2018. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Közlekedés 

A Maseratira sem kell majd kipufogó

A Fiat Chrysler Automobiles (FCA) 2018–2022 közötti üzleti tervezési időszakának végére minden Jeep-modellnek lesz hibrid-elektromos verziója is; a Maserati pedig az elektromos autók piacán veszi fel a versenyt a Teslával. 

Közlekedés 

Bajban van a NASA napelemes Mars-járója

A vörös bolygón hatalmas vihar tombol – a vastag porréteg teljesen eltakarta a napelemmel működő Opportunity tartózkodási helyét. A szakemberek hiába próbálkoznak, nem tudják felvenni a kapcsolatot a Mars-járóval.

Közlekedés 

Zéróemissziós száguldásra hív a Porsche

A Porsche bejelentette, hogy mégsem Mission E, hanem Taycan lesz a jövőre debütáló tanulmányautójának a neve. A hírek szerint a zéróemissziós járgány két villanymotorja 600 lóerőre képes – a gyártó így 3,5 másodperces százas és 12 másodperces kétszázas sprintet szavatol.

Közlekedés 

Szolid, de hatékony a villanyos Kia Niro

Megérkezett a Kia Niro harmadik verziója, vagyis a sima hibrid és konnektoros mellett mostantól tisztán elektromos verzió is kapható lesz. A Dél-Koreában bemutatott új modell külsőre jelentősen eltér attól, ahogy a tanulmányautó kinézett, de a képességei hatékonynak tűnnek. 

Közlekedés 

Hoppá! Elon Musk tudja, hogyan lehetne parkolópályára állítani a benzines autókat

Elon Musk pontosan tudja, mi kell ahhoz, hogy nyugdíjba küldje a benzines járgányokat – a Tesla-vezér minderről a vállalat részvényeseinek tartott konferencián beszélt.  

Közlekedés 

Tiszta stílus: debütáltak a Mercedes villanykamionjai

Az áruszállításban is egyre nagyobb szerepet kap a környezetvédelem – a gyártók sorra mutatják be a tisztán elektromos, zéróemissziós monstrumokat. Legutóbb a Mercedeshez tartozó Freightliner Truck rántotta le a leplet két új villanykamionjáról, melyek – meg kell hagyni – nem csak látványra sikerültek jól.

Közlekedés 

Európában minden 10. percben eladnak egy Nissan Leafet

Európában annyian vásárolnak Leafet, hogy a Nissan már nem győzi a termelést. A világ legkelendőbb villanyautójából kontinensünkön nemrég adták el a százezredik darabot. 

Közlekedés 

Fő a tisztaság! Elektromos kukásautó a Volvótól

Halk, hatékony, és egyáltalán nem szennyezi a környezetét – a Volvo a meglévő közepes méretű teherautó típusára, az FL alapjaira épített teljesen elektromos hajtású kukásautót, melyet nemrégiben sikeresen teszteltek. 

Közlekedés 

Villanyautók lepték el Londont

Világszerte egyre nagyobb érdeklődés övezi a közösségi autómegosztókat, főleg azokat, amelyek villanyjárgányokkal is rendelkeznek. Mindezt felismerve Londonban a Zipcar 325 darab elektromos Volkswagen Golffal bővítette flottáját. A beruházásnak köszönhetően a cég ügyfelei emissziómentesen róhatják a londoni utakat. 

Közlekedés 

Tényleg meghódítják a világot a villanyautók?

Világszerte egyre nagyobb keletjük van az elektromos meghajtású autóknak. Ezt jól bizonyítja, hogy tavaly már az egymilliót is meghaladta az eladott villanyjárgányok száma. Külön érdekesség, hogy Kínában jóval nagyobb az e-autók piaca, mint Amerikában és Európában összesen. 

Közlekedés 

Hajrá! Üzemanyag-hatékonysági rekordra készülnek a magyar diákok

Négy magyar diákcsapat új üzemanyag-hatékonysági rekord felállítását kísérli meg a Shell Eco-marathon Europe 2018-as versenyén. A nagy múltú megmérettetésre idén 175 csapat érkezik, hogy próbára tegye mérnöki, illetve tervezési képességeit, és kiderüljön, ki tudja a legnagyobb távot megtenni a legkevesebb üzemanyaggal.  

Közlekedés 

A norvégok már kevesebbet tankolnak

Norvégia újautó-piacán tavaly decemberben 50 százalék fölé emelkedett az elektromos járművek aránya. Emiatt a skandináv országban érzékelhetően csökkent a fosszilis üzemanyagok iránti kereslet: helyi kormányzati adatok szerint 2017-ben 2,9 százalékkal gyengült a benzin- és 2,7 százalékkal a dízelfogyasztás.

Közlekedés 

Komoly fejlesztések indulnak a Toyotánál

A Toyota várakozása szerint szerint 2020 után a jelenlegi évi 3000 gépjárműről 30 000 darabra emelkedik az üzemanyagcellával működő elektromos autók (FCEV) iránti kereslet. A gyártó emiatt jelentős fejlesztések mellett döntött. 

Közlekedés 

Tovább dagad a dízelbotrány: több tízezer Porschét kell visszahívni károsanyag-kibocsátási manipuláció miatt

Visszahívnak hatvanezer Porsche városi terepjárót károsanyag-kibocsátási manipuláció miatt – közölte a német közúti közlekedési hatóság (KBA). A közlemény szerint a motorokat szabályellenesen a kipufogógázt tisztító berendezés kikapcsolására szolgáló szoftverrel szerelték fel.

Közlekedés 

Csökkentenék a kamionok károsanyag-kibocsátását

Egy, az Európai Parlament és a Tanács elé kerülő előterjesztés szerint 2025-től a jelenleginél lényegesen, legalább 15 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszthatnak majd a nehéz tehergépkocsik. Ha elfogadják az Európai Bizottság javaslatát, akkor évente, kamiononként 5000 eurót takaríthatnának meg a fuvarozók.

Közlekedés 

Zöld Ford(ulat): jön a Mach1

A Ford is az elektromos hajtásláncokban és a crossoverekben látja a jövőt, így nem meglepő, hogy az amerikaiak szintén beígértek már egy tisztán villanyos SUV-t, amely a Mach 1 nevet viseli majd. A villanyjárgány várhatóan 2020-ban jut el a kereskedésekbe.

Közlekedés 

Felvillanyozó terv: árammal hajtanák a paksi járműveket

A Protheus-tervnek köszönhetően hamarosan megjelenhetnek a paksi közlekedésben az elektromos buszok, kishaszonjárművek, taxik és kerékpárok. Az önkormányzat már megkezdte az e-személyautók kipróbálását is. 

Közlekedés 

Itthon is bemutatkozott az elektromos autók nagymacskája

Hozzánk is megérkezett a villanyjárgányok legújabb büszkesége, a Jaguar I-Pace, melynek gyártását egyébként a márka kiszervezte a tőlünk nem is olyan távoli Grazba, a Magna Steyerhez. A magyarországi első, statikus, körbejárós-beülős bemutatóra egy Photon Red fantázianevű, First Edition kivitel érkezett.

Közlekedés 

A Nissan Leaf az év zöld autója

A Nissan Leaf, a világ legnépszerűbb elektromos autója kapta meg a 2018-as Év Zöld Autója díjat a New York-i Nemzetközi Autókiállításon. A Leaf a 2018-as modellévre egyébként teljes egészében megújult: nagyobb hatótávolsággal, Intelligent Mobility funkciókkal és dinamikus megjelenéssel csábítja a villanyjárgányok rajongóit. 

Közlekedés 

Jó úton: idehaza is dübörög a zöldautók piaca

A zöldebb autózásban egyre jobban teljesítünk. Magyarországon az első negyedévben az összes eladott autó 5,3 százaléka volt valamilyen formában elektromotorral ellátva, ez pedig magasabb, mint az európai átlag – ami ugyanis csak 5,1 százalék.