2018. december 18., Auguszta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Közlekedés 

A pécsi utakat is ellephetik a villanybuszok

Pécsett is zöldebb lehet a tömegközlekedés, ugyanis elektromos buszok beszerzésére, valamint az üzemeltetéshez szükséges töltő- és kiszolgáló infrastruktúra megépítésére 1,7 milliárd forintos forrást nyert el a város. 

Közlekedés 

Milyen lesz az elektromos Infiniti?

Az Infiniti régóta tartozik a villanyautós közösségnek egy tisztán elektromos autóval. Nem csupán azért, mert az anyavállalata, a Nissan birtokában van a szükséges tudásnak. A luxusmárka egy újabb villanykoncepció bemutatására készül.

Közlekedés 

Látványos villanykamionnal készül a Volvo

A nagy márkák sem akarnak lemaradni, és sorra jönnek ki a Tesla járművéhez hasonló modellek. Ilyen a Volvo VNR zéróemissziós változata is, amely tisztább és csendesebb, mint a hagyományos dízelüzemű társai.

Közlekedés 

Hétvégén indult a Formula–E

Most hétvégén indult az elektromos versenyautók egyre nagyobb népszerűségnek örvendő bajnoksága, a Formula–E. Az ötödik szezon különlegessége egyebek mellett az lesz, hogy már nem kell autót cserélni féltávnál. A győztes a BMW lett.

Közlekedés 

Íme a metropolisz, ahol már csak villanybuszok közlekednek

A kínai Sencsen a világ első olyan nagyvárosa, ahol a tömegközlekedésben használt buszok mindegyikét lecserélték elektromos meghajtásúra – ez mintegy 16 ezer járművet jelent. A zéróemissziós küldetésnek még nincs vége: a következő lépés a taxiflotta megújítása lesz.

Közlekedés 

Útra kész a BYD első magyar villanybusza

Átadták a BYD első elektromos buszát Magyarországon, amely a kínai vállalat komáromi gyárában készült. A tizenkét méter hosszú és 85 utas szállítására képes villanyjárgányt januártól Salgótarjánban használják majd.

Közlekedés 

Novemberben rekordot döntött a zöld rendszámok kiadása

Egy hónap leforgása alatt korábban soha nem adtak ki hazánkban annyi zöld rendszámot, mint 2018 novemberében. A hónap során 631 autóra került fel ilyen megkülönböztető tábla, amely több, mint az év első két hónapjában együtt.

Közlekedés 

A világ legnagyobb hajózási vállalata is nemet mond a környezetszennyezésre

A közlekedési szektor szinte minden szegmensében fókuszba került a fenntarthatóság. Ezúttal a világ legnagyobb hajózási vállalata, a koppenhágai székhelyű Maersk jelentette be, hogy 2050-ig hajóik működésének karbonkibocsátását nullára redukálják. 

Közlekedés 

Az egekben jár a repülők környezetszennyezése

Az osztrák környezetvédelmi hivatal adatai szerint a légi forgalom utaskilométerenként több mint 450 gramm szén-dioxidot bocsát ki. Összehasonlításképpen: ez duplája a dízeles és benzines autókénak, nyolcszorosa a távolsági autóbuszokénak és több mint harmincszorosa a vasúténak.

Közlekedés 

Kolozsváron már villanyautókkal is őrzik a rendet

Az emissziómentes közlekedés Kolozsvár számára is egyre fontosabbá vált: az utakat elektromos buszok lepték el, ráadásul most már a helyi rendőrség villanyautókkal is őrizheti a város rendjét.

Közlekedés 

Jöhet a fenntartható tengeri áruszállítás?

A Good Fuels találmánya forradalmi változást hozhat az emissziómentes hajózásban. A holland cég ugyanis olyan bioüzemanyagot fejlesztett, amely a szakértői vélemények szerint teljesen fenntartható.

Közlekedés 

Ilyen Kína egy villanyautós szemével

Kína igazi villanyautó-nagyhatalom: sorra debütálnak az újabb elektromos járgányok és a közlekedést újrareformáló innovációk. De milyenek valójában a zéróemissziós hétköznapok a nagy fal mögött? A részletekről egy magyar villanyautós számolt be. 

villanyautosok.hu
Közlekedés 

600 Tesco, 2500 elektromos töltőpont

A Volkswagen számára minden eddiginél fontosabbá vált az elektromos autók népszerűsítése. A törekvéseket jól példázza, hogy a márka a következő három évben közel 2500 elektromos töltőpontot telepít hatszáz brit Tesco parkolójába. 

Közlekedés 

Már üzemel Magyarország legnagyobb elektromos töltőpontja

Felavatták Magyarország legnagyobb, egyszerre kilenc elektromos autó fogadására alkalmas töltőállomását a Zala megyei Sormáson, az M7-es autópálya szomszédságában. Ha minden jól megy, hamarosan további jelentős áramkutak is megjelenhetnek hazánkban.

Közlekedés 

A Jaguar villanyjárgánya többek szerint is az év autója

Sokakat megdöbbentett, hogy nem egy német márka, hanem a Jaguar első tisztán elektromos járgánya lett az év autója Németországban. Az I-Pace egyébként egymás után zsebeli be az elismeréseket: több, egymástól független zsűri is az esztendő legjobb villanyautójának választotta.

Közlekedés 

Párizs belvárosából is kitilthatják az autókat

Nem sokkal azután, hogy a párizsi alsó rakpartról egy bírósági döntés alapján végleg kitiltották a járműforgalmat, Anne Hidalgo polgármester bejelentette, hogy a történelmi belvárost is autómentessé tenné. Az elképzelést a következő mandátuma során valósítaná meg. 

Közlekedés 

Bemutatkozott az első tisztán elektromos Honda

A Kantoni Autószalonon debütált a Honda elektromos modellje, az Everus VE-1 SUV, melyet hamarosan sorozatgyártásba küldenek. A márka egyelőre csak Kínában értékesítené legújabb járgányát, pedig adottságait tekintve a hazai piacon is lenne létjogosultsága. 

Közlekedés 

Olcsóbban vehetnek a kínaiak Teslát

A Tesla Kínában 12-26 százalékkal csökkentette a Model X és a Model S árát a megemelkedett kínai importvámok hatásának ellensúlyozása céljából. A népszerű villanyautó-márka ráadásul a tervek szerint Sanghajban építi fel első Egyesült Államokon kívüli üzemét.

Közlekedés 

Villanyautókhoz gyártana akkumulátort a Varta

A háztartási elemeiről ismert Varta villanyautókban használható lítiumion telepek fejlesztésébe kezdett. A projekt azért is fontos, mert Németországban egyre nagyobb a kereslet az elektromos meghajtású járművek iránt, ám energiatárolók terén egyelőre importra szorulnak. 

Közlekedés 

Tévúton: kevesen töltik a hibrid autókat

A brit Miles Consultancy szerint nem igazán váltották be a hálózatról tölthető benzin-elektromos hibrid autók a hozzájuk fűzött környezetvédelmi reményeket. A felmérésekből ugyanis kiderült, hogy ezeket a járgányokat nagyon ritkán töltik fel árammal.