2020. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kínában továbbra is jelentős adókedvezményekkel támogatják az elektromos autók vásárlását

Kínában 2018 januárjától vonták volna vissza az adókedvezményt, de a pénzügyminiszter az utolsó pillanatokban bejelentette, hogy az új elektromos autókra (teljesen elektromos, hibrid és hidrogén-üzemanyagcellás autókra) vonatkozó kedvezményeket meghosszabbítják 2020 december 31-ig.

A késői bejelentés arra enged következtetni, hogy a kormány már egy ideje tervezte a meghosszabbítást. A tervük azonban az információ visszatartásával valószínűleg az volt, hogy felrázzák a piacot, és ezzel ösztönözzék azokat embereket elektromos autók vásárlására, akik eddig csak fontolgatták a dolgot.

A hosszabbítás azért rendkívül érdekes, mert Kínában 2019-től kezdve bevezetik a kötelező elektromosautó-kvótát, amelynek az első két évében továbbra is hatalmas adókedvezmény jár az új autók vásárlásánál.

A tömegközlekedésben is örvendetes változások jönnek: Sengcsenben 2020-ra minden autóbuszt elektromosra cserélnek Fotó: Wikimedia

Kína azt reméli, hogy az elektromos autók piacán képes lesz felvenni a versenyt – vagy akár átvenni a vezető szerepet. Példának okáért a kínai BYD-et már olyan autómárkákkal emlegetik egy lapon, mint a Ford vagy a Nissan, ha arról van szó, melyik gyártó fogja uralni a kínai elektromosautó-piacot.

Valószínűleg azonban az is közrejátszott a döntésben, hogy a kínai autópiac növekedése kissé lelassult 2017-ben. Az elektromos autók eladása továbbra is magabiztosan növekedik, évente 50 százalékkal, de a kormány is úgy látja, hogy ez nem elegendő ahhoz, hogy a piacon biztos lábakon álljon állami támogatás nélkül is.

Az, hogy mennyire fontos a távol-keleti ország számára a klímabarát közlekedés, jól bizonyítja az is, hogy  az év elejétől betiltották 533 autómodell gyártását. A döntés olyan gyártókat és márkákat is érint, mint a Daimler, a Volkswagen, az Audi vagy a Chevrolet.

Neked ajánljuk
Az elektromobilitásra a Volkswagen sem sajnálja a pénzt Villanybuszt tesztel a Volán Videó: a sok víz drámája Kínában A klímaváltozás kapcsán az egyik kulcsszó az alkalmazkodás Így készül a házi légfrissítő gél
Tovább a forrásra: tisztajovo.hu
Vissza
Hírfolyam