2018. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Bringára fel! Épülnek az újabb kerékpárutak

Újabb kerékpárutak építéséről döntött a kormány, a külterületi mintegy 1100 kilométernyi magyarországi kerékpárút-hálózat üzemeltetését pedig a Magyar Közút Nonprofit Zrt. látja el a jövőben – jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztosa keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Révész Máriusz, kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos közölte: a kerékpárutak építésére 3,6 milliárd forint forrás áll rendelkezésre, a kormánydöntés szerint a már engedéllyel rendelkező kerékpárutak kivitelezése elindulhat.

A Magyar Közút a karbantartási feladatokra a 2017-es költségvetésből 2 milliárd forint többletforrást kapott, ebből 531 millió forint a géppark bővítéséhez használható fel – ismertette. A 2018-as költségvetésből pedig további egymilliárd forint jut a kerékpárutak üzemeltetésére, ezzel a magyarországi kerékpárutak karbantartására már 3 milliárd forintot fordíthatnak – mondta.

Újabb kerékpárutakkal bővülhet az ország Fotó: Pixabay

Révész Máriusz kitért arra, hogy számos önkormányzat rendelkezett meglévő, engedélyezett fejlesztési tervekkel, így 11 szakaszon mintegy 67,5 kilométernyi új kerékpárút épülhet meg. Ismertette: Hajdú-Bihar megyében Debrecen–Látóképi-tó között, Komárom-Esztergom megyében Esztergom és Esztergom kertváros közötti szakaszon, valamint Tata–Baj között épül új kerékpárút.

Heves megyében két hiányzó szakasz épülhet meg, Hatvan–Apc és Eger–Egerszalók között, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy, a Tiszatelek–Dombrád közötti. Pest megyében az Eurovelo 6 hálózathoz csatlakozó, Pomáz–Szentendre közötti épülhet, a fóti, ipolydamásdi szakaszok engedélyezése folyamatban van, a Ráckeve–Szigetbecse–Makád szakaszon 12,4 kilométer hosszan az árvízvédelmi töltés koronáján lesz új út – sorolta.

Révész Máriusz hangsúlyozta, hogy az új utak rendszerbe foglalják a már meglévő létesítményeket, illeszkednek a hálózathoz. A kerékpáros-forgalom növekedése mellett a kerékpáros turizmus élénkülése várható a beruházásoktól – mondta. A tervek szerint a közbeszerzéseket követően indulhat az építkezés, a 2019-es nyári szezonra már használni lehet az új kerékpárutakat – közölte kérdésre válaszolva.

Neked ajánljuk
Zombikerékpárok: Kínában valami félresiklott Évente plusz egymillió kerékpár: Magyarországra jön a világ legnagyobb bicikligyártója Tovább tekerhetünk Balatonalmádiban A sarki jég fehérjét a burjánzó planktonok kékeszöldje válthatja fel Számít, mit eszel!
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam