2022. június 29., Péter, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az elektromos autók fellegvárává válhat Norvégia

Norvégiában tavaly 52 százalékra emelkedett a forgalomba helyezett új autókon belül a tisztán elektromos és a hibrid járművek részaránya a 2016-os 40 százalékról az OFV (Opplysningsradet for Veitrafikken AS) kimutatása szerint. A drasztikus növekedés egyebek mellett annak is köszönhető, hogy az északi országban a villanyautók számos adó- és díjkedvezményt élveznek: mentesülnek például az autópályadíj és a parkolási díj megfizetése alól.

Norvégiában tavaly 158 ezer új autót helyeztek forgalomba, 2,6 százalékkal többet, mint 2016-ban. A forgalomba helyezett autók száma tavaly volt a harmadik legmagasabb az ország történetében az 1985-ös 159 ezer és az 1986-os 167 ezer után.

Zéró emissziós új autót 33 ezret helyeztek forgalomba tavaly Norvégiában, az összesnek a 20,9 százalékát a 2016-os 16 százalék után.

Norvégiában igen kelendő a BMW i3 modellje is Fotó: bmw.com

A becslések szerint a zéró emissziós járművek részaránya 2018-ban 25 százalékra emelkedik a forgalomba helyezett új autók között.

A dízelmotoros autók részaránya tavaly 23,1 százalékra csökkent a forgalomba helyezett járművek között a 2016-os 30,8 százalékról. Öt évvel ezelőtt, 2012-ben ez az arány még 64 százalék volt.

Az északi országban az autóeladásokat a VW Golf (minden hajtás együtt) vezette tavaly, a második helyen a BMW i3 (elektromos és plug-in hibrid hajtás) autója áll, a harmadikon a Toyota Rav4 (hibrid és benzinhajtás), a negyediken pedig a Tesla Model X tisztán elektromos autó.

A kisebbik Tesla, a Model S a nyolcadik az eladási rangsorban a Volkswagen Passat, a Mitsubishi Outlander és a Toyota Yaris után. A Top 10-es rangsort a Škoda Octavia és a Toyota C-HR zárja.

Neked ajánljuk
Javítja a Volán Budakeszi és a Zsámbéki-medence buszos közlekedését Májusban átlépte az 51 ezret a zöld rendszámos autók száma itthon Keddtől csütörtökig tart az országos Zebra akció A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: tozsdeforum.hu
Vissza
Hírfolyam