2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bemutatkozott a Volvo villanykamionja

Egyebek mellett városi áruelosztásra és kommunális feladatok ellátására is ideális a Volvo legújabb, teljesen elektromos hajtású teherautója, a Volvo FL Electric. Európában jövőre indulhat el a villanykamion sorozatgyártása és értékesítése.

„Rendkívül büszkén mutatjuk be a mindennapos munkavégzésre alkalmas villanymotoros Volvo teherautók kínálatának első képviselőjét. Ezzel a változattal a fenntartható városfejlesztésre törekvő települések kihasználhatják a villamosított áruszállítás előnyeit” –  fogalmazott Claes Nilsson, a Volvo Trucks elnöke.

A gyártó közleményében kiemelte, hogy a jobb levegőminőség és a kisebb zajszint a városokban lehetővé teszi a lakóövezetek és az infrastruktúra jelenleginél szabadabb tervezését. Egy kipufogógázoktól mentes elektromos teherautó akár épületen belüli terminálokban és környezetvédelmi zónákban is használható. Kis zajszintjük jóvoltából több munka végezhető éjjel, amivel csökkenthető napközben az úthálózat terhelése.

A Volvo FL Electric Fotó: Nagy János József

Fókuszban a Volvo FL Electric

A gyártó a villanykamion legfontosabb paramétereit is publikálta: 

  • Hajtáslánc: Villanymotor 185 kW csúcsteljesítménnyel, 130 kW állandó teljesítménnyel. Erőátvitel: kétfokozatú váltó, kardántengely, meghajtott hátsó tengely. A villanymotor csúcsnyomatéka 425 newtonméter. A hátsó tengely legnagyobb forgatónyomatéka 16 kNm.
  • Energiatároló rendszer: 2-6 lítiumion akkumulátor, 100-300 kWh teljes kapacitás.
  • Hatótávolság: akár 300 km.
  • Töltés: váltakozó áramú elektromos hálózatról (AC, 22 kW) vagy egyenáramú (DC) töltés kombinált töltőrendszerrel (CCS / Combo2 akár 150 kW teljesítménnyel).
  • Töltési idő: üres állapotból teljesen feltöltött akkumulátorokig gyorstöltéssel 1­2 óra (DC), éjszakai töltéssel (AC) akár 10 óra a legnagyobb, 300 kWh akkumulátorkapacitás esetén.

A Volvo Trucks azt sem rejtette véka alá, hogy az új modellel vezető szerepet vállalna a városi áruszállítás villamosításában. 

Neked ajánljuk
Az árunak célba kell érni, de nem mindegy, mekkora szén-dioxid-kibocsátás árán Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Az energiaellátást erősítő programot hirdetett Palkovics László Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája? Napelemet minden háztetőre
Tovább a forrásra: volvotrucks.hu
Vissza
Hírfolyam