2019. április 24., György
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Közlekedés 

Szigorít az EU a buszok és teherautók szén-dioxid-kibocsátása terén

Elfogadta az új nehézgépjárművek átlagos szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséről szóló megállapodást az Európai Parlament (EP) csütörtökön, adta hírül az MTI. 

Közlekedés 

Márciusban is kelendők voltak a villanyautók Magyarországon

A Belügyminisztérium Gépjármű-nyilvántartásából származó adatok szerint idén márciusban is szép számban adtak ki zöld rendszámokat az okmányirodákból. A környezetkímélő járgányokra vonatkozó speciális hatósági jelzésből az előző hónapban összesen 615 párat adtak ki.

villanyautosok.hu
Közlekedés 

A villanyautókra sem teljesen igaz a zéró emisszió?

Az igényeket látva egyre több márka büszkélkedhet villanyautóval. Egy német tanulmány szerint azonban az elektromos gépkocsik csak akkor lehetnének zéróemissziósak, ha a „tankolás” is megújuló energiával történne, illetve sikerülne megoldani az akkumulátorgyártással járó környezetterhelést. 

Közlekedés 

Már a salgótarjániak is villanybusszal közlekedhetnek

Április 15-én forgalomba állhatott Salgótarján első elektromos busza. A komáromi BYD Electric Bus and Truck Hungary Kft. által gyártott villanybusz egy feltöltéssel akár 250 kilométert képes megtenni.

Közlekedés 

Így működik a villanyautók hőszivattyús fűtése

„Milyen a fűtése, fűtőszálas vagy hőszivattyús?” – ez a kérdés gyakran felmerül a villanyautósok körében. A két rendszer között fogyasztásban akár háromszoros eltérés is tapasztalható. De mi az a hőszivattyú, és hogyan fogyaszthat kevesebbet, mint egy fűtőszál? 

villanyautosok.hu
Közlekedés 

Nem kell villanyautó! Vagy mégis?

Az elektromos járgányoknak kicsi a hatótávjuk, télen megfagyunk bennük, esőben nem működnek, töltőket pedig keresve se találunk – egyebek mellett ilyen kifogások szólnak a villanyautózás ellen. Az Audi most a legújabb reklámjával üzen a kétkedőknek. 

Közlekedés 

Párizs útjait is ellepik a villanybuszok

Párizsban is fókuszba került az emissziómentes közlekedés. A francia főváros ugyanis nagyjából 800 darab teljesen elektromos meghajtású autóbuszt rendelt, hogy lecserélje a régi dízeles járműveket, hogy a 2024-es olimpiára már tisztább levegőt szívhassanak az emberek. 

Közlekedés 

Villanyautóval Hollandiától Ausztráliáig? Miért ne!

Wiebe Wakker igen sajátos módon próbálta meg felhívni a világ figyelmét a klímaváltozásra: a holland férfi Hollandiából egészen Ausztráliáig villanyautózott elektromossá átalakított Volkswagen Golf kombijával. Az emisszióban szegény, de kalandokban gazdag útról videó is készült. 

Közlekedés 

Elkészült az első elektromos Peugeot 208

Kigurultak az első tisztán elektromos Peugeot 208-asok a márka nagyszombati gyárából. Szerencsére már nem kell sokat várni a sorozatgyártásra: ha minden jól megy, akkor 2019 végén, legkésőbb 2020 elején a villanyautó kereskedelmi forgalomba kerül. 

Közlekedés 

Toyota: itt az együttműködés ideje

A Toyota bejelentette, hogy 24 ezer elektromos, illetve hibrid meghajtást érintő szabadalmáról lemond, hogy így ösztönözze a rivális autógyártókat az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és energiatakarékos jármű-technológiák felkarolására. 

Közlekedés 

Alacsony károsanyag-kibocsátású zónát vezetnek be Londonban

Néhány napon belül a világon elsőként vezetnek be ultraalacsony károsanyag-kibocsátású zónát London belvárosában, ahová a szennyező járművek a hét minden napján csak díjfizetés ellenében hajthatnak be. 

Közlekedés 

Hamarosan villanyrollert is lehet kölcsönözni Budapesten

A világszerte több mint 100 városban jelen lévő Lime bejelentette, hogy Budapestre is elhozza nagy sikerű villanyrollerjeit, melyek nemcsak a forgalmat enyhíthetik, de valamennyire a légszennyezés problémáját is orvosolhatják.

Közlekedés 

Repülőgéptársaság lett Európa „új szénerőműve”

A Ryanair elképesztően magas károsanyag-kibocsátása miatt felkerült az Európai Unió tíz leginkább környezetszennyező vállalatának listájára, a tizedik helyre. Ezen a listán eddig csak szénerőművek kaptak helyet. 

Közlekedés 

Jelentősen javulhat a budapesti közlekedés

Az EU 10 tagállam, köztük Magyarország infrastrukturális projektjeire is elfogadta a beruházási csomagot. Hazánk esetében a támogatás jobb forgalmi összeköttetéseket tesz lehetővé Budapest körül a torlódások csökkentése és a jobb közlekedésbiztonság elérése érdekében.

Közlekedés 

A villanyriksák mentik meg Indiát?

Indiában már több százezer áldozatot szedett a légszennyezés, a kormány ezért jelentős anyagi kedvezményekkel próbálja visszaszorítani a robbanómotorokat. Az országban azonban a lakosság óriási többsége számára elérhetetlenek a villanyautók; ezért is jelenthet jó megoldást a riksák felvillanyozása. 

Közlekedés 

A norvégok kiakadtak az autógyártókra

Kereslet van, kínálat nincs. A norvégok konkrétan azt nehezményezik, hogy egyes villanyautó-modellekre akár két év is lehet a várakozási idő, amely szerintük egészen szürreális a technológia fejlődésének jelenlegi tempója mellett. 

Közlekedés 

A villanybuszok csökkentik az olajigényt

Óriási tempóban bővül Kína villanybuszflottája, emiatt – a Bloomberg friss New Finance jelentése szerint – 2019 végére napi 270 ezer, míg 2040-re napi 6,4 millió hordóval csökkenhet a gázolaj iránti igény. 

Közlekedés 

Komoly áttörés jön a villanyautók értékesítésében

A BYD, Kína egyik legnagyobb autógyártója egy évtizeddel az első, tömeggyártásba kerülő modelljük megjelenése után idén minden valószínűséggel többet fognak eladni a villanyjárgányokból, mint a hagyományos meghajtásúakból.

Közlekedés 

Kínában készülhetnek a villany Smartok

A Daimler AG és a Zhejiang Geely Holding Group az e-mobilitás területén piacvezető szerepet szán a Smartnak. A két vállalat megállapodásának köszönhetően a következő generációs, tisztán elektromos modellek egy új, kimondottan erre a célra felépített kínai gyárban készülnek majd.

Közlekedés 

A MOL Magyarországra is elhozta a szupergyors villanykutakat

A MOL a legmodernebb, ultragyors elektromos töltővel szerelte fel a budapesti, Nagyszőlős utcai töltőállomását. Mint kiderült, a hazánkban egyedülálló töltési teljesítményű villanykutakból többet is telepítenek majd az országban.