleg az i3-ból és a plug-in hibrid i8 sportkocsiból áll. A hírek szerint 2025-re a bajorok összesen egy tucat elektromos modellel erősítenének.

Közlekedés 

Hoppá! Szinte az összes e-Golfot megvették

Idén januárban az elektromos Volkswagen Golf volt a nyugat-európai piac legnépszerűbb villanyautója. A Clean Tecnica adatai szerint 2018 első hónapjában 1985 ilyen autó talált gazdára a régióban. A képzeletbeli dobogó második fokára az 1871 példányban értékesített Renault Zoe állhat fel, a bronzérmet pedig az 1867 darabos értékesítést produkáló BMW i3 kapja – írja a hvg.hu.

Közlekedés 

Trendáram: a Nissan rákapcsol az elektromos autók gyártására

A Nissan bejelentette, hogy nyolc teljesen elektromos, akkumulátoros meghajtású modellt mutat be az elkövetkező négy évben, ebből négyet Kínában, ahol eladásai nagymértékű növelését tervezi. A Nissan prémiummárkája, az Infinity kínálatában pedig 2021-ben jelenik majd meg az első teljesen elektromos modell. 

Közlekedés 

Az elektromos autók olcsóbbak lesznek benzines társaiknál

Néhány év múlva jóval olcsóbbak lehetnek az elektromos autók, mint a benzinesek. A nagy gyártók ugyanis már javában fejlesztik a villanyjárgányokat, ezenkívül pedig a többi között a Tesla és a Mercedes is új akkumulátorgyártó üzemeket fog nyitni a közeljövőben.

Közlekedés 

Az ABB számára is fontos misszió a norvég zéró emisszió

Az ABB is részt vesz Norvégia legnagyobb elektromosbusz-projektjében: a vállalat ugyanis villámtöltőket szállít a két buszgyártó bevonásával megvalósuló programhoz. A beruházásnak köszönhetően Trondheim városa 2019-re megszüntetheti a fosszilis üzemanyag felhasználását a tömegközlekedésében.