2020. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Meghódítják a világot az elektromos buszok?

A tavalyi év végén 386 ezerre volt tehető a világszerte forgalomban lévő elektromos buszok száma. Ha terjedésük üteme nem változik, akkor 2025-re ez a szám akár meg is háromszorozódhat. Így az előzetes számítások szerint, erre az évre világszerte 1,2 millió elektromos busz üzemelhet a városi közlekedésben. Ezek a földkerekség buszflottájának közel 50 százalékát képviselik majd.

A villanybuszok térnyerését az sem gátolja, hogy jelenleg még drágábbak, mint a hagyományos benzin- vagy dízelüzemű társaik. Fenntartásuk ugyanis – részben épp az üzemanyagköltségek megtakarítása miatt – hosszabb távon olcsóbb, mint a fosszilis üzemanyagokra épülő járműveké.

Az előrejelzések szerint emellett a gyártási költségek csökkenésére is számítani lehet.

Már Budapesten is járnak elektromos buszok Fotó: MTVA/Jászai Csaba

Kína az éllovas

A távol-keleti ország az utóbbi időben komoly erőfeszítéseket tett az emisszió megvágására. A rendkívül szennyezett levegőjű kínai nagyvárosok közül több településen már elkezdődött a buszflotta cseréje. Miképpen arról már mi is beszámoltunk, a tervek szerint Sencsenben a buszokat 2020-ra teljes egészében elektromos meghajtású járművekre cserélnék le. 2025-re pedig várhatóan a világ elektromos buszállományának 99 százaléka Kínában lesz majd. 

Neked ajánljuk
A koronavírus padlóra küldte az USA szén-dioxid-kibocsátását 2022-ig adómentesen lehet Kínában villanyautót vásárolni A Fiat szerint az új 500e lesz a „városi” Tesla A luxusmárkák is lépnek a fenntarthatóság felé Lencse és játék: adományok debreceni családoknak
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam