2018. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Amerika: légszennyezés jövet-menet

Négy évtized elteltével, egész pontosan 1978 után most, 2016-ban történt meg trónfosztás a legnagyobb légköri szennyezők tengerentúli toplistáján: az első hellyel járó kétes dicsőség így már nem az energiatermelő ágazatot, vagyis az erőműveket, hanem a szállítási-közlekedési ágazatot illeti meg.

Az amerikai energiainformációs hivatal (EIA) adatai alapján a szállítási-közlekedési ágazat legutóbb 1978-ban bocsátott ki több üvegházhatású gázt az Államokban, mint az erőművek – derült ki a Bloomberg elemzéséből.

A közlekedés számlájára írható a légszennyezés Fotó: Pexels

Az áramtermelő és -továbbító rendszer emissziója a 2000-es évek közepének közel 2,5 milliárd tonnás éves rekordkibocsátási szintjéről alig több mint tíz év alatt 2 milliárd tonna alá süllyedt. A jelenség fő oka a szén háttérbe szorulása, a földgáz ezzel párhuzamos térnyerése, továbbá a tiszta megújuló energiaforrások, a nap- és szélenergia előretörése.

Míg a 2000-es évek közepén még jócskán 2 milliárd tonna fölött alakult ez az érték, az ágazat 2016-ban 1,879 milliárd tonna szén-dioxidot bocsátott ki összesen, amivel – a csökkenés ellenére is a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátóvá vált az Egyesült Államokban. 

A Barack Obama elnöksége alatt bevezetett szigorú kibocsátási szabványoknak köszönhetően az autók jóval hatékonyabbá váltak ugyan, ezt a kedvező hatást azonban teljesen kioltja az SUV-k, crossoverek és pickupok iránti, egyre erőteljesebb kereslet.

Amerikában mindennek ellenére a legszigorúbb üzemanyag-hatékonysági standardok visszavonását fontolgatják, amelyek a 2020-as évek elején lépnének hatályba.

Neked ajánljuk
Villanymárka lesz a Smart? Gondoltad volna? A múlt század eleje az elektromos autók fénykora volt New Yorkban Trump eltöröltetné Kalifornia klímavédelmi intézkedéseit A jégkorszakoktól a globális felmelegedésig: amikor az éghajlat írja a történelmet Cipzáras cifraságok
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam