2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Közlekedés 

Szent István városába ért a Zöld Busz Program

Esztergomba érkezett a Zöld Busz Program mintaprojektje, így most a város lakói tesztelhetnek egy hónapon keresztül egy tisztán elektromos meghajtású buszt – adta hírül az MTI. A jármű igen elfoglalt lesz ebben a négy hétben, ugyanis hetente legalább 950 kilométert kell majd megtennie a település útjain.

Közlekedés 

Csökkenhet az akkumulátorok ára?

A Chicagói Árutőzsde a lítiumra vonatkozó új opciós termék bevezetését tervezi. Ez segíthet átláthatóbbá tenni az elektromos járművek akkumulátoraihoz kulcsfontosságú összetevő jelenleg teljesen kusza piacát, és segíthet szabályozni az árakat is – spekulál a napi.hu egy friss bejelentés alapján.

napi.hu
Közlekedés 

Messze még az egymillió töltőpont az Európai Unióban

Az Európai Unió luxemburgi székhelyű számvevőszékének új jelentése szerint továbbra is akadályokba ütközik az unióban az elektromos közlekedés, a nyilvános töltőállomások elérhetősége tagországonként jelentős eltéréseket mutat, és a fizetési rendszerek sincsenek harmonizálva.

Közlekedés 

Rengeteg pénzt szán Amerika közlekedésfejlesztésre

Biden elnök március utolsó napján, az amerikai középnyugaton található Pittsburgh-ben mondott beszédében jelentette be második nagy gazdasági csomagját, az ambiciózus tervek értelmében a következő 8 évben 3 billió dollárból terveznék újra Amerika infrastruktúráját – adta hírül a The Philadelphia Inquirer.

Közlekedés 

A svájci Autós Párt tündöklése és eltűnése

1984-ben a zöldmozgalmakra válaszul megszületett, később a Nemzeti Tanácsba jutott Svájcban az Autós Párt. Majd változott a hangulat, az autókba katalizátorok kerültek, a svájciak biciklire ültek. 2012-ben veszítette el utolsó állásait a párt, amelynek tündökléséről és eltűnéséről a telex.hu mesél.

telex.hu
Közlekedés 

Sínen van Budapest legfiatalabb villamosa

Április 1-je bolondos reggelén a Budafok Kocsiszínből indult először munkába a legfiatalabb budapesti villamos, hogy leszolgálja élete első teljes napját a fővárosban. Egy beszerzési projekt keretében hamarosan további villanyjárművek zöldítik majd a város tömegközlekedését.

Közlekedés 

Hol tölthetnek, és mennyit töltöttek a magyarok?

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nyomon követi a hazai elektromobilitás fejlődését – írták az MTI-hez eljuttatott közleményükben, amelyből így több érdekes kérdésre is választ kaphatunk a magyarok villanyautózási szokásaival kapcsolatban.

Közlekedés 

A hulladékra is alapanyagként tekint a Mol

Senki nem tudja biztosan, mi lesz a jövő üzemanyaga, ezért elektromos töltőrendszereket építenek, bioüzemanyagot készítenek, és vizsgálják a hidrogén-üzemanyagok gyártását is. Sok kihívásra a körforgásos gazdaságban látják a megoldást. Hogyan képzeli a jövőt a Mol? A vg.hu Ratatics Péter fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatóval beszélgetett.

vg.hu
Közlekedés 

Újabb munkahelyeket veszít Ózd, bezár a Johnson Electric

A Johnson Electric elektromos motorokat, indítómotorokat és kapcsolódó elektromechanikai alkatrészeket gyártó vállalatnak Ózdon és Hatvanban van gyáregysége, az ózdi gyárat viszont hamarosan bezárják, ami csaknem 800 munkahelyet érint.

Közlekedés 

Modern technika és a régi idők bája

A Fiat a régi népautója, a legendás 500-as külcsínébe csomagolta legújabb, tisztán elektromos hajtású járműve, a Fiat New 500 belbecseit. Így született meg a márka szupernosztalgikus és hipermodern, igen vonzó kisautója.

Közlekedés 

Az energiaátmenet politikai instabilitással fenyegeti az olajexporttól függő országokat

A Verisk Maplecroft tanácsadó cég hisz abban, hogy a környezeti, politikai, társadalmi és gazdasági kockázati tényezőket nem lehet elszigetelten értelmezni. Egy friss jelentésük szerint a gazdaságukat diverzifikálni képtelen olajországokra politikai instabilitás vár 2030 után. Az elemzést az NRGreport.com mutatta be.

nrgreport.com
Közlekedés 

A Renault Trucks 2040-re már csak karbonsemleges teherautókat fog gyártani

Terveik szerint 2040-re a vállalat minden járműve elektromos hajtást kap, hogy 2050-re valóban elérjék az utakon a zéró emissziót. A cél érdekében most a kutatásra és fejlesztésre helyezi a hangsúlyt a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény mellett elkötelezett gyártó.

Közlekedés 

2021 az európai vasút éve

A vasúti év célja a vasúti közlekedés népszerűsítése és fejlesztése – összhangban az európai zöldmegállapodás célkitűzéseivel, például a fenntartható és intelligens mobilitás víziójával. Közös európai projektek, események és viták hirdetik 2021-ben a vasút integratív és innovatív szerepét.

Közlekedés 

Nagy reményekkel tekint a jövőbe a Vitesco

Izgalmas idők előtt áll a Vitesco Technologies, a Continental AG innovatív hajtásrendszer-gyártó érdekeltsége. A technológiai cég idén a tervek szerint leválik anyavállalatáról, és önálló vállalkozásként mutatkozik be a tőzsdén.

Közlekedés 

Kihirdették a hazai Év Autója díjakat

Az Autós Nagykoalíció és a Járműipar.hu által második alkalommal megszervezett versenyre 22 márka 48 jelölést adott le, idén mindhárom hazai autógyártó is nevezett autót az Év Magyar Autója díjra, azaz a hazai gyártású modellek versenyébe.

Közlekedés 

Jó hír az autósoknak, kevésbé jó a környezetvédőknek

Áprilistól újra kisebb lesz az üzemanyagok jövedékiadó-tartalma, a gázolajé literenként 110,35 forintra, a benziné 120 forintra csökken – tájékoztatta március 25-én Izer Norbert államtitkár az MTI-t.

Közlekedés 

Éjjelente tesztelik a vasútvillamost

A héten tesztüzemben jár a vasútvillamos, azaz a tramtrain, amellyel hamarosan csendesen, kibocsátás nélkül és az eddigi egy helyett fél óra alatt utazhatnak a a tömegközlekedők a két megyei jogú város, Hódmezővásárhely és Szeged között.

Közlekedés 

A beszállítóknak is van véleményük a belső égésű motorok betiltásáról

Az európai zöld megállapodás értelmében az EU 2050-re el kell hogy érje a karbonsemlegességet, ezért az Európai Bizottság jelenleg a 2025-től életbe lépő Euro 7-es emissziós norma átdolgozását végzi, a beszállítók pedig közleményben tiltakoznak.

Közlekedés 

Zalaegerszeg a Zöld Busz Program mintaprojektjének ötödik állomása

A kormány által indított, nyolc várost érintő zöldbuszos projekt Zalaegerszegre érkezett, a város lakói így csaknem egy hónapon át ingyenes próbajáratokon tesztelhetik a városba érkező elektromos autóbuszt.

Közlekedés 

Porsche: a 911-es egyelőre nem lesz teljesen elektromos

Bár ambiciózus elektrifikációs terveiről már beszámolt idén a Porsche, Oliver Blume, az autógyártó cég vezérigazgatója azt azért leszögezte, nem készül teljesen elektromos hajtású 911-es ebben az évtizedben. Hibrid modell esetleg jöhet a következő generációban.