2020. szeptember 30., Jeromos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Közlekedés 

Bajorország kormányfője is betiltaná a fosszilis autókat

Bajorország kormányfője – Kalifornia példáját követve – 2035-től leállítaná a hagyományos meghajtású autók forgalomba helyezését. Markus Söder szerint a következő másfél évtizednek a fosszilis energia korszakát lezáró átmeneti időszaknak kellene lennie.

Közlekedés 

Próbakör: bevetésen a Volkswagen e-Crafter

A Volkswagen közel három éve mutatta be elektromos kisteherautóját, a Volkswagen e-Craftert. A villanyautosok.hu ezúttal ezt a járgányt vitte el egy körre. 

villanyautosok.hu
Közlekedés 

A Tesla Roadster a Nürburgringen is bizonyíthat

Miután a Porsche is bemutatta az új Taycant a Nürburgring versenypályán, és sikeresen megdöntötte a rekordokat, Elon Musk elhatározta, hogy 2021.ben megmutatja, mit tud a Tesla Roadster.

Közlekedés 

Kaliforniában 2035-től csak tisztán elektromos autókat lehetne forgalmazni

Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója bejelentette, hogy egy rendeletet is aláírt arról, hogy 2035-re az államban csak tisztán elektromos személyautókat lehessen majd forgalmazni. A benzines, dízel és hibrid kocsikat nem tiltják ki az utakról, de azokat még használtan sem lehet majd értékesíteni. 

Közlekedés 

Lehet a kocsisorok között bringázni?

A járvány megjelenése óta egyre többen pattannak „vasparipára”. A bringás közlekedéssel kapcsolatban azonban rengeteg kérdés merülhet fel – az egyik például az, hogy mennyire szabályos a kocsisorok között kerékpározni. 

flowcycle.hu
Közlekedés 

Állami támogatás az elektromos rásegítésű kerékpárokra

Pályázatot írnak ki októberben elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlására, a keretösszeg 1 milliárd forint – jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Közlekedés 

Kitalálja, hogy melyik modell vezeti a Porsche eladási listáját?

A Porsche mindig is hangsúlyozta, hogy a tisztán elektromos Taycan is méltó tagja a kínálatnak, ám arra talán még a stuttgarti márka vezetősége sem számított, hogy kevesebb mint egy évnyi forgalmazás után az első villanyautójuk válik a legkelendőbb modellé.

Közlekedés 

Még várnunk kell a Mercedes-Benz EQA debütálására

A Mercedes elektromosautó-gyártási rendszerének újrastrukturálása, a folyamatos nehézségek az akkumulátorok beszállítóival, és a koronavírus-járvány miatti leállások is közrejátszhatnak abban, hogy 2021-re csúszik a Mercedes-Benz EQA bemutatása.

e-cars.hu
Közlekedés 

Megérkeztek az első gyártósorok a Giga Berlinbe

Elképesztő tempóban épül a Tesla német gyára, a Giga Berlin: már az első épületek váza, falai, de van, amelyiknek a teteje is elkészült. Megérkezett a gyártósor első része is. 

villanyautosok.hu
Közlekedés 

Hol tart most az akkumulátor-fejlesztés?

Már nem kell sokat várni a Tesla nagyszabású bemutatójára, a Battery Dayre. Az esemény apropóján a portfolio.hu Kun Róberttel, a Természettudományi Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézet Szilárdtest Energiatárolók Kutatócsoportjának vezetőjével beszélgetett az akkumulátorgyártás jelenéről és jövőjéről. 

portfolio.hu
Közlekedés 

Ausztriában már hidrogénüzemű vonattal is lehet utazni

Ausztriában hivatalosan is szolgálatba állt a világ első hidrogén-üzemanyagcellás vonataként számon tartott Coradia iLint. A környezetbarát járművet az Alstom fejlesztette ki. 

Közlekedés 

Meglepő dolog derült ki a Tesla Superchargereiről

Volkswagen, Opel, Hyundai, Renault, Porsche – mint kiderült, ezeket a villanyautókat is fel lehet tankolni a Tesla töltőivel. Egyelőre csak találgatni lehet azzal kapcsolatban, hogy mi az oka, hogy nem csak a Tesláknak adnak áramot az új V3-as Superchargerek.

Közlekedés 

Újabb villanyautókkal bővülhet a Kia kínálata

A Kia is ráfeküdt a zéró emissziós járművek gyártására – a márka még januárban indította a Plan S nevű projektjét, amelynek keretében a cég elektromos portfólióján dolgoznak.

Közlekedés 

Futurisztikus elektromos buszt tesztel a BKK

A legkorszerűbb technikával felszerelt, teljesen elektromos működésű városi autóbuszt tesztel a Budapesti Közlekedési Központ a 105-ös busz vonalán.

Közlekedés 

Egyetlen töltéssel akár 500 kilométert is elmehetnek a DAF villanykamionjai

A DAF két éve mutatta be elektromos teherautóját, amelyet azóta Hollandiában és Németországban is tesztelnek valós forgalmi körülmények között. A gyártónak azóta sikerült növelnie az elektromos teherautóinak a hatótávját is.

Közlekedés 

Debütált a Citroën ë-Jumper

Újabb elektromos meghajtású járművel bővül a Citroën kínálata: az ë-Jumpert a hatodik elektromosított modellként vezeti fel palettájára a francia márka, és ez lesz egyben a harmadik zérókibocsátású kisteherautója.

Közlekedés 

Beszüntetik az elektromos Škoda Citigo forgalmazását

Elkapkodták az összes Škoda Citigo-e iV-t, ezért beszüntetik a forgalmazását. Mint kiderült, a VW pedig ideiglenesen leállítja az e-Up megrendeléseit Németországban, a nagy kereslet miatt.

e-cars.hu
Közlekedés 

Egy magyar fiatalember áll a legújabb japán villanyautós projekt élén

A Nissan a nyár közepén leplezte le legújabb reménységét, az Ariyát, melynek vezető termékmenedzsere – mint kiderült –  egy magyar fiatalember – Szalay Zoltán a hvg.hu-nak adott interjújában mesélt a teljesen új fejlesztésű villanyautó kulisszatitkairól. 

hvg.hu
Közlekedés 

„Egy nem sportautóhoz képest elég jó!” – Musk letesztelte a Volkswagen ID.3-at

Hiába egymás konkurenciái, a Volkswagen és a Tesla között napjainkra egy átlagosnál szorosabb kapcsolat alakult ki – a két márka már többször is elismerte a másikat. Nemrég ráadásul videóra vették, ahogy maga Elon Musk tesztvezette a Volkswagen ID.3-at. 

Közlekedés 

Napelemet kaphatnak a német autópályák

Napelemekkel befedni az autópályákat? Ausztria, Németország és Svájc illetékes szervezetei már be is álltak az erről szóló kísérleti projekt mögé. Az autós pihenők vagy alagutak kivilágításának áramigényét  ugyanis így akár teljes egészében ki lehetne elégíteni helyben, napelemes rendszerek telepítésével és bekacsolásával. 

napi.hu