2019. szeptember 15., Enikő, Melitta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kampány indul a kerékpárosok védelméért

Másfél méter címmel indít a kerékpárosok védelmét szolgáló kampányt az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. A program célja felhívni az autósok figyelmét arra, hogy a kerékpárosok előzésekor a biztonságos oldaltávolság lakott területen kívül másfél, lakott területen belül egy méter.

Révész Máriusz elmondta: a nyomtatott és az online médiában megjelenő hirdetésekkel, két rövidfilmmel, honlappal, reményeik szerint később benzinkutakon és autóbuszokon elhelyezett hirdetésekkel is szeretnék figyelmeztetni az autósokat a biztonságos előzéshez szükséges távolság megtartására, hogy csökkentsék az elsodrásos kerékpáros balesetek számát.

Hozzátette: a kampányt eredetileg Christian Prudhomme, a Tour de France versenyigazgatója hirdette meg, a magyar kampány, amelyben részt vesznek a magyar kerékpáros-szervezetek is, ehhez a kezdeményezéshez csatlakozik.

A kormánybiztos kitért arra, hogy míg a KRESZ számos országban, köztük Romániában is előírja a másfél méteres oldaltávolságot, addig a magyar jogszabály csak a megfelelő oldaltávolság megtartására kötelezi az autósokat, a konkrét távolság megadása nélkül. Ezen a helyzeten is szeretne változtatni a program.
Megjegyezte: reményei szerint a kampányt 2019-ben a KRESZ módosítása is követi majd.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie nemzetközi kerékpáros körverseny főszervezője Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Révész Máriusz arról is beszélt, hogy

szeretné elérni, hogy többen kerékpározzanak, de még mindig sokan félnek a forgalomban biciklizéstől.

Ugyanakkor a statisztikák azt mutatják, hogy minél többen bicikliznek egy városban, annál kevesebb a kerékpáros balesetek száma.

Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője bejelentette, hogy az idei versenyen több kerékpáros csapat mezén is rajta lesz a Másfél méter! logója.

Neked ajánljuk
Különadót vetne ki az olcsó repülőjegyekre a bajor CSU Egyre népszerűbb Budapesten az autómegosztás A klímaváltozás elleni harcot csak kevesebb autóval nyerhetjük meg Tiszta ruha, vegyszerek nélkül? Egyszerűsítsük együtt az életünket
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam