2019. július 22., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hajrá Hunor! Versenyre indul az ország egyik legzöldebb járműve

Az ország egyik legenergiahatékonyabb járművével, a tavaly óta továbbfejlesztett Hunorral készülnek a Debreceni Egyetem Műszaki Karának hallgatói az idei Shell Eco-maratonra. A különleges autó figyelemreméltó tulajdonságai miatt igen jó esélyekkel indul. 

A DE MK TEAM két éve indult először a névadó olajtársaság energiahatékonysági versenyén, melynek keretében a diákok egyedi, innovatív járműveket terveznek és építenek, majd rajthoz állnak, hogy kiderüljön, melyik képes a legnagyobb távot megtenni egy liter üzemanyaggal, vagy egyetlen kWh energiával. A jelenlegi rekord 3771 km/l. A debreceni csapat tavaly is a teljes mértékben saját vezérlésű innovációjával, Hunorral nevezett, ám azóta továbbfejlesztették a járművet.

Azért, hogy még több energiát spóroljanak, a diákok új elektronikai vezérlést terveztek, amit kiegészítettek egy speciális mérőrendszerrel. Fejlesztették emellett a kormányművet, a felfüggesztést, és a burkolaton is történtek változtatások.  

Igen jó esélyekkel indul Hunor Fotó: unideb.hu

„A legjobb eredményünk eddig 102,8 km/kWh, amit reményeink szerint túl tudunk majd szárnyalni Londonban az új vezérléssel. A fejlesztésbe egyébként megpróbáltunk minél több elsőévest bevonni, hogy ők is megismerjék a járművet, és a jövőben folytatva a megkezdett munkát, vigyék tovább a csapat jó hírét ”– mondta Magyari Attila, a DE MK Team csapatvezetője.

A futamot ezúttal is utcai pályán rendezik a Queen Elizabeth Olimpiai Parkban, ahol a járműveknek tartaniuk kell az előírt 25 km/h-s sebességet, és két 180 fokos kanyart is be kell venniük. A névadó olajtársaság nem titkolt célja a világméretű energiahatékonysági versennyel, hogy olyan jövőbeli technológiákat és okos megoldásokat fejlesszenek, melyek a hétköznapi közlekedésre is hatással lesznek.

Neked ajánljuk
Megkezdődött Szentendrén a Solar Decathlon Europe 2019 innovációs házépítő verseny 644 kilométeres hatótávval érkezhet a Cadillac villany-SUV-je Újabb kitüntetéssel ismerték el Greta Thunberg küzdelmét Ámulatba ejtő ékszerek számítógép-alkatrészekből A németeknek 2030-ig be kellene zárniuk a szénerőműveket
Tovább a forrásra: unideb.hu
Vissza
Hírfolyam