2019. november 19., Erzsébet
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Közlekedés 

Fénykorukat élik a városi terepjárók, és ez nagyon nincs rendben

Hölgyeim és uraim, jelentésünk azt mutatja, hogy az autóipar átalakulásának sztárja nem az elektromos autó, hanem az SUV – így jelentette be a szomorú hírt az IEA ügyvezető igazgatója, aki arra figyelmeztetett: a világnak sürgősen az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére kellene fókuszálnia.

portfolio.hu
Közlekedés 

Ezúttal kacsacsaládot mentett a Tesla

Ismét felkerült egy videó a világhálóra a Tesla Autopilotjáról. A villanyautó elé ezúttal egy kacsacsalád szaladt ki hirtelen, ám a baleset-megelőző rendszernek köszönhetően sikerült még időben elkerülni a bajt. 

Közlekedés 

Sebességcsökkentés Hollandiában

Hollandia évek óta túllépi az Európai Unió nitrogénkibocsátási határértékeit, emiatt májusban építési munkák ezreit kellett leállítani. Most a gépjárművek legnagyobb megengedett sebességét kellett csökkenteni, de a következő hónapokban további intézkedésekre is lehet számítani. 

Közlekedés 

Spórolni akarnak a légitársaságok, de brutálisan nő a szén-dioxid-kibocsátásuk

Névtelen források azt állítják, hogy szándékosan nagyobb súllyal repülnek a gépek, mint amennyi után fizetnek. A légitársaságok a költségeken spórolnak, ám a szén-dioxid-kibocsátásuk több százezer tonnával nő. 

quibit.hu
Közlekedés 

Egyre több magyar autóra kerül fel a zöld rendszám

Idén októberben összesen 603-mal bővült a zöld rendszámtáblával megkülönböztetett, környezetkímélő autók száma, a teljes állomány mérete pedig a hónap végére elérte a 15 334 darabot. 

villanyautosok.hu
Közlekedés 

Videó: a Tesla Autopilot megmentette egy medvecsalád életét

Nem először fordult elő, hogy a Tesla Autopilotja életet mentett – nem csoda, hogy a villanyautó fél-önvezető rendszerét az autóipar egyik legfejlettebb baleset-megelőző technológiájaként tartják számon. Legutóbb egy medvecsaládot sikerült megóvnia Musk büszkeségének. 

Közlekedés 

Jövőre debütálhat a SEAT villanyrobogója

A SEAT szerint a városok környezeti problémáját főleg a mikromobilitási eszközök oldhatnák meg. A gyártó egyebek mellett ezért is döntött úgy, hogy 2020-ban piacra dobja saját villanyrobogóját, az eScootert. 

Közlekedés 

A Volkswagen brutálisan felturbózza az ID.3 gyártását

November 4-e komoly mérföldkő volt a Volkswagen életében: Zwickauban elindult ugyanis az ID.3 gyártása, illetve a márka azt is bejelentette, hogy tavasztól napi 800 darab villanyautó készül, a későbbiekben pedig egy második gyártósor is munkába áll, amellyel napi 1500 darab lesz a gyár kapacitása.

villanyautosok.hu
Közlekedés 

A német kormány a gyártókkal is megállapodott az elektromos autózás támogatásáról

Az elektromos autók vásárlásához nyújtott együttes támogatások folytatásáról állapodott meg a német kormány a német autóipar szereplőivel. A terv értelmében megemelik az egész iparágat érintő támogatásokat, és a szubvenciók rendszerét 2025 végéig kiterjesztik.

Közlekedés 

Az élhető városok titka

Élhető város 2 lábon, 2 keréken címmel tartottak előadást a Magyar Közlekedési Konferencián, ahol a szakemberek gyakorlati példákon keresztül mutatták be, hogy az utcák és terek visszaadása a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak milyen össztársadalmi hasznokkal járnak. Az eseményről a Flowcycle írt részletes beszámolót. 

flowcycle.hu
Közlekedés 

Vége az autók évszázados egyeduralmának – 250 bicikliutat építenek New Yorkban

A közlekedés biztonságosabbá tétele és a metropolisz zöldítése érdekében a következő tíz évben 1,7 milliárd dollárt költenek a közúti infrastruktúrára – döntött a New York-i városi tanács. New York „potenciálisan inspiráló példa” lehet más amerikai és világvárosok számára, ha be tudja bizonyítani, hogy a törvény nemcsak működik, de pozitív hatással van a társadalom más aspektusaira is.

Közlekedés 

Tesla lehet a New York-i taxiflotta első villanyautója

Úgy néz ki, hogy New Yorkban is megtörhet a fosszilis páncél: a városban ugyanis a Tesla Model 3 a legelső tisztán elektromos meghajtású autómodell, mely hivatalos jóváhagyást kapott az amerikai metropolisz első számú taxitársaságától, hogy magára öltse a sárga színű köntöst. 

villanyautosok.hu
Közlekedés 

Fókuszban a közlekedés zöldítése

A készülő új Nemzeti Energia Stratégia egyik kiemelt fontosságú eleme a közlekedés zöldítése – jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára egy új elektromos töltőállomás átadása alkalmából rendezett ünnepségen.

Közlekedés 

Ennyi volt: Bukarest végleg megelégelte a durván fosszilis autókat

Nem hajthatnak be 2020. január 1-jétől Bukarest belvárosába olyan járművek, amelyeknek a légszennyezési besorolása nem éri el az Euro 3-as szabványt, 2022-től pedig a román főváros teljes területéről kitiltják azokat – hozta meg végleges döntését a bukaresti közgyűlés. 

nrgreport.com
Közlekedés 

Jövőre indul a Tesla Semi gyártása

A Tesla Semi 2017-es debütálása óta sokan várták, hogy Muskék villanykamionja végre gyártásba kerüljön. A terv az volt, hogy 2019-től indul a termelés, ám az elektromos monstrumok a nehezítő tényezők miatt csak jövőre állhatnak a zéróemissziós fuvarozás szolgálatába.

Közlekedés 

A Volvo Cars szerint a jövő elektromos

A Volvo Cars bemutatta az XC40 Recharge modellt, a márka első tisztán elektromos modelljét, amely egyben a vadonatúj Recharge modellcsalád első tagja. A 408 lóerős villanyautó egy feltöltésével több mint 400 kilométert tud megtenni.

Közlekedés 

A svédek is piacra dobják a saját villanyautójukat

A technológiai innovációknak köszönhetően már a zéróemissziós járgányok is elképesztő teljesítményre képesek, ráadásul több gyártó is igyekszik a megfizethetőségre törekedni. Legutóbb a svédek jelentették be, hogy olyan városi villanyautóval rukkolnak elő, melynek kereskedelmi ára nagyjából 7 millió forint lesz.

Közlekedés 

Csúcsot döntött a hazai üzemanyag-fogyasztás

Megállíthatatlannak tűnik az üzemanyagok – azon belül a dízel – fogyasztásának minden korábbi csúcsot megdöntő emelkedése – derül ki a legnagyobb hazai olajcégeket tömörítő Magyar Ásványolaj Szövetség adatsorából. A hazai kutakon a tavalyinál 5,6 százalékkal több, közel hárommilliárd liter üzemanyag fogyott.

nepszava.hu
Közlekedés 

Villanyfurgonnal tér vissza a Moris

A Morris egykor az egyik legfontosabb név volt a brit autóiparban, ám 1968 óta egyetlen járműre sem került rá a híres márkajelzés – egészen mostanáig, merthogy brit befektetők megszerezték a jogot a brand használatához, és belefogtak egy tisztán elektromos meghajtású furgon fejlesztésébe.

Közlekedés 

2022-től csak villanybuszok beszerzését támogatja a kormány

A kormány a tervek szerint 2022-től kizárólag az elektromos autóbuszok beszerzését és továbbfejlesztését fogja támogatni, a nemzeti buszstratégia keretében az elkövetkező tíz évben pedig 36 milliárd forintot fordítanak döntően elektromos buszok vásárlására – jelentette be Schanda Tamás.