2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Közlekedés 

A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva

2021. június 16-án teljesen lezárták a felújításra váró Lánchidat és annak közvetlen környékét a forgalom elől. A lezárás évfordulója alkalmából a Budapesti Közlekedési Központ time-lapse videón mutatta meg, milyen változások történtek a nemzeti összetartozás jelképének számító átkelőn a felújítás első évében.

Közlekedés 

30 éve késlekedünk a komplex megoldással

A főváros régiójában az elmúlt 20 évben egyharmadával nőtt a gépkocsiállomány. Most több mint 1,2 millió autó használja kisebb-nagyobb mértékben Budapestet úgy, hogy a belvárost mentesítő hálózat alig fejlődött – a telex.hu Molnár László közlekedésmérnököt kérdezte a pesti alsó rakpart lezárásának lehetséges következményeiről és alternatíváiról.

(Járművek a pesti alsó rakparton. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

telex.hu
Közlekedés 

Májusban átlépte az 51 ezret a zöld rendszámos autók száma itthon

Ezzel 2020 óta a két és félszeresére nőtt a zöld rendszámmal ellátott autók száma Magyarországon – adta hírül a Technológiai és Ipari Minisztérium. A kormány célja, hogy az ország a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiában foglaltak szerint 2050-re elérje a teljes klímasemlegességet.

Közlekedés 

2035 után nem lehet majd új, belső égésű motorral hajtott autót eladni az EU-ban

Az Európai Parlament június 8-án megszavazta, hogy 2035 után már ne lehessen az Európai Unióban új, belső égésű motorral hajtott autót értékesíteni. Már csak az Európai Tanácsnak kell jóváhagynia az eddigi legkiterjedtebb, benzines és dízelautók fokozatos kivonására irányuló törvényt – írta a Qubit.

Közlekedés 

Mi lehet a magyar modell az autós problémák megoldására?

A hetente átlagosan 2 ezer nyilvános töltőpont telepítése helyett heti 14 ezret kellene beüzemelni, hogy 2030-ra a személyautókból származó szén-dioxid-kibocsátást a felére tudjuk csökkenteni – az Alapjárat utánajárt, hogy vajon megoldaná-e a zöldátállást a közlekedésben, ha alanyi jogon járna a villanyautó-vásárlási támogatás.

(Elektromos autót töltenek Sormáson. Fotó: MTI/Varga György)

telex.hu
Közlekedés 

Javítja a Volán Budakeszi és a Zsámbéki-medence buszos közlekedését

A Volánbusz június 18-tól, szombat hajnaltól növeli a Budakeszire, Pátyra, Telkire, Budajenőre, Perbálra, Tökre és Zsámbékra közlekedő hétvégi, éjszakai járatainak számát, valamint ezentúl az új, 922B jelzésű busszal is elérhetővé válik majd Telki, Páty és Zsámbék térsége.

Közlekedés 

2030-ra akár az összes autóeladás 60 százalékát is kitehetik az elektromos autók

A Nemzetközi Energiaügynökség friss jelentése szerint 2022 első negyedévében az elektromos járművek globális eladásai 75 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi érékesítéseket. A világon mintegy 2 millió elektromos autót adtak el idén március végéig.

Közlekedés 

Jó hír villanyautósoknak: egyre több helyen lehet tölteni

Két új 150 kilowattos töltőoszlopot adott át a Shell Budapesten, a Bécsi úti töltőállomáson. A Shell Recharge magyarországi töltőhálózatában így már 4 helyszínen 6 töltőoszlop elérhető. Ezek közül 4 oszlop képes 150 kilowattos maximális teljesítményre. A töltők üzemeltetését a Mobiliti végzi.

Közlekedés 

Kizöldülhet a Boulevard Périphérique

Anne Hidalgónak, Párizs polgármesterének régi meglátása, hogy radikálisan át kell alakítani a Boulevard Périphérique nevű városi körgyűrűt. A 2024-es olimpia után valóban lezárhatnak két sávot az autóforgalom elől a belváros mellett elhaladó körgyűrűn, hogy ezzel csökkentsék a lég- és a zajszennyezést.

Közlekedés 

A miskolciak vasárnapig tesztelhetik ingyen az elektromos buszozást

A BYD K9UB DW típusú elektromos tesztbusszal a miskolciak már szemezhettek május 11-én a Tiszai pályaudvaron rendezett járműkiállításon, most pedig május 29-ig, vasárnapig azt is kipróbálhatják, milyen az elektromos busszal utazni. Az autóbuszt díjmentesen lehet igénybe venni – közölte az MVK.

Közlekedés 

Több ponton is be kell avatkozni, hogy kizöldüljön a közlekedés

Megfelelő intézkedések nélkül a közlekedésből származó kibocsátás 65 százalékkal növekedhet 2050-re, míg a 1,5 Celsius-fokos felmelegedés tartásához éppen hogy 59 százalékos csökkenésre volna szükség a század közepére a 2020-as szinthez képest – a Másfélfok elemzése a közlekedés jövőjéről. 

(Közúti dugó Aradon, Romániában. Fotó: Sorin Gheorghita fotója az Unsplash-en)

masfelfok.hu
Közlekedés 

Nem sci-fi: az MNB alanyi jogon támogatná az e-autó-vásárlást

Fenntartható egyensúly és felzárkózás címmel tette közzé 144 pontból álló javaslatcsomagját a Magyar Nemzeti Bank, melynek néhány pontja a zöldátállással és az energiamix javításával, ezeken belül az elektromobilitás terjedésének ösztönzésével is foglalkozik – adta hírül a villanyautosok.hu.

Közlekedés 

9 eurós országos havi közlekedési bérletet vezetnek be a németek

A német törvényhozás felsőháza, a Bundesrat áldását adta a 2,5 milliárd eurós tervezetre, így június 1-jétől jön a támogatott országos havibérlet. Három hónapon keresztül mindössze havi 9 euróért lehet majd minden közösségi közlekedési eszközre érvényes bérletet váltani Németországban.

Közlekedés 

A magyarok nyitottak, de az áttöréshez szükség van a megfelelő ösztönzőkre

Az EY Magyarország még 2021 novemberében készített reprezentatív kutatást, amelynek eredményei szerint minden harmadik magyar járművezető gondolkodik rajta, hogy elektromos autót vásároljon, méghozzá a kedvezőbb fenntartási költségek és az alacsonyabb károsanyag-kibocsátás miatt – írta az MTI.

Közlekedés 

Milyen legyen az Aquincumi híd?

Évtizedek óta szerepel Budapest fejlesztési és szabályozási terveiben az új északi híd megépítése Aquincumnál, a Pók utca és a Váci út között. A Budapesti Közlekedési Központ a Fővárosi Önkormányzat megbízásából széles körű párbeszédet indított arról, milyen legyen majd ez az új Aquincumi híd – adta hírül a telex.hu.

Közlekedés 

Zöldáramot szolgáltató elektromosautó-töltőket telepítenek országszerte

A Vodafone által 2020-ban alapított Vantage Towers Európa egyik vezető mobilkommunikációs állomásokat üzemeltető vállalata. A cég magyarországi kirendeltsége bejelentette, hogy az Elektromotive Hungaria Kft.-vel együttműködve 2022-ben 38 bázisállomás mellé 60 elektromosautó-töltőt telepítenek.

Közlekedés 

A budapestiek többsége még mindig támogatja a rakpart felszabadítását

Budapest főpolgármestere a Facebook-oldalán tette közzé a Medián által készített közvélemény-kutatás eredményeit. Eszerint a budapestiek 49 százaléka támogatja a Pesti alsó rakpart gyalogos fejlesztését, közülük 17 százalék adná át azt teljesen a gyalogosoknak.

Közlekedés 

Május 16-án elstartol a balatoni vasúti előszezon

Május 16-án megkezdődik a balatoni előszezon a MÁV-Volán-csoportnál. A MÁV-START már a vakáció kezdete előtt egy hónappal sűríti a balatoni járatait, a Volánbusz pedig csaknem 50 új autóbuszt állított forgalomba tavaly óta a balatoni és a tó környéki viszonylatokon.

Közlekedés 

Inkább kevesebb autót

Ahelyett, hogy ismét adóforintokat fordítanánk újabb és újabb autók vásárlására, a pénzt egy új, kevesebb autóval járó mobilitásba kellene fektetni – mondta Olaf Bandt, a német környezet- és természetvédelmi szövetség (BUND) elnöke a Redaktionsnetzwerk Deutschland hírügynökségnek.

Közlekedés 

Népszerű a BudapestGO alkalmazás

Alig 3 hónap alatt átlépte a 750 ezret a BudapestGO felhasználóinak száma. Munkanapokon átlagosan 150 ezren használják az alkalmazást. A Budapesti Közlekedési Központ felmérése szerint az emberek többsége elégedett a szolgáltatással.