2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Duplázás: napi 440 elektromos autót gyártana a Renault

A francia Renault egymilliárd eurós elektromosjármű-technológiai fejlesztési programja keretében a Párizs melletti Flins üzemben készülő teljesen elektromos Zoe modell gyártásának megduplázására készül – így a jelenlegi 220 helyett  440 villanyjárgány lenne a napi kvóta. 

A Zoe az egyik legsikeresebb elektromos autó volt 2015 és 2017 között az európai piacon, idén azonban a Renault japán partnerének Nissan Leaf modellje már megelőzte az eladásokban – nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy a Leaf világ egyik legnépszerűbb villanyjárgányává vált. 

Tavaly 30 ezer Renault Zoe gördült le a Flins üzem szerelőszalagjairól, és ezzel 100 ezerre emelkedett a modell bemutatása óta elkészült példányok száma. A 2012-ben bemutatott teljesen elektromos Renault Zoe új verziója jövőre kerül kereskedelmi forgalomba.

A Renault a Zoe napi gyártási volumenét 440-re tervezi emelni a jelenlegi 220-ról. 

A Renault elektromosmodell-palettáján a Zoe mellett még a Twizy „négykerekű robogó" szerepel. Az autógyár Drive the Future stratégiai terve a meglévő platformon továbbfejlesztett Zoe mellett 2022-ig további nyolc modellel tervezi bővíteni az elektromosmodell-palettát. 

A Renault-Nissan szövetség viszonylag hamar belevetette magát az elektromos autók gyártásába. Carlos Ghosn vezérigazgató irányítása alatt 2011-ben négymilliárd eurót invesztáltak technológiai fejlesztésekbe és gyártási beruházásokba. Az autógyár szövetség 2013-ig évi 500 ezer elektromos autót tervezett gyártani, ez azonban nem valósult meg. A kezdetek óta eddig összesen 600 ezer elektromos autót értékesítettek.

Neked ajánljuk
Tannistest: idén több mint a fele elektromos Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Olyan kisautóra vágytál, amely parkoláskor még kisebb lesz? Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam