2018. február 18., Bernadett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Közlekedés 

A mustármagolaj lehet a jövő repülőgép-üzemanyaga?

A mustármagot nemcsak a gasztronómiában, de a népi gyógyászatban is nagy előszeretettel használják. De ki gondolta volna, hogy a növény bioüzemanyagként is megállja a helyét? És azt, hogy a Qantas légitársaság egyik transzkontinentális járatát már részben mustármagalapú üzemanyag hajtja? 

Közlekedés 

Páneurópai töltőhálózat jöhet létre

Az Allego és a Fortum Charge & Drive elindította a MEGA-E nevű páneurópai projektet, amelynek célja a kontinens metropoliszrégióiban és az autópályák mellett egy töltőállomás-hálózat létrehozása. A 322 elektromos töltőpontból álló infrastruktúra kiépítését még az idei évben elkezdhetik. 

Közlekedés 

Az Opel is elektromosra kapcsol

Michael Lohscheller, az Opel vezérigazgatója bejelentette, hogy az alapmodell gyártásindítása után, várhatóan 2020-ban elektromos Corsákat is piacra dobnak. Mint kiderült, a vállalat számára 2024 a céldátum, amikorra minden modelljükből lesz villanyhajtású változat is. 

totalcar.hu
Közlekedés 

Padlógázzal száguld a Toyota

A Toyota tavaly 1,52 millió, részben vagy teljesen elektromos hajtású Toyota és Lexus márkájú autót értékesített – a rekordmennyiséggel az összes többi, alternatív meghajtású járművet gyártó konkurenciáját is lekörözte. 

Közlekedés 

Mit gondolunk mi, magyarok a zöldautózásról?

Az elektromos autók elterjedését nagyban segíti az Európai Unió területén egyre szigorodó szabályozási rendszer, amely a szén-dioxid-kibocsátási normákat szorítja vissza. De vajon hogyan viszonyulunk mi, magyarok a zöldautózáshoz? Milyen előnyei vannak a zéró emissziós közlekedésnek? Megéri villanyautóra váltani? Németh Bence, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója a magyarhirlap.hu-nak adott interjújában válaszolt a sokakat foglalkoztató kérdésekre. 

magyarhirlap.hu
Közlekedés 

Mit csinálj, ha anyu nem ad pénzt benzinre? Építs magadnak villanyjárgányt!

A legnagyobb elmék általában pontosan emlékeznek arra, mi indította el őket a siker felé vezető úton. Ezzel Adam Lansing sincs máshogy: 12 évesen mást sem hallott otthon, mint hogy bátyja folyamatosan pénzt kunyerált szüleiktől benzinre. Ekkor elhatározta, ő aztán soha nem hozza magát ilyen kínos helyzetbe, majd fogta magát, és eszkábált magának egy elektromos Toyotát. 

Közlekedés 

Meghódítják a világot az elektromos buszok?

A tavalyi év végén 386 ezerre volt tehető a világszerte forgalomban lévő elektromos buszok száma. Ha terjedésük üteme nem változik, akkor 2025-re ez a szám akár meg is háromszorozódhat. Így az előzetes számítások szerint, erre az évre világszerte 1,2 millió elektromos busz üzemelhet a városi közlekedésben. Ezek a földkerekség buszflottájának közel 50 százalékát képviselik majd.

Közlekedés 

Ingyenesen használható elektromos töltőállomással kedveskedik egy etyeki pár a villanyautósoknak

Bartha Mirella Orsolya és Varga-Kittner Bence saját házuk udvarára telepített bárki által, ingyenesen használható elektromos töltőállomást. Jelenleg 20 kilowattnyi napelem biztosít tiszta energiát a töltőhöz, a jövőben pedig további 20 kilowatt napelem telepítését tervezik. A környezettudatos pár a nemes gesztussal nemcsak a villanyautósok életét könnyítené meg, de Etyek turisztikai vonzerejét is növelné. 

feol.hu
Közlekedés 

A Harley-Davidson is villanyra vált

A járműipar éllovasai közül sokan már megnyitották kapuikat a zéró emissziós közlekedés előtt, azt viszont kevesen gondolták volna, hogy a kemény motorosok kedvence, a 66-os út legendás benzinfalója is csatlakozik a környezettudatos gyártókhoz. A hírek szerint ugyanis 18 hónap múlva a Harley-Davidson piacra dobja első elektromos modelljét. 

Közlekedés 

Napelemeket is kap a Rijádban épülő metróhálózat

Szaúd-Arábia fővárosában már javában dolgoznak azon az új, mintegy 180 kilométer hosszú metróhálózaton, amelyet a tervek szerint 2019-ben adnak át. A dollármilliárdos beruházás részeként napelemeket is telepítenek a depóállások tetejére, így azok várhatóan évente 452 megawattóra teljesítményt nyújthatnak. 

Közlekedés 

Jön a tisztán elektromos Jaguar

A tervek szerint néhány héten belül a Jaguar piacra dobja első tisztán elektromos autóját, amely az I-Pace nevet kapta. A crossoverek közé érkező villanyjárgány mind a formájával, mind a menetteljesítményeivel igen sportos lesz, így nem is csoda, hogy sokan a Tesla legújabb kihívóját látják benne.  

Közlekedés 

Még jó, hogy a Volvónak is lesz villanykamionja!

A Volvo Trucks vezetői bejelentették, hogy bizony ők sem kívánnak kimaradni az elektromos kamionok forradalmából: ha minden jól megy, 2019-ben gyártásba viszik és forgalmazni is kezdik saját villanyos nyerges vontatójukat. Arról még nem beszéltek, hogy pontosan milyen lesz az új modell, de azt már tudjuk, hogy az éles tesztüzem még az idén elkezdődhet. 

Közlekedés 

Úton van a tengerek Teslája

Hollandiából indulnak útra a világ első elektromos, zéró károsanyag-kibocsátású, önjáró teherhajói, amelyek megújuló energiával szelik majd a vizeket. A villanyhajót gyártó Port-Liner szerint a környezetbarát járművel évente akár 18 ezer tonna szén-dioxid kibocsátása is megelőzhető.

Közlekedés 

Gyermeki aggódás ihlette az árvízálló törpeautót

A szélsőséges időjárás, az egyre gyakoribb természeti katasztrófák a tudósokat is arra késztetik, hogy megoldást találjanak azokra az esetekre, amikor nagy a baj. Így sorra jelennek meg olyan találmányok, amelyek akár életeket is menthetnek. Az árvízálló törpeautót azonban nem csak a klímaváltozás ihlette. 

Közlekedés 

Villanyra vált az Infiniti

A Nissan prémiummárkája, az Infiniti 2021-től csak és kizárólag elektromos autókat fog gyártani – jelentette be Szaikava Hiroto, a gyártó vezérigazgatója a detroiti autókiállításon, ahol  a rég várt Q Inspiration koncepciót is bemutatták. A debütálás jól sikerült: a figyelemre méltó villanyautó megkapta az EyesOn Design díjat. 

Közlekedés 

A Nemzeti Közművek megkezdte az elektromos töltőállomások telepítését

Megkezdte országos elektromosautó-töltő állomásai hálózatának kiépítését az NKM Nemzeti Közművek Zrt., az első töltőt Békéscsabán helyezték üzembe. A tervek szerint az év végéig a hálózat mintegy 100 töltőállomásból áll majd. Mint kiderült, a társaság stratégiai partnerséget kötött a finn energetikai vállalattal, a Fortum Charge&Drive-val, így a jövőben a skandináv cég informatikai rendszerét használják majd a töltőállomások üzemeltetésére.

Közlekedés 

Célkeresztben: már golyóálló Tesla is van

Villámgyors, környezetbarát és már golyóálló is. Az amerikai Armormax megcsinálta az első Tesla Model S-t, amely akár egy komolyabb gépkarbély-sorozatot is kiáll. Az átalakítás ára persze elég borsos, átszámítva közel 20 millió forint volt. 

Közlekedés 

Jön a gyári elektromos Ferrari

„Ha lesz elektromos csúcsautó, akkor azt elsőként a Ferrarinak kell megépítenie” – szögezte le a detroiti autókiállításon a Fiat Chrysler vezére, Sergio Marchionne. A kijelentést egy bejelentés is követte: kiderült, hogy a Ferrari hamarosan bemutatja első városi szabadidő-autóját.

Közlekedés 

Kína légszűrőtornyot vet be a szmog elleni harcban

Kínában lassan mindent bevetnek annak érdekében, hogy mihamarabb csökkentsék az országot sújtó légszennyezést. Ezúttal Hszianban egy olyan  tornyot építettek fel, amely a napenergia segítségével, környezetbarát módon szűri meg a levegőt. Az innovatív rendszernek köszönhetően már most csökkent a légszennyezés. 

player.hu
Közlekedés 

Gondoltad volna? A múlt század eleje az elektromos autók fénykora volt New Yorkban

„Most mindenki kerek szemekkel csodálkozik rá az elektromos autók gyors terjedésére, pedig száz évvel ezelőtt teljesen természetes volt, hogy villanyhajtással is lehet közlekedni.” Lenyűgözően gondolatébresztő írás Tóth Balázstól az Indexen. Hát igen, ma is tanulhattunk valamit...