2020. november 30., Andor, András
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ez bizony megjárja! Egyre közelebb a napelemes autózás

Akár már a napi ingázásra is alkalmas lehet a német Sono Motors legújabb napelemes járgánya: a napelemeivel egy nap alatt felvett energiával 30 kilométert is megtehetünk – írja a HVG.hu.

A Sono napelemes modellje Fotó: Sono Motors

Üzemanyag szempontjából a napelemes autózás lenne a Kánaán, de a komolyabb hatótávra való teljesítménytől még távol vagyunk. Vannak már napelemes autók számára kiírt versenyek, amelyeken a résztvevők komoly távokat tesznek meg, de a hagyományos értelemben használhatatlan prototípusokkal.

Persze vannak már jelenleg is olyan autók, amelyek használnak napenergiát, a Toyota Prius plug-in például napelemes tetőt kapott. Ha az autó áll, akkor a napelemből származó energia a nagy akkumulátorba kerül, ha pedig mozog a kocsi, akkor a fedélzeti elektromos fogyasztók használják. A gyártó szerint egy napsütéses napon ily módon körülbelül annyi energia nyerhető, amennyivel 5 kilométert tehetünk meg, és ez éves szinten körülbelül 1000 kilométernyi „ajándék” hatótávolságot jelent.

A német Sono Motors ennél komolyabb eredményekre is képes legújabb napelemes járgányával, amely 7,5 négyzetméternyi fotovoltaikus napelemet visel a karosszériáján.

Teljes erejükkel termelő napelemei révén nagyjából 30 kilométerre elegendő energiát tud felvenni naponta, ami napi ingázáshoz akár már elég is lehet.

Természetesen normál töltéssel is tankolható a jármű, így összesen 250 kilométeres hatótávja van. A kis manufaktúrában egyébként elég sokan megbíznak, mert 3100 előrendelést kaptak az autóikra, amelyek nem is lennének megfizethetetlenek a 16 ezer eurós árukkal. Igaz, ebben nincs benne az akkumulátor ára.

Napfényes jövő belülnézetből Fotó: Sono Motors
Neked ajánljuk
A Vatikán is tisztán elektromosra cseréli flottáját Villanyautóival hódítaná meg Kínát a Volkswagen Guinness-rekorder lett a világ leggyorsabb elektromos fagyisautója Étellel segítik a rászorulókat Modern külsejű ősmadár maradványára bukkantak
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam