2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

775 lóerős elektromos hiperautóval jött ki az Audi

Az Audi legújabb fejlesztése, a PB18 e-tron egy 775 lóerős elektromos villanyautó. Mindössze 2 másodperc alatt éri el a 100 km/h-s sebességet, akkumulátorai negyedóra alatt feltölthetők. Ez a jövőbe mutató formatervet kapott új csodajárgány szó szerint a vezetőt helyezi a középpontba.

Az Audinak nemrégiben már beletört a bicskája a tisztán elektromos hajtású Audi R8 e-tron sportkocsiba, mely 1 millió eurós járgányból kevesebb mint 100 példány készült. Ez a kudarc azonban a jelek szerint nem tántorította el a német gyártót attól, hogy most egy újabb, hasonló koncepciójú modellel rukkoljon elő. Konkrétan ezzel:

A mellékelt fotókon a Pebble Beachen debütált Audi PB18 e-tron látható, mely egy 4,53 méter hosszú, 2 méter széles és mindössze 1,15 méter magas villanyautó. A 22 colos kerekeken gördülő újdonság 1550 kilogrammot nyom a mérlegen, és érdekessége, hogy Shooting Brake jellegű formaterve miatt igen méretes, 470 literes csomagtérrel bír.

A PB18 e-tronban alaphelyzetben egyetlen személy, a sofőr foglalhat helyet, aki középen ülve dirigálhatja a kocsit. Amennyiben esetleg egy utas is beülne mellé, akkor a cockpitet el lehet tolni oldalra.

A meghajtásról három villanymotor gondoskodik, melyek közül az egyik elöl, a másik kettő pedig hátul teljesít szolgálatot. Az összteljesítmény 680 lóerő, de Boost módban akár 775 lóerőt is képes leadni a 850 Nm nyomatékú rendszer. Ez pedig elegendő ahhoz, hogy a 0–100-as sprint mindössze 2 másodpercnyi időt vegyen igénybe.

A villanymotorok egy 95 kWh kapacitású akkumulátorpakkból nyerik az energiát. A kocsi 500 kilométeres WLTP hatótávval rendelkezik, és 800 V-os hipertöltővel akár negyedóra alatt feltölthető. Az akár vezeték nélküli töltővel is táplálható Audi PB18 e-tron egyelőre még csak prototípus, de a benne fellelhető technika hamarosan több közúti Audiban is fel fog bukkanni.


A fotók forrása: audi.com.
Neked ajánljuk
Tévedés, hogy lehetetlenül sok áramkútra lesz majd szükségünk Nem sci-fi: az MNB alanyi jogon támogatná az e-autó-vásárlást Szélvédők újrahasznosításával próbálkozik az Audi Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: NRGreport
Vissza
Hírfolyam