2020. február 24., Mátyás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Batmobil lesz a villanyautók új szuperhőse?

Alieno Arcanum – ez nem egy varázsige, hanem annak a villanyautónak a neve, amely ha elkészül, a gyártó ígérete szerint a világ legerősebb és legfejlettebb zéróemissziós csodajárgánya lesz. Meg kell hagyni, az 5000 lóerős teljesítmény elég jól hangzik. 

Az ajánlat 2160 lóerőnél kezdődik, de ezt ők sem gondolják komolyan: aki a csúcsra tör, annak bizony az 5221 lóerős csúcsverziót kell megvásárolnia. Ehhez a teljesítményhez 8880 Nm forgatónyomaték tartozik.

Kerekenként hat, azaz összesen 24 villanymotor fog dolgozni az Alienóban, amelyek mindegyike külön vezérlést kap, így nemcsak összkerékhajtás valósítható meg, hanem tetszőlegesen bármilyen kombinációban variálható a teljesítmény is.

5000 lóerős Batmobil Bulgáriából Fotó: Alieno

Az akkumulátor természetesen gigantikus kapacitással bír: a 180 kWh akár 1020 kilométeres hatótávolságot is lehetővé tesz. A 800 voltos akkurendszer grafén-lítium-polimer cellák mellett szuper kapacitású segédkondenzátorokat is alkalmaz.

Az Alieno Arcanum Fotó: Alieno

A felhasznált áramot persze pótolni is kell, de semmi gond:

a bolgár cég 2700 kW-os egyenáramú töltőállomást tervez, amely négy perc alatt tölti fel a gigantikus akkumulátorokat.

Az Alienót egyebek mellett telepakolták kamerákkal, érzékelőkkel és lézerekkel is – a külső tükrökben öt-öt kamera kapott helyet, és még az utasok érzelmi állapotát is optikai érzékelők rögzítik. A technológia nem kiveszi az autót a sofőr kezéből, hanem tanítja őt: segít kiküszöbölni a hibákat, és felnőni az autó képességeihez.

Egyelőre persze sem prototípusok, sem tényszerű műszaki adatok nem állnak rendelkezésre, csupán néhány számítógépes grafika, úgyhogy még érdemes óvatosan kezelni az ígéreteket. 

Neked ajánljuk
1000 lóerővel és LeBron Jamesszel mutatkozott be az elektromos Hummer 249 villanyautót osztanak szét a hazai kórházak között Egy nő úgy döntött, hogy a Teslája lesz az otthona Dübörögnek a cselekvésre tüzelő ütemek A műanyagok újrahasznosítása nem is olyan egyszerű
Tovább a forrásra: vezess.hu
Vissza
Hírfolyam