2020. június 4., Bulcsú
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sikeres évet zártunk az elektromobilitásban

2017 végén több mint 3500 autó fut zöld rendszámmal az ország útjain, majdnem kétszer annyi, mint egy évvel ezelőtt – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az állami intézmények 26 új elektromos autójának átadásán, ahol az is kiderült, hogy több településen is megkezdték a töltőpontok kiépítését.

A miniszter kiemelte: az érintett intézmények – a Magyar Tudományos Akadémia, az Országos Mentőszolgálat és több kormányhivatal – flottáit gyarapító 26 új autóval az ország közelebb került ahhoz a célkitűzéshez, hogy 2030-ra az árammal hajtott járművek aránya elérje a 30 százalékot.

Elmondta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), valamint a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) közötti együttműködésnek köszönhetően az idén központosított közbeszerzési eljárással gyorsan és költséghatékonyan került sor 200 elektromos jármű beszerzésére.

Varga Mihály kijelentette: a magyar gazdaság egyik legfontosabb hajtóerejét jelentő járműiparnak át kell állnia az elektromos autók gyártására és fejlesztésére, hogy Magyarország továbbra is az autógyártás élvonalába tartozhasson.

Felidézte, hogy a kormány az infrastruktúra kiépítése és az elektromobilitás terjesztése érdekében létrehozta az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft.-t, a 15 ezer főnél nagyobb települések önkormányzatai számára pályázatot írt ki a töltőállomások telepítésére. Utóbbi eredményeként 75 településen több mint 400 töltőpont épülhet, több helyen már megkezdődött a tervezés vagy a kivitelezés – tette hozzá.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a több állami intézménynek szánt elektromos autók átadásán Fotó: MTI/Illyés Tibor

Varga Mihály közölte, hogy továbbra is támogatják a cégek és magánszemélyek beszerzéseit, a tavaly szeptemberben indult elektromosautó-vásárlási programban több mint 600 jármű megvásárlásához biztosítottak akár másfél millió forintos támogatást.

Ugron Gáspár, az e-Mobi ügyvezető igazgatója elmondta, hogy közel 60 autót fognak átadni országos közfeladatot ellátó hivataloknak és vállalatoknak. Mint kiderült, az e-Mobi az önkormányzatok beruházásain felül csaknem 500 töltési pontot létesít, kivitelezésük jelenleg is folyik, hogy Magyarország rövid időn belül elektromos autókkal is átjárható legyen.

Neked ajánljuk
Az EU-ban Magyarországon nőtt a leginkább az alternatív hajtású járművek részaránya Az EU eurómilliárdokkal támogatná a zöldebb közlekedést Öt év alatt negyedével csökkent a hazai fehérgólya-állomány A fehér szarvas (természetfilm) Túl sokat gyűjtenek evésre belőle, kipusztulás szélén áll egy törökországi békapopuláció
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam