2022. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ABB számára is fontos misszió a norvég zéró emisszió

Az ABB is részt vesz Norvégia legnagyobb elektromosbusz-projektjében: a vállalat ugyanis villámtöltőket szállít a két buszgyártó bevonásával megvalósuló programhoz. A beruházásnak köszönhetően Trondheim városa 2019-re megszüntetheti a fosszilis üzemanyag felhasználását a tömegközlekedésében.

A trondheimi vezetők döntésének megfelelően 35 teljesen elektromos hajtású buszból álló járműparkot hoznak létre. A négy útvonalon közlekedő 25 db Volvo és 10 db Heuliez típusú busz Norvégia legnagyobb elektromos buszflottáját alkotja majd.       

Mivel mindkét járműmodell energiaellátását az ABB nyolc HVC (Heavy Vehicle Charger) típusú villámtöltője biztosítja majd, így a norvég program világszerte az első olyan projektek közé sorolható, ahol különböző gyártók teljesen elektromos hajtású buszai azonos töltési infrastruktúrát használnak. 

 A telepítendő, egyenként 450 kW DC kimenő teljesítményű ABB HVC 450P típusú töltők három, maximum hat perc alatt képesek feltölteni a járművek akkumulátorát.   Az OppCharge-szabványra épülő töltők töltőoszlop segítségével csatlakoznak a buszra szerelt vezetősínekre.

 

A töltőket a négy, egyenként 12 és 15 kilométer hosszú buszjárat végpontjain építik ki, de létesítenek néhány távoli töltési pontot is.  A buszok akkumulátorának újratöltése a járatok végállomásán, várakozási időben történik majd.  

„Ez a program is kiválóan példázza az ABB elkötelezettségét, hogy olyan szabványokon alapuló technológiai megoldásokat fejlesszen ki, amelyeknek köszönhetően a termékeinkkel nagy volumenű, több beszállító bevonásával megvalósuló projekteket lehet támogatni” – mondta Tarak Mehta, az ABB Energetikai Termékek divíziójának vezetője.

 Az ABB a HVC 450P töltőket 2019 februárjában szállítja le. A tervek szerint a töltőket 2019 augusztusában helyezik üzembe.   

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hirek.prim.hu
Vissza
Hírfolyam