2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

250 gyors elektromos töltőállomást telepítenek hat országban - köztük Magyarországon

Megállapodott a NEXT-E konzorcium és az Európai Unió Innovációs és Hálózati Projektek Végrehajtó Ügynöksége 252 gyors és ultragyors e-jármű-töltő állomás telepítéséről Tallinnban a digitális közlekedési napon.

Az Európai Bizottság 2017 júliusában jelentette be, hogy a NEXT-E elektromos jármű projektje 18,84 millió euró társfinanszírozásban részesül az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) programban. A NEXT-E 222 több szabványt is támogató gyors és 30 ultragyors elektromos jármű (e-jármű) töltésére alkalmas állomást telepít hat közép-kelet-európai országban – Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Szlovéniában, Horvátországban és Romániában – a fő közlekedési útvonalak mentén. 

Fotó: Nagy János József

A NEXT-E konzorcium az E.ON-csoport vállalataiból (Zapadoslovenská energetika – Szlovákia, az E.ON – Cseh Köztársaság, az E.ON Magyarország és az E.ON Románia), a Mol-csoport vállalataiból (az összes részt vevő ország leányvállalatai), a horvátországi Hrvatska elektroprivredából (Szlovénia és Horvátország), a Nissanból és a BMW-ből áll.

Fasimon Sándor, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója közleményben kiemelte, a Mol-csoport tavaly meghirdetett, 2030 Enter Tomorrow stratégiájának megfelelően nyitni kívánnak az elektromos közlekedés irányába.

A NEXT-E projektben való részvételük fontos mérföldkövet jelent e stratégia megvalósításában. Céljuk, hogy a Mol-csoport az e-üzemagyag piacán is meghatározó magyarországi és régiós szereplővé váljon – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A tervek szerint két fázisban történik majd meg a gyorstöltők és az ultragyors töltők telepítése: az előbbi munkálatai 2018-ban, az utóbbié 2019-ben kezdődnek el, hogy az új generációs, hosszú utakra is alkalmas elektromos járművek igényeit is kielégítse a rendszer. A program a tervek szerint 2020-ban fejeződik be.

Neked ajánljuk
Teljes élettartamon kevésbé szennyeznek a villanyautók Német startup fog kisméretű lakossági villanyautókat gyártani Bulgáriában Egyszerűen az Adriára vagy a Fekete-tengerig: egységesen lehet fizetni az e-autók töltéséért a Molnál Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam