2020. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Milyen előnyei vannak a zöld rendszámnak?

Az elektromos autók már hazánkban is egyre nagyobb teret hódítanak. A zéróemissziós közlekedés a környezetvédelem mellett ráadásul sok más előnnyel is jár. A villanyautosok.hu ezúttal a zöld rendszámmal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglalta össze. 

A zöld rendszám a környezetkímélő járművek (gépkocsik) megkülönböztető jelzése, amihez a jogalkotók kedvezményeket, jogosultságokat tudnak rendelni úgy, hogy azok igénybevételének jogosságát a lehető legegyszerűbben lehessen ellenőrizni.

Az első zöld rendszámhoz kötődő jogosultság az ingyenes parkolás, melyet már Budapesten és több vidéki nagyvárosban is önkormányzati rendeletbe foglaltak. Fontos tudni, hogy ilyen rendszámmal olyan különösen védett övezetekbe is ingyenesen be lehet hajtani, mint például a budai Vár.

A zöld rendszámot elsőként megkapó (de nem az egyes sorszámú) BMW i3 elektromos meghajtású személygépkocsi  Fotó: MTI/Marjai János

A közhiedelemmel ellentétben azonban az nem igaz, hogy a villanyautók a buszsávot is használhatják.

A villanyautosok.hu kitért arra is, hogy az elektromos autókhoz kapcsolódó egyéb adókedvezményeket nem a zöld rendszámhoz kötik, így azok a rendszám alapszínétől függetlenül járnak az autó üzembentartójának.

Neked ajánljuk
Így hasít a világ leggyorsabb villanyautója Újabb villanyautókkal bővülhet a Kia kínálata Idehaza 4 nap alatt elkapkodták a Volkswagen e-UP-ot Szokatlan áradás Mauritánia fővárosában Komposztálásra fel!
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam