2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jogos dilemmák: milyen szabályok vonatkoznak a villanyautósokra?

Egyre többen döntenek úgy, hogy nemet mondanak a környezetszennyezésre, és villanyautóra váltanak. A zéróemissziós közlekedést illetően azonban sokan nincsenek tisztában az olyan anomáliáknak számító kérdésekkel, mint például, lehet-e ingyenesen parkolni, vagy szabad-e buszsávban közlekedni. 

Tisztán elektromos gépkocsinak minősül az a gépkocsi, amelynek a hajtáslánca legalább egy elektromos energiatároló eszközt, elektromosáram-átalakító egységet és olyan elektromos gépet tartalmaz, amely a gépkocsi meghajtására szolgáló tárolt elektromos energiát mechanikai energiává alakítja, és a gépkocsi meghajtásához más erőforrással nem rendelkezik.

Az elektromos autósnak sok helyen nem kell parkolási díjat fizetni (Budapest, Debrecen, Kaposvár, Hódmezővásárhely stb.), ráadásul számos előnyt élvezhet az, aki ilyen gépjárművel rendelkezik. Kap például adókedvezményt (mentes a gépjárműadó alól, cégautóadó mentes, vagyonszerzési illeték mentes), valamint a kötelező felelősségbiztosítása is kevesebbe kerül.

Az elektromos autók nem közlekedhetnek a buszsávban  Fotó: MTI/Marjai János

A közhiedelmekkel ellentétben buszsávban az elektromos autó – a hatályos jogszabályok szerint – nem közlekedhet.

A KRESZ egyértelműen meghatározza [36. § (8) bekezdés], hogy milyen járművek közlekedhetnek a buszsávban. 

Persze, a buszforgalmi sávra rá lehet hajtani, amennyiben a jobbra bekanyarodáshoz ez szükséges.

A buszsávban egyébként nemcsak az elektromos autó nem közlekedhet, hanem az úgynevezett plug-in autók sem (szintén zöld rendszámuk van).

Neked ajánljuk
Hamarosan Prágában is lehet „GreenGózni” A Ford 2022-ig egymillió villanyautót értékesítene Európában Kolozsváron csak a villanytaxik kaphatnak új engedélyt 150 évből az utolsó öt volt a legmelegebb Nem kell levágni a marhákat a Föld megmentése érdekében
Tovább a forrásra: jogzona.hu
Vissza
Hírfolyam