2018. április 20., Tivadar
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Rég volt ilyen tiszta a levegő Pekingben

Szokatlanul tiszta a levegő ezen a télen Pekingben. A városra oly jellemző szmog jelentősen visszaszorult, köszönhetően a kormány drasztikus lépéseinek. A PM 2,5 – a levegőben lebegő apró szemcsék – tavaly mért értéke 33 százalékkal csökkent a főváros térségében. Az eredmény a kormány szennyezőanyag-kibocsátás elleni intézkedéseinek köszönhető.

Az utóbbi időben igen megszaporodtak Kína zöldtörekvései: egyebek mellett átadták a világ első napelemmel borított autópályáját, dübörög a villanyautók piaca, s több autómodell gyártását is betiltották

Mindennek pedig meg is lett a gyümölcse: Pekingben jelentősen visszaszorult a szmog – a PM 2,5  tavaly mért értéke 33 százalékkal csökkent a főváros térségében.

Közlekedési dugó Pekingben Fotó: Publicdomainpictures

Az eredmény azonban egyelőre felemás: országos szinten csupán 4,5 százalékkal csökkent a PM 2,5 szintje, a szennyező tevékenységek nagy részét csak távolabb telepítették a fővárostól, és a szigor sok helyen váltott ki tiltakozást.

A szennyezésellenes intézkedéseknek más hatásuk is volt: a széntüzelés betiltásával jelentősen megnőtt a gázigény, hiányt és a gáz árának jelentős emelkedését okozva.

Tovább a forrásra: greenport.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Franciaország 2021-ig leállítja a széntüzelésű erőműveit 2018 nagy fenntarthatósági trendjei 2022-ig változatlan marad a szén iránti kereslet 533 autómodell gyártását tiltotta be Kína 8 meghatározó üzleti és fenntarthatósági trend 2018-ra