2018. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Budapestről is kitiltanák a dízelautókat

Tarlós István az index.hu-nak mondta el, hogy hamarosan Budapesten is ki kell adni egy előzetes jelzést arra vonatkozóan, hogy az emberek gondolják meg a dízelautók vásárlását, mert nemsokára itt is terítékre kerülhet az ilyen járművek kitiltása. A főpolgármester kiemelte: a korlátozásra még éveket kell várni.

Több európai nagyvároshoz hasonlóan hamarosan Budapestről is kitilthatják a dízelautókat. „Nem nagyon hiszem, hogy 5 éven belül ez generálisan megoldható. Egy biztos, itt is bekövetkezik” – mondta az index.hu-nak Tarlós István. 

A főpolgármester kiemelte, hogy Magyarországon a jogszabályi környezet egyelőre nem teszi lehetővé a dízelkocsik kitiltását, mások az autósok anyagi körülményei és más a gépkocsipark állapota is.

Hamarosan Budapestről is kitilthatják a dízelautókat Fotó: Pixabay

„Mi is tervbe vettük a kitiltást, de csak bizonyos türelmi idővel és nem egyik napról a másikra” – közölte. Hozzátette, hogy erre rá kell készülni, fel kell készíteni a lakosságot, vállalkozókat, jogszabályokat kell alkotni, és kommunikálni a terveket. Nemcsak az autósokat érinti a szabályozás, hanem sok buszt és teherautót is.

Tarlós végül leszögezte: az első lépéseket a szmogriadó-rendelet módosításánál már megtették. A jogszabálynak két év múlva lép hatályba az a része, amely szerint szmogriadó idején bizonyos dízelek nem használhatók.

Neked ajánljuk
Stratégiai megállapodás a zöldebb Budapestért Stratégiai megállapodás a zöldebb Budapestért Budapesten ingyenes vízosztással segítenek a hőség elviselésében Trump „környezetvédelmi” minisztériuma egy döntéssel évi 180 ezer tonna metánt szabadított a légkörre A Brenetsi-tó vízszintje naponta 16 centiméterrel csökken
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam