2019. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rég volt ilyen tiszta a levegő Pekingben

Szokatlanul tiszta a levegő ezen a télen Pekingben. A városra oly jellemző szmog jelentősen visszaszorult, köszönhetően a kormány drasztikus lépéseinek. A PM 2,5 – a levegőben lebegő apró szemcsék – tavaly mért értéke 33 százalékkal csökkent a főváros térségében. Az eredmény a kormány szennyezőanyag-kibocsátás elleni intézkedéseinek köszönhető.

Az utóbbi időben igen megszaporodtak Kína zöldtörekvései: egyebek mellett átadták a világ első napelemmel borított autópályáját, dübörög a villanyautók piaca, s több autómodell gyártását is betiltották

Mindennek pedig meg is lett a gyümölcse: Pekingben jelentősen visszaszorult a szmog – a PM 2,5  tavaly mért értéke 33 százalékkal csökkent a főváros térségében.

Közlekedési dugó Pekingben Fotó: Publicdomainpictures

Az eredmény azonban egyelőre felemás: országos szinten csupán 4,5 százalékkal csökkent a PM 2,5 szintje, a szennyező tevékenységek nagy részét csak távolabb telepítették a fővárostól, és a szigor sok helyen váltott ki tiltakozást.

A szennyezésellenes intézkedéseknek más hatásuk is volt: a széntüzelés betiltásával jelentősen megnőtt a gázigény, hiányt és a gáz árának jelentős emelkedését okozva.

Neked ajánljuk
Kínában is gyártanak majd Teslát Európába jön a közkedvelt kínai villanyfurgon Súlyos ózonszennyezést okozott a légszennyezés elleni harc Kínában Repül a műanyag szemét A klímaváltozástól a csökkenő GDP-ig
Tovább a forrásra: greenport.hu
Vissza
Hírfolyam