2020. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jó úton: idehaza is dübörög a zöldautók piaca

A zöldebb autózásban egyre jobban teljesítünk. Magyarországon az első negyedévben az összes eladott autó 5,3 százaléka volt valamilyen formában elektromotorral ellátva, ez pedig magasabb, mint az európai átlag – ami ugyanis csak 5,1 százalék.

Pontos darabszámra levetítve mindez 1833 autót jelent, amelyből 1535 volt hibrid és 298 teljesen elektromos. A hazai vásárlók egyébként 21 márka 89 modelljéből választhatnak, melyek közül 45 normál hibrid, 30 konnektoros hibrid és 14 tisztán villanyos.

Ehhez képest elsőre talán alacsonynak tűnhet az 5,3 százalékos arány, melyet a részben vagy teljesen elektromos autók a magyarországi újautó-eladásokból képviseltek az idei év első negyedévében. Ez pedig európai szinten is kimagaslónak számít.

Míg tavaly egész évben összesen 4768 részben vagy teljesen elektromos autó talált gazdára hazánkban (ebből 4186 hibrid és 582 elektromos), addig idén már az első negyedévben 1833 zöldautó kelt el (ebből 1535 hibrid és 298 elektromos).

Ha az év hátralévő részében fenntarthatónak bizonyul ez a bővülési ütem, az azt jelentené, hogy 2018-ban több mint 7300 részben vagy teljesen elektromos új autó értékesítésével számolhatunk hazánkban.

A Toyota hibrid modelljei idehaza is igen népszerűek Fotó: Toyota

Európához viszonyítva is jól állunk: míg a tavalyi év első negyedévében még hajszálnyira ugyan, de el voltunk maradva az öreg kontinens átlagától, addig az idei első negyedévre már meg is haladtuk azt. Idén január és március között ugyanis Európában az újautó-eladások 1,7 százalékát tették ki az akkumulátoros elektromos, és 3,4 százalékát a hibrid elektromos autók, azaz összesen 5,1 százalékot értek el a részben vagy teljesen elektromos autók az eladásokból. Ezzel szemben Magyarországon az első negyedévben az újautó-értékesítések 5,3 százalékát képviselték a részben vagy teljesen elektromos eladások.

Ez a növekedés egyébként nagyban köszönhető a Toyotának és a Lexusnak is, hiszen a japán konszern összesen 16 különböző hibridet kínál, és csak idén 5150 ilyen „zöld” modell eladását tervezik hazánkban. 

Neked ajánljuk
Videó: így készülnek a Teslák Idehaza 4 nap alatt elkapkodták a Volkswagen e-UP-ot Villanyautóként születtek újjá a Rolls-Royce oldtimerei A napelemek hőségben és fagyban is termelik a tiszta energiát 2020. évi Európai Mobilitási Hét – Kreatív pályázat
Tovább a forrásra: autopult.hu
Vissza
Hírfolyam