2020. július 14., Örs, Stella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felvillanyozó terv: árammal hajtanák a paksi járműveket

A Protheus-tervnek köszönhetően hamarosan megjelenhetnek a paksi közlekedésben az elektromos buszok, kishaszonjárművek, taxik és kerékpárok. Az önkormányzat már megkezdte az e-személyautók kipróbálását is. 

Az árammal hajtott járművek elterjesztését célzó Protheus-programot már 2014-ben elfogadta a városvezetés, de a megvalósítás csak azután vehetett lendületet, hogy az elgondolás a múlt évben elnyerte az ehhez szükséges, 600 millió forintos EIB-támogatást.

„A Protheus nem egyszerűen az elektromos meghajtásról szól, a program keretében ugyanis egy gazdasági szempontból is önfenntartó energiarendszert, lényegében mérlegkört szeretnénk létrehozni” – mondta a Világgazdaság kérdésére Bana János, a város gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere.

A villanyjárműveknek köszönhetően jelentősen csökkenhet a város károsanyag-kibocsátása  Fotó: Piaxabay

Mint kiderült, a

 villamos energiát részint a környező településeken telepített kis teljesítményű megújulóenergia-termelő egységek, részint a program keretében telepítendő, három megawattos naperőmű adná.

A terv szerint a fogyasztóknak több csoportjuk lenne: a legnagyobbat azok az elektromos buszok alkotják, amelyek majd a városi tömegközlekedést, az atomerőműbe való munkába járást, illetve a környező települések közötti utazást szolgálnák. A Protheuson belüli áramfogyasztók másik csoportját pedig a taxik alkotnák. Pakson most öt-tíz taxi szolgálja ki az igényeket, e-taxiból is ugyanennyi lenne.

Neked ajánljuk
A villanybuszok töltésében remekelhet a Siemens Bécs belvárosából kitiltják az autókat Nagy-Britanniában is egyre népszerűbbek a villanyautók A klímavédelemben a fáknál is hatékonyabb fegyvert jelentenek a gyepek A klímaváltozás elleni fellépésre összpontosít az Európai Központi Bank
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam