2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Úton van a tengerek Teslája

Hollandiából indulnak útra a világ első elektromos, zéró károsanyag-kibocsátású, önjáró teherhajói, amelyek megújuló energiával szelik majd a vizeket. A villanyhajót gyártó Port-Liner szerint a környezetbarát járművel évente akár 18 ezer tonna szén-dioxid kibocsátása is megelőzhető.

A járműveket a Port-Liner gyártotta uniós támogatásból, összesen öt kerül bevetésre augusztustól. Egyenként 52 méter hosszúak és 6,7 méter szélesek, legfeljebb 24 darab szabványméretű konténert bírnak el, legfeljebb 425 tonna súlyig.

A hatméteres beépített akkumulátor 15 órányi útra elegendő energiával látja el a teherhajót, a telepet pedig az Eneco parton kihelyezett állomásain lehet feltölteni.

Később hat további hajót is tesztelnek majd, amelyek sokkal több konténert és súlyt bírnak el, és akár 35 órát is kibírnak a vizeken egyetlen töltéssel.

A Port-Liner elektromos hajója Fotó: 24.hu

Bár a tesztutakon eleinte lesz legénység, később teljesen önjáróan fog közlekedni a teherszállító flotta. A Port-Liner állítása szerint évente 500 hajót is képesek lennének legyártani, ami rengeteg károsanyag-kibocsátástól védené meg környezetünket. 

Neked ajánljuk
Az amerikaiak zömét kevésbé érdekli a közlekedés károsanyag-kibocsátása Egyetlen töltéssel akár 500 kilométert is elmehetnek a DAF villanykamionjai Osló jó úton halad a klímasemlegesség eléréséhez Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam