2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Közlekedés 

A Volkswagen-vezér szerint ideje elektromos autóra váltani

A Volkswagen-csoport igazgatótanácsának elnöke, Herbert Diess „Ideje váltani” felkiáltással osztotta meg a LinkedIn szakmai oldalon az állítást, miszerint hagyományos autót használni akár 50 százalékkal is drágább lehet, mint villanyautót.

Közlekedés 

Feltámadt és egyből flottája elektrifikációjába fogott a Hertz

Másfél éve még csaknem csődbe ment, 2020 májusában csődvédelem alá került, és onnan csak négy hónapja kecmergett ki a Hertz Global Holdings, a világ egyik legrégebbi autókölcsönzője. A cég hétfőn közölte, hogy belehúz autóflottája elektrifikációjába, és 100 ezer Model 3-ast rendel a Teslától.

Közlekedés 

Új trolibuszokkal bővülhet a fővárosi járműpark

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tavaly november 30-án módosította a Solaris–Škoda konzorciummal kötött megállapodását, és az igazgatóság úgy határozott, jóváhagyja a további járművek lehívására vonatkozó opciós lehetőséget. A forrás biztosításáról a Fővárosi Közgyűlés dönt 2021. október 27-én, szerdán.

Közlekedés 

Három elektromos autó érkezik a magyar piacra Kínából

A Kína egyik legnagyobb járműgyártó csoportjaként működő Dongfeng Motor Corporation új jövevény hazánkban, akire érdemes odafigyelni: három elektromos modellje hatalmas lehetőséget hordoz magában.

(Nyitókép: Facebook/Dongfeng Motor Magyarország)

villanyautosok.hu
Közlekedés 

Nem lépnek le a gázról Németországban

Megbukott a három német párt által is támogatott sebességkorlátozás terve. A német közszolgálati televízió korábbi közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 53 százaléka támogatta volna a 130 km/h-s sebességkorlátozást az autópályákon.

Közlekedés 

Az autóiparnak is gondot okoznak a poloskák

Az invazív fajok ott is problémákat okozhatnak, ahol nem is várnánk: az Európában és Észak-Amerikában évekkel ezelőtt megjelenő ázsiai márványospoloska most az ausztráliai autóimportban okozott fennakadást – írja a totalcar.hu.

Közlekedés 

Norvégiában áprilisban az új autók 100%-a elektromos lesz

Norvégiában a szeptemberben regisztrált új autók 91,5%-a elektromos vagy hibrid meghajtású volt, a Norvég Automobil Szövetség előrejelzése szerint 2022 áprilisában eladhatják az utolsó belső égésű motorral felszerelt autót is – írja a raketa.hu.

Közlekedés 

Aláírásgyűjtés egy benzinmentes jövőért

A globális szén-dioxid-kibocsátás 24 százalékáért a közlekedés felel, ezen belül a közúti járművek adják a kibocsátás közel 75 százalékát. A Villanyautósok Világszövetsége arra szólítja fel az országok vezetőit, hogy kötelezzék el magukat arra, hogy 2030-ra minden új jármű elektromos legyen.

Közlekedés 

Az elektromos autókra voksol az Audi

Német sajtóértesülések szerint Markus Duesmann, az Audi márka feje nemrégiben egy motortechnikai konferencián vett részt, és meglehetősen egyértelműen fogalmazott arról, hogy véleménye szerint merre kell haladnia a világnak és az autógyártásnak.

Közlekedés 

A vitorlások versenyén már tekintetbe veszik a fenntarthatóságot

Miközben az autós sportágakban egyre többen sürgetik a fenntartható fordulatot, a vitorlás hajók tudatosság terén az élre törtek: az idei Vitorlás Grand Prix-n külön kategóriában veszik tekintetbe a csapatok környezeti lábnyomát.

Közlekedés 

A cél Magyarország megerősítése az átalakuló mobilitás korszakában

A hazai zöld mobilitási fordulatról, a Zöld Busz Programról, a klímapolitikai ösztönzőrendszer alakulásáról, a Jedlik Ányos Terv felülvizsgálatáról, valamint az autó- és motorsport előtt álló kihívásokról is kérdezte a greendex.hu Weingartner Balázst, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatóját.

(Mercedes-Benz eCitaro elektromos autóbuszok. Fotó: MTI/Soós Lajos)

greendex.hu
Közlekedés 

Mostantól az elkerülhetetlen repülőutakat is tudatosabban tervezhetjük

Ha a táv és a menetrend lehetővé teszi, a vonat környezettudatosabb választást jelent, mint a repülés, amit egyre többen tekintetbe is vesznek utazásaik tervezésekor. A Google most azoknak is segít mérsékelni az útjukkal járó kibocsátást, akik nem tudják elkerülni a repülést.

Közlekedés 

Megéri elektromos céges flottára váltani?

„Az SAP Labs Hungary a közelmúltban vezetett be új cégautó-szabályzatot, melynek egyik eleme a választható járművek összegkereteinek kibővítése volt oly módon, hogy elektromos járművek is beférjenek” – a villanyautosok.hu a céges flották zöldítésének kérdéseit körüljáró cikkében Nyers Balázst, az SAP operatív vezetőjét is kifaggatta.

(Két elektromos autó tölt az SAP walldorfi központjában. Fotó: © Ingo Cordes/SAP)

villanyautosok.hu
Közlekedés 

A magyarok csaknem fele nyitott az elektromos technológiára

Abban biztosak vagyunk, hogy a jövő az elektromos autózásé, de azt már nem tudjuk ennyire biztosan, hogy mi magunk milyen meghajtást választunk majd a következő autóvásárláskor – az Opino mobiltelefonos applikáció segítségével reprezentatív felmérés készült a magyarok autóvásárlási preferenciáiról.

Közlekedés 

A sokat futott extaxi – Használt Leaf Firenzéből

„Rendszeres olvasóinknak nem újdonság, hogy néhány hete hirtelen felindulásból leütöttünk egy aukción egy 223 ezer km-t futott 30 kWh-s Nissan Leafet, ami első életét Firenzében egy taxiflotta tagjaként élte le” – izgalmas fordulathoz ért a villanyautosok.hu sorozata, megérkezett a Leaf. Videón a szerkesztőség első benyomásai.

(A kép illusztráció. Fotó: Nissan Motor Corporation/Official Europe Newsroom)

villanyautosok.hu
Közlekedés 

Szigorúbb közlekedésbiztonsági intézkedéseket javasol az EP

Évente 22 700-an halnak meg, 120 ezren pedig súlyosan megsérülnek az Európai Unió útjain. 2010 és 2020 között nem sikerült megfelezni a halálos balesetek számát, azok csak 36 százalékkal csökkentek. Az Európai Parlament az október 6-i plenáris ülésén állásfoglalást fogadott el a közlekedésbiztonsággal kapcsolatban.

Közlekedés 

Tannistest: idén több mint a fele elektromos

A holland Autovisie című lapnál dolgozó Fred van der Vlugt a fejébe vette, és először 1963-ban meg is valósította az év autója megválasztásának lebonyolítását és az Év Autója cím odaítélését. A kiválasztás minden évben hosszú folyamatot jelent, amelynek sok fontos állomása van.

Közlekedés 

Fordulóponthoz ért az európai újautó-piac?

2021 augusztusa volt az első olyan hónap, amikor Európában több konnektorról tölthető autót adtak el, mint dízelmotorosat – adta hírül a player.hu a JATO autóipari adatszolgáltató cég friss elemzése alapján. A vásárlók érdeklődése talán eddig tartott ki a dízel mellett, és fordulóponthoz ért az európai újautó-piac?

Közlekedés 

Kötöttpályás, fenntartható, zöld – Indul a nagy vasútfejlesztés a fővárosban

„Összeállt a vasúti stratégia, melynek egyik fontos sarokköve, hogy minden elővárosi vasútállomásról óránként legalább 4 járat induljon Budapestre, és azok találkozzanak a metróvonalakkal” – idézi a portfolio.hu Vitézy Dávidot, aki a HUNGRAIL Magyar Vasút 2021 konferencián beszélt a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiáról.

(Homolya Róbert és Vitézy Dávid a konferencián. Fotó: MTI/Soós Lajos)

portfolio.hu
Közlekedés 

Jobb a környezetnek, ha kimaxoljuk klasszikus hajtású autónk élettartamát

A Kjúsú Egyetem kutatói szerint ha a régi, energiahatékonyabb autókat tovább az utakon tartjuk, az jelentősen csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, annál lényegesen nagyobb mértékben, mintha a zöldtechnológiákra való átállást sürgetnénk – adta hírül az nrgreport.com a japán tudósok kutatási eredményei alapján.