2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Energiatároló lett az egykori szénerőműből

Egy németországi, 1912-ben épült, és nemrég bezárt széntüzelésű erőművet alakított át energiatárolóvá a Mercedes-Benz Energy és két vállalati partnere, hogy a villamosenergia-hálózat kiegyensúlyozása mellett ily módon tartsa karban a harmadik generációs Smart elektromos autókban használt akkumulátorokat.

A Dortmundtól alig 50 kilométerre fekvő településen létrehozott 8,96 MW/9,8 MWh-s ipari energiatároló összesen 1920 akkumulátormodulból épül fel, melyek legalább 600 jármű számára elegendőek, s ami egyfajta – ahogyan a Mercedes-Benz anyavállalata, a Daimler nevezi a holnapján olvasható sajtókiadványban – „élő cserealkatrész-tárolóként” tartja karban az éppen nem használt aksikat, hogy szükség esetén azok bármikor bekerülhessenek egy villanyautóba.

A projekt ezáltal két legyet üt egy csapásra: energiatárolóként a Tesla energiarészlegének tevékenységéből már jól ismert pozitív tulajdonságokkal rendelkezik, azaz milliszekundumok alatt képes reagálni az esetleges áramkimaradásokra, teljesen automatikusan stabilizálja a villamosenergia-hálózatot, és szinten tartja a frekvenciát. Megújuló energiaforrásokkal összekötve pedig lehetővé teszi, hogy a tiszta energia bármikor rendelkezésünkre álljon. Másrészről viszont aktív tárolóként szolgál a lítiumion akkumulátorok számára, amelyeknek szükséges rendszeresen átesniük a töltési-merítési cikluson a hibátlan működés érdekében.

„A nagy energiatároló üzem egy szimbólum az energia tárolásának és felhasználásának változására – eltávolodás a fosszilis forrásból származó elektromos hálózattól az elektromobilitás értékláncának fenntartható bővítése felé a CO2-kibocsátás csökkentésével” – emelte ki a Daimler.

Neked ajánljuk
2030-ra akár az összes autóeladás 60 százalékát is kitehetik az elektromos autók 2030-ra akár az összes autóeladás 60 százalékát is kitehetik az elektromos autók Az Olymp Cars vadonatúj szereplő az elektromos autók piacán A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam