2018. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Úton a környezetbarát hajózás felé

A CMA CGM nevű francia hajózási társaság elsőként rendelt cseppfolyósított földgázzal üzemelő konténerhajókat. A szállító járműveket várhatóan 2020-ban bocsátják majd először vízre. Ez lesz az első eset, hogy a kisebb hajóknál már bevált – a szokásos kőolaj-, illetve dízelüzemű működésnél 20%-kal kisebb szén-dioxid-kibocsátású – LPG-t óriási, 20 ezer konténer befogadására is alkalmas teherhajó üzemanyagaként alkalmazzák.

A cseppfolyósított földgáz használatával a hajózási társaság járműveinek nem csak a szén-dioxid-emissziója csökken, a szállópor- és a nitrogén-oxid-kibocsátásuk meg is szűnik majd.

Az LPG-üzemű hajók gyártása meglehetősen költségigényes, és az infrastrukturális feltételek is csak kialakulóban vannak, de a francia hajótársaság iránymutatással szeretne szolgálni a szektor egésze számára.

Tovább a forrásra: handelsblatt.com
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
„A nap fotói” a National Geographicról „Nem térkép e táj” – Fotópályázat középiskolások számára 35 milliós támogatás vár magyar zöld startupokra 3D-nyomtatással készülő sajtok 5 környezetbarát ökokonyhatipp