2019. április 19., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszprémben tesztelik a világ első közösségi árammegosztó rendszerét

Veszprémben elstartolt a kísérleti program az elektromos járművek és töltőhálózat tesztelésére, valamint azok későbbi piaci bevezetésére. Az egy hónapon át tartó ingyenes tesztüzem része az elektromos hálózati elérések közösségi megosztása. 

Csapó Balázs, a rendszert fejlesztő Servo Movement ügyvezetője elmondta: a szeptember 17-én indult projekt minden eleme kísérleti fázisban van. 

Tesztelőik elektromos járművekkel – kerékpárokkal, kismotorokkal és rollerral – járják majd a várost, amelyekben az internetre kötött fedélzeti egységekkel kapnak visszajelzéseket a használatról.

Az ügyvezető üzleti modelljükről szólva azt mondta:

a későbbiekben terveik szerint minimális összegért lehetne használni a bővíthető töltőhálózatot, amelyek bevétele az elektromos hálózatot megosztók, az üzemeltetők és a rendszer fejlesztői közt oszlana meg.

Áram alá helyezték a világ első közösségi alapú elektromosáram-megosztó rendszerét Fotó: Facebook/Servo Movement

Csapó Balázs kiemelte: kezdeményezésük a globális piacra tervezett megoldás, a projektben svájci befektető vesz részt. Tapasztalataikat Kínában szerezték, ahol köztudottan sok elektromos jármű közlekedik.

Veszprémben hét helyszínen érhetők el töltőpontok, illetve Balatonalmádi központjába is tervben van egy kiépítése, amelyek

a tesztüzem alatt ingyenesen hozzáférhetők, és az elektromos járművek mellett telefonok, laptopok töltésére is alkalmasak.

Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere a kezdeményezést méltatva azt mondta: a környezetbarát közlekedési módok elterjedése illeszkedik a város környezettudatos vállalásaiban foglalt célkitűzéseihez.

Neked ajánljuk
Jelentősen javulhat a budapesti közlekedés Repülőgéptársaság lett Európa „új szénerőműve” Párizs útjait is ellepik a villanybuszok A világ legintelligensebb madara A Lotusnak is lesz villanyautója
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam