2020. február 26., Edina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tudta, hogy Svédországban akár menet közben is feltöltheti a villanyautóját?

Átadták az eRoadArlanda elnevezésű svédországi projekt keretében megépített, közel két kilométer hosszú útszakaszt, amely a világon elsőként teszi lehetővé a villanyjárművek számára, hogy menet közben vegyenek fel elektromosságot az útból –  adta hírül a The Local nyomán a villanyautosok.hu. 

Az úton egy sín kapott helyet, amely a járművön elhelyezett mozgatható áramfelvevő karon keresztül küldi az elektromosságot a villanymotorba. Ergo a töltőként funkcionáló útszakaszt egyelőre nem tudja akárki használni, szükség van ugyanis a speciális karra a jármű alján, amely érzékeli az aszfaltban futó sín helyzetét.

A járművek töltése egyébként 200 kW-os teljesítménnyel történik, mely a vezető fejlesztő szerint már tökéletes a 18 tonnás kamionok akkumulátorának utántöltésére. Ennek ellenére az út teljesen biztonságos, akár mezítláb is végig lehetne sétálni rajta. „Nincs elektromosság a felszínen, az áram körülbelül 6 cm mélyen található, és a földhöz is hozzá van kötve, így ha sós vízzel elárasztanánk az egész utat, és megmérnénk a feszültséget a felszínen, az kevesebb lenne, mint 1 V – állítja az eRoadArlanda igazgatója.

Mint kiderült, a két kilométeres útszakasz elektromosítása azonban csak a kezdet, a pilotprojekt után az ország más közútjain, valamint külföldön is szeretnék elterjeszteni az elektromosautó-töltést forradalmasító módszert a programban részt vevők.

Neked ajánljuk
1000 lóerővel és LeBron Jamesszel mutatkozott be az elektromos Hummer A Schneider Electric a teljes autóflottáját emissziómentesre cseréli Célegyenesben a Model Y gyártása? A sokoldalú tyúktoll: lehet festővászon, hőszigetelő vagy lámpaernyő Az erdők ötödét elpusztították a bozóttüzek Ausztráliában
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam