2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Jaguar adja a Tesla ellenfelét?

Sorra jelennek meg az újabb villanyjárgányok, de ezek többnyire kisautók vagy kompakt modellek, egyelőre a prémiumgyártók közt is kevesen kínálnak tisztán villanymotoros típust. Most a Jaguar jött elő az I-Pace gyártásra kész változatával, amely a Tesla első igazi kihívója lehet. 

Arról már mi is beszámoltunk, hogy tisztán elektromos autón dolgozik a Jaguar, de a képen látható I-Pace már az a változat, amely mostantól rendelhető, és gyártásba is kerül az ausztriai Grazban. 

A Jaguar legújabb modellje a Tesla igazi ellenfele lehet Fotó:Jaguar

Crossover, de a formája áramvonalasabb a ma ismert modelleknél, a Cw értéke 0,29, a hasznosabb arányait éppen az elektromos hajtás teszi lehetővé. 4,68 méter hosszú, 2,01 méter széles és 1,57 méter magas az I-Pace, és mivel nem kellett hely a belsőégésű motornak, ezért a szokásosnál nagyobb lehetett a tengelytáv, ami 2,99 méteres. Szép tágas tehát belül az ötszemélyes I-Pace, amelynek a csomagtere alapból is 656 literes, a hátsó ülések ledöntésével 1453 literesre bővíthető.

A I-Pace Fotó: Jaguar

Az első és a hátsó kerekekhez is került elektromotor, az összkerékhajtású I-Pace ezzel 400 lóerőre és 696 Nm nyomaték leadására képes, 4,8 másodperc alatt gyorsul százra és 200 km/óránál korlátozták a sebességét, ezek már elég jó értékek. Vezetni is jó lesz, opció a légrugózás, a súlyelosztás tökéletes, és a padlóba épített akkumulátorral merev és stabil az I-Pace.

Az akkumulátor pedig elég nagy ahhoz, hogy a villanyautóktól idegenkedőknek is elegendő legyen a hatótáv.


90 kilowattórás, hasonló kapacitású, mint a Tesláké, amivel egy feltöltéssel 480 kilométert megy el, méghozzá a valósághoz közelebb álló új WLTP-mérés szerint. A régi NEDC-szabvány szerint is megadták a hatótávot, ami 543 kilométer, hasonló a hozzá legközelebb álló Tesla Model X 100D 565 kilométeres értékéhez, míg a Model X 75D 417 kilométerre jut el.

Az I-Pace nemcsak kívül, hanem belül is ugyanúgy néz ki, mint a hagyományos autók Fotó: Jaguar

Még az ára is versenyképes az elektromos Jaguarnak, hiszen a briteknél 63 500 fonttól, 22,3 millió forintnak megfelelő összegtől rendelhető, míg ugyanott a Model X 75D-nek 71 350, a 100D-nek pedig már 93 750 font az ára. 

Neked ajánljuk
Javítja a Volán Budakeszi és a Zsámbéki-medence buszos közlekedését 2030-ra akár az összes autóeladás 60 százalékát is kitehetik az elektromos autók A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: player.hu
Vissza
Hírfolyam