2021. március 6., Inez, Leonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szárnyaló büszkeségünk: Budapesté az első „karbonsemleges” repülőtér

Nem mindennapi környezetvédelmi besorolást vívott ki a Budapest Airport: az ACI, a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa elismerte, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér elérte a „karbonsemleges” minősítést. Európában alig harminc légikikötő büszkélkedhet ezzel a címmel.

Az ACI által alapított akkreditációs program kimutatta, hogy a budapesti repülőtér a  működése során egyensúlyban tartja az energiafelhasználást és az energiatermelést. 

A  légikikötő üzemeltetője tíz évvel ezelőtt kezdte meg az energiaracionalizálási tevékenységét, aminek köszönhetően 2018. áprilisában átvehette a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) karbonsemleges minősítését. Ez azt jelenti, hogy a repülőtér környezettudatos megoldások alkalmazásával csökkentette a mindennapi működés során keletkező  szén-dioxid-kibocsátást, a fennmaradó részt pedig – nemzetközileg felügyelt módon – kiegyenlíti.

A budapesti repülőtér karbonsemleges minősítést ért el Fotó: Budapest Airport Facebook-oldala

A Budapest Airport a környezettudatossági program részeként – egyebek mellett –energiatakarékos LED- izzós rendszerekre cserélte a terminálok világítását, folyamatosan felújítja és karbantartja a repülőtéri távfűtési rendszer vezetékeit, illetve az ivóvízhálózat szivattyúit. Fontos része a programnak, hogy a repülőtér légtechnikai és klímaberendezéseit is korszerűsítik. A kitartó munka eredményeképp

a Budapest Airport egy utasra számított szén-dioxid-kibocsátása az elmúlt öt évben nem kevesebb mint 44%-kal csökkent.

A budapesti repülőtér energiafelhasználása körülbelül 23 000 háztartás, azaz egy kisebb magyar város energiaigényének  felel meg, a környezettudatos megoldások használata tehát emiatt is kiemelt fontosságú.

Neked ajánljuk
Határozottabb fellépést sürgetnek környezetvédelmi szervezetek a levegő minőségének javítása érdekében Érvényesült a felelősség elve: fizetnie kell a Szamost elszennyező cégnek 2050-re a körforgásos gazdaság kulcsszereplője lenne a MOL A védelmi intézkedések nem tudják kompenzálni a természetpusztulást a franciáknál Étkezési utalvány a donoroknak
Tovább a forrásra: kozlekedesvilag.hu
Vissza
Hírfolyam