2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Debütált a Kona Electric

Nem várt tovább a Hyundai, és egy kis méretű SUV köntösében bemutatta a szegmens első elektromos modelljét, amelynek alapjait a már tavaly leleplezett Kona adta. A gyártó szerint 470 kilométeres hatótávolságra számíthatnak a vásárlók a 64 KWh-s akkumulátorcsomagtól.

Az új villanyjárgány kétféle akkumulátorcsomaggal is megvásárolható lesz, ugyanis bekerült a kínálatba egy 39,2 kWh-s egység is, amely elméletben 300 kilométer megtételét garantálhatja. Mindkét változatnál igaz, hogy a végsebesség 167 km/órában lett megszabva, miközben nyomatékból 395 Nm-nyi áll rendelkezésre.

A Kona Electric  Fotó: Hyundai

A rövidebb hatótávolságot kínáló variáns 99 kW-os teljesítménnyel bíró villanymotorja 9,3, a nagyobb, 150 kW-s egység pedig 7,6 másodperces 0-100-as gyorsulási értéket tud felvonultatni. Hatékonyság tekintetében túl sok információt nem közölt a gyártó, ám 100 kilométerenként 15,2 KWh-s „fogyasztással” számolnak.

Fűthető kormánykereke is lesz a Kona Electricnek Fotó: Hyundai

A Kona Electric lítiumion akkumulátorai 100 kW-s gyorstöltővel 54 perc alatt hozhatók 80%-os állapotba, míg normál fali csatlakozó esetén 9 óra 40 perc szükségeltetik a teljes feltöltéshez. A gyorstöltés ideje a kisebb hatótávolságot nyújtó modellnél is ugyanaz, a fali csatlakozós töltés ideje viszont 6 óra 10 percre csökkent.

 

Kívülről nézve az autót megkapjuk a jellegzetes Kona stílusjegyeket, ám a hűtőrács zárt lett, a kipufogók lekerültek, és aerodinamikai tényezők miatt a lökhárítók is változtak. 

Biztonsági fejlesztésekből sincs hiány, az autóban adaptív tempomat, sávtartó asszisztens, keresztirányú forgalomfigyelő és automata vészfékasszisztens is található, így nem csoda, hogy ötcsillagos Euro NCAP törésteszteredményre hajtanak.

Egyelőre nem tudni, hogy milyen árcédulát aggaszt a Genfi Autószalonon bemutatásra kerülő modellre a Hyundai.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: motor1.com
Vissza
Hírfolyam