2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Olaszország lehet a következő elektromosautó-nagyhatalom?

Az olaszok 2022-ig egymillió elektromos járművet szeretnének az utakon tudni, ám az elképzelés megvalósítása közel sem lesz olyan egyszerű. Tavaly ugyanis csak 2600 tisztán villanyárammal működő autó talált gazdára, s jelenleg 5000 ilyen jármű van regisztrálva az országban.

Olaszországban 2017-ben csupán 2600 zéróemissziós új jármű talált gazdára, ám  négy éven belül egymillió villanyhajtású autót szeretnének látni az utakon – erről még Luigi Di Maio, a Movimento 5 Stelle nevű olasz párt vezetője beszélt az egyik nyilatkozatában.

Sokak szerint túl ambiciózus a terv, a politikus valószínűleg a hibrid hajtású autókat is ide sorolta – ugyan még így is bátor álomnak tűnik a célkitűzés.

Olaszország egymillió elektromos autót szeretne látni az utakon Fotó: Pixabay

Arra egyelőre nincsenek konkrétumok, hogy milyen módon növelnék az értékesítéseket, de minden bizonnyal a norvég mintához hasonlóan adócsökkentéssel, esetleg ingyenes parkolással és autópálya-használattal tudnák kivitelezni a célkitűzést.

„Ha egymillió elektromos autót akarunk látni az olasz utakon a következő öt évben, az egyetlen lehetőséget az adózással kapcsolatos előnyök biztosítása jelentheti, ahogy például Norvégiában is” – mondta Gian Primo Quagliano a Promoter kutatási intézettől, majd folytatta: „A kormány esetleg adhatna 10 ezer dollár (2,8 millió forint) körüli támogatást autónként, ahogy azt Franciaországban teszik, de még így is közel lehetetlen ilyen messzire eljutni ilyen gyorsan” – zárta mondandóját. 

Neked ajánljuk
Nagyot gyorsult a zöld rendszámos autók regisztrációja Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone 3 év, 40 ezer kilométer villanyautóval Magyarországon Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: autoblog.hu
Vissza
Hírfolyam