2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kínában dübörög a villanyautók piaca

Kínában tavaly 777 ezer elektromos autót adtak el, 53,3 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A kínai autógyártók szövetségének (CAAM) egy másik adata szerint az ázsiai országban tavaly 794 ezer elektromos autót gyártottak, ami 53,8 százalékos bővülés 2016-hoz képest.

Mindenhol kedvelik a villanyautókat Fotó: Pixabay

A villanyautók piaca a világ minden táján dübörög. Norvégiában tavaly 52 százalékra emelkedett a forgalomba helyezett új autókon belül a tisztán elektromos és a hibrid járművek részaránya, míg idehaza 2017 végén több mint 3500 autó futott zöld rendszámmal az ország útjain, majdnem kétszer annyi, mint egy évvel ezelőtt.

Kínában pedig nagyon rákapcsoltak a környezetbarát közlekedésre: az elektromos autók vásárlását és gyártását a kínai kormány számos intézkedéssel segíti elő környezetvédelmi megfontolásokból. Sencsenben például a buszokat 2020-ra teljes egészében elektromos meghajtású járművekre cserélik.

A gyártók  adókedvezményeket és állami támogatásokat kapnak, amelyek révén csökkenthető az elektromos autók ára. Kína számos városában pedig az elektromos autók gyorsabban kapnak rendszámot.

Az országban gyors ütemben folyik az elektromos töltőállomások hálózatának kiépítése. A kormány tervei szerint 2020-ra országosan már meghaladja a 12 ezret az ilyen állomások száma, amelyek több mint 5 millió autót tudnak kiszolgálni.

Kínában a legtöbb elektromos autó Sanghajban közlekedik, számuk meghaladja a 110 ezret. A kínai a világ legnagyobb autópiaca, ahol tavaly több mint 28 millió autót adtak el.

Neked ajánljuk
Nem sci-fi: az MNB alanyi jogon támogatná az e-autó-vásárlást Milyen legyen az Aquincumi híd? Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval) Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam